НЗОК в момента се управлява политически, а не финансово!

Спасков: Недостигът в Касата се прехвърли изкуствено върху лечебните заведения
22 окт 2013 15:46,
2
НЗОК в момента се управлява политически, а не финансово!
Снимка: архив Bulgaria On Air

„Националната здравноосигурителна каса трябва да формулира ясно за какви дейности ще дава пари“, каза пред Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт и бивш директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Болниците могат да извършват обем от дейности, които да им бъдат поръчани. Има статистически данни, според които може да се прецени рискът и НЗОК да изчисли за какво може да плати за следващата година. Политическата сила, която вземе това решение, автоматично ще загуби“, категоричен беше Спасков.

По думите му именно това е проблемът в българското здравеопазване и затова никой от управляващите не взима решението за ограничаване на здравната каса.

„НЗОК в момента се управлява политически, а не финансово“, посочи той.

Спасков очерта и някои от сериозните проблеми във финансирането на болниците.

„Преди имахме ясна уговорка със здравното министерство, че дълговете, които генерираме около лечението на пациентите, се покрива от държавата, а сега това е практически невъзможно, защото се приема като подпомагане на търговски дружества – нещо, което по линия на ЕС е забранено.

Този недостиг в Здравната каса се прехвърли изкуствено върху лечебните заведения и по този начин вместо здравната каса да фалира, фалитът се прехвърля  върху самите болници“, коментира експертът.

Според него друг сериозен проблем в момента, който затруднява лечебните заведения, е, че задълженията трябва да бъдат изплатени до два месеца, след като са направени, а преди е имало опция от година, след като са направени. Промяната е заради директива на ЕС.

„Проблемът с управлението на Здравната каса е, че от самото й създаване не е формулирала ясно т. нар. актюерски разчет, който да определи какво може да се извърши с наличните средства. Целта на бюджета е да се формулира точно това, а не да притиска болниците да извършват дейности, които не може да плати“, каза Спасков.

Вижте подробности във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 10 години
Абсолютно прав е - отказвам да работя с 2 специалности за 800-1000лв.и да ме третират като ***! Нека НЗОК и политиците учат 6г, да специализират 10г.,да работят в кръв, ***, храчки, урина и всякакви екскременти и после някакъв *** с полицейско образувание да ни нарича убийци.С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!
1
1
 
1
 
! Отговори
TANIA71 преди 10 години
GLEDAIKI VANSHNIA VID NA TOZI CHOVEK SE CHUDIA KAK MOJE TOLKOVA BOLEN CHOVEK DA LEKUVA OSTANALITE,KOI BI MU SE DOVERIL......