Кои мобилни телефони най-много ни вредят?

И как да се предпазим от радиацията
30 сеп 2013 21:07,
5
Кои мобилни телефони най-много ни вредят?
Източник: Reuters

Специфична погълната мощност (Specific Absorption Rate - SAR) е мерна единица за количеството радиочестотна енергия (РЕ), поета от тялото при употребата на устройства като мобилни телефони. Всеки мобилен телефон излъчва радиочестостна енергия със специфична за модела SAR.

В Европа максимално допустимите нива наSAR са с горна граница от 2 вата за килограм, докато в Канада и САЩ максимумът е 1,6 вата/кг.

Нивата на SAR се измерват при включен телефон, в режим на разговор, разположен до ухото на говорещия. 

Според изследвания мобилните апарати с най-високи нива на излъчвана радиочестотна енергия по класификацията на SAR са: BlackBerry Curve с 1,58 вата/кг и Nokia Lumia 900 с 1,49 вата/кг в режим на разговор.

Апаратите с най-ниска SAR, са: Samsung Galaxy с 0,19 вата/кг и Samsung Galaxy Note с 0,27.

Продуктите на iPhone са в средата на класацията, с нива на SAR от 0,79 за iPhone 3GS, през 1,17 за iPhone 4 до 1,38 за iPhone 3G.

Тази статистика не посочва задължително един телефон като по-вреден от друг: науката още не е доказала вредното влияние на подобни ниски дози облъчване. Изследванията до днешната дата само предполагат за връзки между продължителната употреба на мобилни телефони, над 10 години и влиянието им върху туморогенеза, понижен брой сперматозоиди, мигренозни състояния и др.

 

Kак да намалим вредните влияния може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, номер 3, този *** е голяма глупост :D Предпазва от "термална радиация" :D Знаеш ли какво е термална "радиация"? Това е... топлина. Едва ли има телефон който ЧАК ТОЛКОВА да се напича, че чак да имаш нужда да се предпазваш от радиацията...NFC "радиацията" пък са радио вълни, с честоти и интензитет, не можеш дори теоретично да ти причини нещо.Колкото до микровълновата радиация - митове и легенди. Старата ти микровълнова печка вероятно те облъчва повече докато работи близо до теб...
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тези референтни стойности?! Радиовълните се поглъщат много лесно дори от въздуха. Правилните стойности са mW/cm2. Референтната стойност като безопасна е 5mW/cm2 и се дава от Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA).
1
6
 
13
 
! Отговори
Galaxy S4 преди 10 години
Ето затова умните хора ползват Самсунг. БлекБери е на ръба на фалита. Айфоните са за селски гъзари, които не знаят, че телефона има и други приложения, освен да стои на масата в кръчмата/дискотеката.