Ракът на маточната шийка може да се лекува с по-успешна терапия

Нов медикамент дава обещаващи резултати
24 яну 2014 14:38,
1
Ракът на маточната шийка може да се лекува с по-успешна терапия
Източник: Reuters

Втора фаза на клинично изпитване бележи успех при локален напреднал рак на маточната шийка. Проучването изследва ефекта на медикамента бевацизумаб в допълнение с цисплатин и излагане на радиация в областта на таза.

Според изследователите от Radiation Therapy Oncology Group добавянето на бевацизумаб към стандартната терапия за лечение на онкологичното заболяване е безопасно, а цялостните резултати са обещаващи. Експертите отчитат повишени нива на средна продължителност на живота.

Трейси Шефтър - изследовател от Центъра за ракови заболявания към Университета в Колорадо и ръководител на проучването, обяснява, че ракът на шийката на матката е много сериозен проблем в световен мащаб

Основният рисков фактор за развитие на животозастрашаващото заболяване е инфектиране с човешки папиломен вирус – HPV. Редовните профилактични прегледи драстично намаляват както риска от развитие на болестта, така и случаите на летален изход.

80% от всички близо 470 000 случая на заболяването годишно в световен мащаб се срещат в развиващия се свят. 

В настоящата фаза на клиничното проучване са включени 49 пациентки. Предварителният доклад съобщава, че медикаментът бевацизумаб е безопасен и се възприема добре от организма, когато се прилага в комбинация с цисплатин и лъчетерапия. 

Те обясняват, че резултатите изискват по-нататъшно проучване в следваща фаза на клиничното изпитване.

Данните от настоящото изследване са публикувани в International Journal of Radiation Oncology, Biology and Physics.

Повече полезна здравна информация за здравето на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бевацизумаб се прилага от години за лечение на рак на дебелото черво, в комбинация точно с цисплатин. Не съм чул да е излекувал някого досега, само отлага неизбежното, при това с много малко за сметка на много мъки.