Нов антидепресант не намалява либидото

Често при прием на антидепресанти се наблюдават странични ефекти
31 окт 2012 22:10,
4
Нов антидепресант не намалява либидото
източник: Reuters

Ново експериментално лекарство показва висока ефективност срещу депресия, без да понижава сексуалното желание.

Агомелатин действа подобно на хормона мелатонин, за който се смята, че играе роля в регулацията и разстройствата на настроението. Оказва се, че новият продукт предизвиква по-малко странични ефекти от досега употребяваните антидепресанти. Терапевтичните му ефекти настъпват по-рано – в някои случаи до една седмица, за разлика от селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, които развиват максимален ефект за две седмици. Освен това, при селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина – най-широко употребяваната група антидепресанти, често се наблюдават характерни странични ефекти – понижено либидо и еректилна дисфункция.

Депресията засяга една десета от възрастното население, като в болшинството от случаите се предписват антидепресанти. Те променят нивата на определени невромедиатори в мозъка, най-вече серотонин и норепинефрин. Повишаването на съдържанието им подобрява настроението и емоциите.

Натрупването на експериментални доказателства, че невроендокринната регулация на денонощните ритми на бодърстване и сън също участва в развиването на депресията, доведе до разработването на агомелатин. Той наподобява действието на мелатонина, който регулира денонощните ритми и се синтезира от епифизната жлеза предимно нощем.
 
Според психиатъра Кен Чецински, това е важно допълнение към опциите за лечение на депресивните разстройства и трябва да се има предвид при пациенти, които не могат да толерират страничните ефекти на досега достъпните антидепресанти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Значи, като се каже "антидепресант" е все едно да кажеш "лекарство за високо кръвно".Или все едно да кажеш "антибиотик".Има сто вида антидепресанти.А мелатонинът пък на свой ред не е антидепресант.Освен това, мелатонинът не е лекарство. Продават го и в супера при хранителните добавки.Още повече, че сексолозите изписват някои видове антидепресанти за лечение на еректилна дисфункция. От което става видно, че не всички антидепресанти "свалят самолета".
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да!За либидото е достатъчна статия за Кимчето!