Брачният живот ни обещава дълголетие и здраве

Това твърдят учени от Пенсилвания
2 юли 2014 12:18,
0
Брачният живот ни обещава дълголетие и здраве
Снимка: Reuters

Щастливият брак може значително да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, твърдят учени от Питсбърг, Пенсилвания. Тяхното мнение се базира на скорошно изследване сред повече от 3,5 млн. души, според което рискът от сърдечни болести за женените е доста по–малък, сравнено със самотниците, вдовците и разведените.

Това се отнася и за двата пола, независимо от възрастта и другите рискови фактори.
 
По време на проучването експертите категорично установили, че рискът от инфаркт или други болести на сърцето, е по-малък с цели 5 процента при женените. От друга страна, в най – тежко положение са хората в или след развод, при които опасността от увреждане на сърцето нараства с 5 на сто. При вдовците и вдовиците рискът е с 3% по-висок.
 
Нещо повече - изследователите са убедени, че женените хора се възстановяват от сърдечни операции много по-бързо от самотните. Оказало се, че голям процент от самотните хора не преживяват хирургическата интервенция.
 
Черната статистика сочи, че опасността за живота им през следващите 5 години ще е със 71% по-голяма, отколкото при тези, които са семейни.
 
„Трудно е да се обясни тази връзка. По-скоро проблемът идва от психологическата нагласа на пациентите. Самотните са по-склонни да изпадат в депресия, самосъжаление, те не се грижат достатъчно за себе си. Напълно обратното, женените по-често са обкръжени от хора, които ги обичат, грижат се за тях”, обяснява д-р Томас Кемърк, водещ автор на проучването.
 
Но и това не е всичко. Изследователите установили, че самотните хора по-често се поддават на вредни навици – пушат, консумират алкохол, не се хранят здравословно, не вземат витамини и минерали.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари