Защо мъжете не трябва да се лишават от закуска?

Масова заблуда е, че се отслабва с лишаване от първото за деня хранене
26 юли 2013 22:09, Румяна Тасева
6
Защо мъжете не трябва да се лишават от закуска?
Източник: Reuters

Скорошно изследване доказва, че мъжете, които по една или друга причина не закусват сутрин, са със силно увеличен риск от сърдечен удар и други сърдечносъдови усложнения, спрямо мъжете, които закусват поне пет пъти в седмицата.
 
Ръководителят на изследването, д-р Леа Кахил от Харвардския колеж по обществено здраве в Бостън, предупреждава да не се пренебрегва закуската.
 
Здравословната и редовна закуска се свързва с намален риск от диабет и затлъстяване и дава на тялото необходимия дневен запас от енергия. Изследването демонстрира как мъже, които закусват редовно или почти всяка сутрин имат по-високи когнитивни способности, по-концентрирани са в работата си и са под много по-малък риск от затлъстяване.
 
За да преценят дали самоналожения сутрешен глад вреди на сърдечния мускул, учените от Харвард са включили в изследването си над 26 000 мъже на възраст между 45 и 82 години. Те и навиците им били стриктно наблюдавани в продължение на 16 години.
 
За този период 1591 от тях са получили сърдечен удар, като предимно засегнати са мъжете между 45 и 61 години.
 
Според получените данни, дори и при добро общо здраве и нормална спортна активност, мъжете, които не закусват са с над 30% увеличен риск от сърдечносъдови усложнения и инфаркт.
 
Изследването показва още, че по-голямата част от по-младите мъже редовно пропускат най-важното за деня хранене, а най-честите прескачащи го са: пушачи, ергени, хора, които са слабо физически активни и имат работа на пълен работен ден, която започва в по-ранни часове на деня.
 
Учените установяват, че незакусването е свързано с риск от затлъстяване, повишено кръвно налягане, висок холестерол и диабет. Всяко от тези състояния ускорява значително износването на сърдечната мускулатура и води до проблеми. Статистиката сочи, че хората, които рядко пропускат да закусят се хранят по-здравословно и имат по-дълга очаквана продължителност на живота.
 
Специалистите споделят, че масовата заблуда да не се закусва заради желание за отслабване не би могла да бъде по-грешна – ефектът от сутрешно гладуване е точно обратен.
 
Ако все пак не е наличен апетит или упоритостта надмогва разума, лекарите съветват да се изпие поне една чаша топло мляко и никога да не се пушат цигари рано сутрин на гладно.

Още полезни новини за здравето можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
propuskaneto na zakuska nai-veroqtno se dulji na stres - lipsa na vreme i/ili pari, trevogi. stresa e istinskiq faktor vurhu zdraveto, propuskaneto na zakuska e strani4en efekt. i v dopulnenie koito ne uspqva da poddurja redovnostta na hraneneto e veroqtno da ne uspqva da poddurja i ka4estvoto mu - o6te edin faktor za risk na zdraveto
4
2
 
40
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Попитали банкера Буров,на какво се дължи доброто му настроение,в което почти...винаги се намира.На това,че винаги сутрин закусвам добре - отговорил той - и излизам от къщи удобно и...елегантно облечен.
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гошо, предпочитам да спя един час повече вместо да си вдигам тонуса :)))Ако съм гладен си вземам закуска
2
4
 
55
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ НА ЖЕНИ НЕ Е ПРАВЕН ТЕСТ....ЗАЩОТО НЕ СЪЩЕСТВУВА СЪЩЕСТВЕНА ФИЗИОЛОГИЧНА РАЗЛИКА ....И БИ ТРЯБВАЛО ДА ВАЖИ И ЗА ТЯХ.....ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ АКО ,,ЖЕНИТЕ НИ ИЗЯЖДАТ ВСИЧКО,, И НЯМА НИЩО ЗА ЗАКУСКА....
1
2
 
58
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Напълно подкрепям..изследването.Сутрин не бързай,стани на време и си хапни...достатъчно.Не излизай от къщи гладен;това си личи веднага,по тонуса и...убитото настроение.