Откриха вируса, причинил унищожението на милиони пчели по света

Според американски и британски учени той е предаван от акарите Varroa
8 юни 2012 16:01, Петя Славова
25
Откриха вируса, причинил унищожението на милиони пчели по света
Снимка: Reuters

Унищожаването на милиони пчели по света вероятно е причинено от силно заразен вирус, предаван от акарите Varroa. Това сочат резултатите от изследване на американски и британски учени, цитирани от Франс прес.

Акарите Varroa се хранят с кръвта от ларви на пчели и от възрастни пчели. Те пробиват "кожата" им и деформират крилата им. Така пречат на пчелите да изпълняват основната си в природата роля - да опрашват растенията.

Изследването е извършено в Хавай от учени от университета в Шефилд, Англия, британската Морска биологична асоциация със седалище в Плимут и университета на Хавай.

Резултатите, публикувани в сп. "Сайънс", показват, че присъствието на вирусния патоген сред пчелите в кошерите чувствително е нараснало.

В резултат на тази промяна частиците от вируса, който се предава от едни пчелина други, са се увеличили 1 милион пъти, а вирусното многообразие значително е намаляло и това е довело до поява на един-единствен силно заразен щам на вируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
8
 
! Отговори
РРР преди 11 години
Бе баба Ванга беше казала преди много годи: пчелите изчезнат ли и човечеството ще изчезне до 2-3 години... И пак ви казвам евреите са виновни!!! Миналата година при посещението си на Нетаняху пеераса При ББ една от минитърките му щяла да ни дава Ноу Хау за ГМО култури в Бъгария... Ареееееее У лево и в пустинята... Там ви трябва ГМО!!!Ние си имаме прекрасна природа и почва чернозем за разлика от евреиския ви пясък ПОДАРЕН!!!
20
1
 
12
 
! Отговори
Саке преди 11 години
Инсектоцидите и ГМО са причината,но корпорациите платиха и се появи някакъв незнаен вирус,долетял най-вероятно залепен на совалка....
19
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Никъде не пише, че сега откриват вируса, а че сега откриват, че този вирус е причинита... Дори статията не си прочел/а като хората, но веднага да похвалиш комунизма...хаха...Определено 45 години така са ви промили мозъците на някои, че и до днес си личи. Добре че съм се родил достатъчно късно, да ми се размине този процес, защото можеше и аз да съм поредното зомби, което чете само това, което му се иска да пише...Иначе критика към "запада" трябва да има много,защото те също промиват мозъци...
18
1
 
11
 
! Отговори
ЯВНО ЩЕ МРЕМ преди 11 години
ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ е новата технология за пренос на данни и безжична комуникация LTE която набързо замести WiMAX- Yota или така наречената 4G технология е причина за разрушаването на нервната система на пчелите и си умират масово в зависимост от продължителността на облъчването. тези вълни са съсредоточени в големите градове което ги прави рай за алергичните на ужилване. ГМО РАСТЕНИЯТА СЪЩО В САЩ ПЪРВИ ВЪВЕДОХА ГМО И ДЖЕСЕМ СИСТЕМИТЕ И ПЪРВИТЕ МАСОВО ИЗМРЕЛИ ПЧЕЛИ СА В САЩ.САМИ СИ ГО ПРАВИМ-ЩЕ МР
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
milioni p4eli po sveta...ha ha hasamo v nase selo predi *** da razbiat koserite za da polzvat daskite za ogrev imase nad 3 miliona p4eli.*** sa virosi, paraziti i sersemi, koito lyjat kradat i ubivatkoito iznameri hap4eto " AntiMango" go 4eka nobelovata nagrada za biologia
16
2
 
50
 
! Отговори
Кукууу преди 11 години
Голямо откритие са направили американските и британските учени. За болестта ВАРОАТОЗА се знаеше в Народна Република България още в 1974-1975 година. Тогава на пчеларите в беге бяха раздадени листовки,разясняващи болестта. И им даваха безплатно едни големи таблетки увити в станиол,които се нагряват с кибрит,започват да отделят гъст дим с лечебното вещество и после се хвърлят в кошера между пчелите за да ги опушат. Сега откриват болест пусната от техните лаборатории,изработена от самите тях!
15
3
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Сигурно и през средновековието "ХААРП генномофицетата и другите сатанизми" са били виновни за холерната епидемия и за бубонната чума. А, пардон. Тогава за това са били виновни вещиците и "отровителите на кладенци". Такива "конспиратори" като теб всекидневно са намирали и изгаряли някоя нова вещица или отровител на кладенец. ;)
14
7
 
4
 
! Отговори
оок преди 11 години
значи не е винован харп и генномофицетата и другите сатанизми ........ аха оок тъй тъй то и спин и тем подобни също от самосебе си се появиха ХАХАХАХАХАХАХАХХХАХХ
13
6
 
7
 
! Отговори
Мноо сам прос преди 11 години
На 12 - Дааа, явно общата ти култура е прекалено обща, но вероятно не си прав напълно! Опрашването на цъфтящите растения се извършва от: НАСЕКОМИ (не само пчели) от движението на въздушните маси (ВЯТЪР) и други... Така че ако пчелите изчезнат за има няма 4-5 години ще има затруднения при някои цъфтящи и тяхното нормално развитие, но чак пък растенията да изчезнат де бре не с рогите и общата ти култура!
12
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали някой тук знае че ако пчелите изчезнат, за четири години растителността на планетата ще загине? Не ви се вярва? Ами то за да повярва човек в някои неща е нужна обща култура.
11
5
 
13
 
! Отговори
Гъзара преди 11 години
Давайте хейтъри, скачайте! xD Много сте зле, честно! xD xD xD Две нормални приказки не можете да кажете, дори и при по-нормална новина!
10
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжат! Май по-скоро ГМО прашецът е виновен. В БГ почнаха да ***, като почнаха да сеят рапица и други "БИО" култури
9
11
 
21
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Не може вирус да е причина за ''синдрома на празния кошер''! Пак ни хвърлят прах в очите!
8
2
 
11
 
! Отговори
Пчеличка преди 11 години
Бззззззззззззззззз...... Жил !
7
8
 
13
 
! Отговори
хамак ага преди 11 години
странно, от доста време е известно, че новата технология за пренос на данни и безжична комуникация LTE която набързо замести WiMAX- Yota или така наречената в 4G технология е причина за разрушаването на нервната система на пчелите и си умират масово в зависимост от продължителността на облъчването. Антените на мобилните оператори ползващи тези вълни са съсредоточени в големите градове което ги прави рай за алергичните на ужилване.Не знам в БГ активна ли е вече LTE?
6
11
 
7
 
! Отговори
фармацевт до №2 преди 11 години
Абе, има ли значение дали е антибиотик или антивирусен препарат, нали ще почнем да го продаваме по 2000$ килото...
5
3
 
41
 
! Отговори
пчелар преди 11 години
Това е много добра новина, тъй като имаше голяма опасност от изчезнване на пчелите а изчезнат ли те - изчезва всичко живо :S
4
5
 
17
 
! Отговори
читател преди 11 години
Мамка му, а аз си мислех че само във "Doctor Who?" пчелите са изчезнали...
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малее пчелен грип се задава.
2
4
 
45
 
! Отговори
до пчела преди 11 години
Вирусите не се лекуват с антибиотици, ***!