5 причини за възпалено гърло

Как да разпознаем причинителя?
Обновена: 27 сеп 2012 13:21 | 27 сеп 2012 13:17,
3
5 причини за възпалено гърло
Снимка: Reuters
Възпалено гърлото ни боли и нарушава личния ни комфорт. В повечето случаи този симптом е вследствие на бързо протичащи инфекции, които не налагат особено третиране и минават от само себе си.
 
Три са основните причини, които водят до възпалено гърло – заради вирусна, бактериална инфекция или заради попаднали чужди тела.
 
Най-често възпаленото гърло е симптом на вирусна инфекция – настинка, мононуклеоза, грип, инфекции на ларингита и други.
 
За разлика от вирусните, бактериалните инфекции обикновено засягат и сливиците. Когато са стрептококови обаче не се наблюдават зачервяване на гърлото и кашлица. В редки случаи бактериалните инфекции са свързани с полово преносими заболявания като гонорея и хламидия.
 
Възпаленото гърло може да е причинено от попаднали чужди тела в него или нараняване. Обикновено тогава дразненето и болката продължават повече от седмица. Възпалението може да е вследствие на високата влажност на въздуха, тютюнопушене, замърсен въздух, заради стичащ се секрет от носа.
 
Дишането през устата при алергия или запушен нос също може да доведе до дразнене на гърлото.
 
Възпалено гърло може да се получи и заради гастроезофагиален рефлукс – ГЕРБ, при който се наблюдава преход на стомашното съдържимо над долния езофагеален сфинктер, мускулната връзка между хранопровода и стомаха.
 
При ГЕРБ в повечето случаи има постоянно усещане на киселини. Продължителното излагане на лигавицата на хронопровода под въздействието на киселите сокове от стомаха води до възпаляването й. Има случаи, при които засегнатият без да се е оплаквал от киселини развива възпалено гърло заради гастроезофагиален рефлукс, който не е предполагал.
 
Нараняването на задната страна на гърлото заради проведена медицинска интервенция или заради боравене с остър предмет в устата също може да доведе до възпаление на гърлото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Рамбо преди 11 години
Друга причина е ако ножката е била замърсена
2
5
 
10
 
! Отговори
отчаян гербераст преди 11 години
"При ГЕРБ в повечето случаи има постоянно усещане на киселини." Колко вярна статия! Което е факт - факт е!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Daa Първата е да имаш гърло ... или последната