Сутрешното пушене е най-вредно

Това установили учени от Пенсилвания
17 юли 2014 13:02,
8
Сутрешното пушене е най-вредно
Снимка: Reuters

Макар пушенето да е вредно по всяко едно време на денонощието, сутрешната доза тютюн е най-опасна за организма на човек, твърдят учени от Пенсилванския държавен университет в САЩ.

Хората, които палят цигара веднага след събуждане, са много по-предразположени към развитие на рак, отколкото тези, които започват да пушат към обедните часове.
 
Изследване сред 7610 пушачи показва, че пушенето в първите 30 минути след събуждане почти удвоява риска от рак на белия дроб.
 
За да стигнат до тези изводи, експертите изучили данните на участници в мащабно допитване, проведено в рамките на общонационален американски изследователски проект.
 
Доброволците попълвали огромен брой анкети, в които разказвали за това как се чувстват, колко пушат, при какви обстоятелства им се иска най-силно да запалят цигара и т.н.
 
След това те давали урина за изследване, при което се откривала концентрация в техния организъм на сложно вещество, скрито зад абревиатурата NNAL. Това вещество е един от най-вредните компоненти в тютюневия дим и води до развитието на онкологични заболявания.
 
Предишни изследвания показвали, че именно нивото на NNAL и скоростта, с която това вещество се извежда от организма, влияе най-много на възникването на рак на белите дробове.
 
А учените от Пенсилвания този път установили, че най-висока е неговата концентрация именно при хорта, които обичат да пушат сутрин, веднага след събуждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пушенето ми беше много полезно,защото си закалих нервите, докато 20г се опитвам да спра.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стресът от немотия е по вреден
3
0
 
4
 
! Отговори
23 преди 9 години
да, също както е вредно и по обяд, и следобяд, и вечер, и нощем. Но наркоманията е по хората.
2
1
 
2
 
! Отговори
до az преди 9 години
Евелата интеуигентен непушач.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в първите 30 минути след събуждане--------В тези минути съм в банята! Как да пуша там?!Пуша сутрин, ама за мен сутринта започва 2 часа след като стана!