Няколко мерки за предотвратяване на артроза

Поддържайте телесното тегло в норма
24 яну 2013 16:04,
0
Няколко мерки за предотвратяване на артроза
Източник: Reuters

 Артрозата е една от водещите причини за инвалидизация в зряла възраст. До 40-годишна възраст 90% от хората имат артрозни промени в големите стави (коленни, тазобедрени, междупрешленни), но в болшинството от случаите те остават асимптоматични до по-напреднала възраст. Рентгенографски, артрозата се открива в 70% от 70-годишните.

  
1.  Поддържайте телесното тегло в норма
 
Установено е, че при ходене върху коленете се оказва натиск от три до шест пъти по-голям от телесното тегло. Това означава, че качването на 10 излишни килограма увеличава натоварването върху коленете с между 30 и 60 килограма. Натискът върху бедрената кост също е силно увеличен. Нормализирането на телесното тегло намалява натиска върху ставите и профилактира артрозата.
 
2.  Спортувайте редовно
 
За запазване на здравето на ставите е препоръчително да се практикува 30-минутно умерено физическо натоварване, пет дни в седмицата. Дори и по-малки количества спорт помагат, макар и в по-малка степен.
 
3.  Вдигайте правилно
 
Това се изразява в поддържане на подходящо положение на тялото при полагане на физически труд или спортуване с тежести. Вдигането на тежести винаги трябва да става с изправен гръб и с активното участите на краката. Ако не спазваме този съвет, най-много ще страда гърбът, когото излагаме на риск от сериозна травма и дискова херния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари