Маргарините не са вредни, смятат български учени

Използва се технология, която не допуска преработени мазнини
Обновена: 11 мар 2014 08:43 | 10 мар 2014 21:21,
110
Маргарините не са вредни, смятат български учени
Франк Мик. Снимка: Getty Images

Маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени, хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Това мнение изрази заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев, който се включи във форум на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“. Събитието се организира по инициатива на евродепутата Антония Първанова, съобщава БТА.

Родика Цену, диатолог и мениджър към една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години фирмата е преформулирала производството на маргарин без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Според доц. Денев хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

Доц. Денев уточни, че от гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи. Той смята, че правилният термин за тях е „транскиселини“, а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и т. н.

"Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация. Опасни са частично хидрогенираните мазнини", подчерта Антония Първанова. Тя изрази мнение, че проблемът се корени в това, че няма контролиращ орган, чиято функция да бъде да информира относно безопасността на продуктите.

Друга трудност е възможността за информиран избор. „Размерът на шрифта на опаковката е друг съществен проблем, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме“, коментира още Първанова. Тя допълни, че не трябва да се допуска да има реклами, насочени към деца, на вредни храни.

До края на 2014 година държавите-членки на ЕС трябва да предадат доклади със становищата си по отношение на трансмазнините. Причината е, че все още няма европейски регламент за тях. На база на обобщен доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве, където държавите ще депозират документите, ЕК ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор.

Към настоящия момент производителите във всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети.

Председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин предложи, докато регламентът стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни. От Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче бяха категорични, че Агенцията няма законодателни права и промените ще се случат само чрез граждански натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
котьо преди 10 години
Маргарин = ПластмасаЖелая добър апетит на балъците!
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една голяма лъжа е ,че не били вредни маргарините.И защо госпожата Първанова точно тази инициатива е поела?Маслото е полезно,маргаринът НЕ!!!На много места в читавите държави ще видите надписи в заведенията ,където пише ,че тестените им изделия не са приготвени с маргарин.Госпожата Първанова отдавна основно не живее в БГ.Пък как не ви домиля поне мъничко за този народ,*** такива.Не употребявайте маргарин!!!Както и микровълни фурни!!!Много е вредно!!!!Бъдете здрави и си пазете здравето!
81
1
 
8
 
! Отговори
п стоянов преди 10 години
Пантелей да си намаже с маргарин едното място и хубаво да си набута пачката с която са му платили производителите да бръщолеви и да ни залива с глупостите които му хрумват!
80
14
 
6
 
! Отговори
nikos преди 10 години
Вие явно не правите разлика между трапезния и промишления маргарин.Трапезният съдържа "Омега" 3 и 6 което е сигурен показател за безвредността му дори е препоръчителен за децата а промишления маргарин от който се приготвят различните дълготрайни сладки,соленки,банички,кифли,вафли и др.-при него не е ясно какво точно е съдържанието и е възможно да се окаже вреден,но трапезните български маргарини са безвредни и са за предпочитене пред натуралното масло и мас които са 100% холестерол
79
0
 
10
 
! Отговори
Никой преди 10 години
Какво? Вредни ли? Няма такова нещо, те само са канцерогенни, а по последни проучвания на разни та учени, дето никой не ги е чувал имат ли основно образование рака е много полезен за дразвето.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости и супер нагли лъжи ни е целия живот
77
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
6te go prokalnete toq evropeiski saiuz,ama 6te e kasno ,6te se sabirate okolo nqkoq babi4ka da vi razpravq kolko xubavo e bilo prez bai To6ovo vreme,kogato xorata ne si zakliu4axa ka6tite po selata,qdqxa istinski xrani bez nito edno E i se radvaxa na zdravo pokolenie ,nqma6e li4ni lekari pak i ne bqxa nujni za6toto xorata bqxa zdravi,sega 18 godi6ni s kravo,e tva e evropeiskia saiuz
76
0
 
14
 
! Отговори
Тина преди 10 години
Забравихме и вкуса на истинското краве масло,защото и него "кръщават" с маргарин и други ***.Абе вече коя ли храна става за ядене без страх?
75
3
 
28
 
! Отговори
11 преди 10 години
По-вреден от маргарина е само тоя доцент и статията му
74
1
 
15
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Нямам думи да изразя възмущението си от този т.нар учен ! Всички доктори по места отричат и не препоръчват да се консумират тези ***, а тоя *** ще ми разправя че не били вредни. Едва ли не полезни ще ги изкара .....
73
1
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
Приятели от форума...абсолютна истина е - това е ОТРОВА !!! Но, всичко е навързано - нали е за пари. Колкото повече болни, толкова по-добре за харпиите от болници, каси, фармация и пр.Само че нека знаят зиналите за бесни печалби - ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА ! А за причиняване вреда на невинни - десеторно. И когато дойде сметката, нека не мяучат и се жалят...
72
1
 
15
 
! Отговори
boy преди 10 години
И това коя марка маргарин ви плати да кажете?
71
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Не някакъв си измислен учен, а една сериозна и отговорна лаборатория следва да се произнесе след прецизно и научно обосновано изследване. И понеже в България всеки е готов да се продаде за 2 лева и 50 стотинки следва да се търси лаборатория в Германия, Англия или САЩ. Тогава всички бихме повярвали, но не и сега след подобни псевдонаучни мнения.
70
0
 
6
 
! Отговори
До 39 от Митко преди 10 години
И за заемите - как сега е най-добрия момент да се вземе заем. Да не забравим и за колите - сега е момента да си смените автомобила, че дилърите умряха от глад.
69
3
 
2
 
! Отговори
КУРЧАТОВИЙ 104 преди 10 години
Вредни или не.Друго не мога ,да си позволя!
68
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Маргарините са химична отрова и Бойно Отровно Вещество на Новия световен ред за намаляване на населението на планетата. Не си купувайте маргарин и в никакъв случай не хранете децата си с него. Ако на вас не ви пука за вашето здраве, поне оставете здраво и силно потомство след себе си, не си хранете децата с маргарин. И не купувайте готови баници, закуски, соленки, сладки и др - ВСИЧКИТЕ С С МАРГАРИН, ЗАЩОТО Е ПО-ЕВТИН от естествените мазнини - масло, зехтин, олио - и търгашите печелят повече!
67
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
Че то в България има ли учени? Откакто ГЕРБ въведоха новият закон за хабилитиране, кьораво и сакато стана професор, доцент и т.н. Не им вярвайте на новоизлюпените т.н. учени !!!!
66
3
 
9
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Винаги съм купувала масло -маргарин съм купила 1-2 опаковки ,то преди години вече и не си спомням .Просто маслото ми е по-вкусно.
65
2
 
22
 
! Отговори
Дизелака преди 10 години
Разбира се, че не са вредни маргарините. Та аз от години всяка сутрин закусвам попара с дизел и след това цял деня си поря като тракторче.
64
4
 
28
 
! Отговори
Никол преди 10 години
Вчера съобщиха, че в пилешкото няма хормони, а днес, че на маргарина всичко му си си е наред!!! Това се казва спешно решаване на проблема лошия имидж на храните. Утре очаквайте статия: "Човек се излекува от рак само с маргарин"