Кожата реагира на стрес по свой начин

На него дължим някои кожни заболявания и неприятния й вид
25 юли 2013 17:56, Румяна Тасева
0
Кожата реагира на стрес по свой начин
Източник: Reuters

Освен в повишения риск от хипертония, сърдечни проблеми, астма и наддаване на телесна маса, стресът може да доведе и до различни кожни проблеми.
 
Най-често при стрес се появява акне и многобройни пъпки. В случаите, когато медикаментите и специализираната козметика не помагат, се насочете към същината на проблема, а именно ограничаване на стреса. Йогата, медитацията и СПА процедурите са изключително ефективен начин за намаляване на напрежението. Само след няколко дни ще забележите резултатите по своята кожа.
 
Нарушенията в пигментацията на кожата също могат да свидетелстват за наличието на стрес, обясняват дерматолози.
 
Кожното заболяване розацея може да се дължи или да се обостри при стресова ситуация. Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата, най-често на лицето и деколтето, изразяващо се в зачервяване, поява на разширени повърхностни кръвоносни съдове и често пъти с образуване на червени папули, понякога с гноевиден секрет. Розацеята се среща и при двата пола, но по-често при жени в зряла възраст между 30-50 години.
 
Увеличените нива на кортизол, хормона на стреса, водят до изявата на заболяването, както и до появата на акне, псориазис и бръчки.
 
При стрес се повишават нивата и на един друг хормон, адреналин. Това води до отблъскване на кръвта от кожата, което образува бледия й и неприятен вид. Препоръчително е при честа загуба на нормалния цвят на кожата да се направи консултация със специалист.
 
При хроничен стрес се наблюдава втвърдяване на мускулите, което пречи на нормалния кръвен поток към кожата. Процесът възпрепятства отстраняването на отпадъчните подлежащи тъкани и те се натрупват, оставяйки неприятен блед вид на кожата. Възможно е в този участък постепенно кожните клетки да намалеят.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кожастресрозацея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари