Белтъците са задължителни за закуска

Защо са толкова необходими?
19 юни 2015 10:01,
8
Белтъците са задължителни за закуска
Източник: Reuters, архив

Данните на много проучвания акцентират върху важността на закуската по отношение на различни аспекти, свързани със здравословното състояние. Това обаче не се отнася за всяка храна, която се консумира в ранните часове на деня. 

Дори и да се подбере нещо здравословно за първо хранене, то може да не осигури необходимата енергия за началото на деня. 

Експертите обясняват, че без значение каква е храната, чинията условно трябва да бъде разделена на четири части, които да съдържат плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести продукти. Особено внимание трябва да се обърне на протеините, макар често да се забравят. 

Ако на закуска се консумират само въглехидрати, метаболизмът ще бъде изключен за целия ден. Степента на глад зависи от два основни фактора – какво количество храна се консумира и какъв е нейният вид. Когато в менюто за закуска липсват протеини, до обяд вече сме прегладнели, а в такива случаи се взимат погрешни решения, които често водят и до преяждане. 

Има и друга причина, поради която протеините сутрин не бива да се пропускат – тъй като организмът може да усвои само 30 г наведнъж. Ако няма достатъчно количество от тях сутринта, може да бъде трудно усвояването им през останалата част от деня.

За да се набавят нужните протеини, не е необходимо закуската да се състои от пържоли и яйца. Тя може да включва яйце и сирене, в комбинация с някакъв плод. 

Трябва да се има предвид, че най-добрият начин за осигуряване на протеини е чрез храната, а не на прах. Добри източници на протеина са пилешко, говеждо, пуешко месо, както и яйца, сирене, кашкавал, мляко – кисело и прясно.

Още полезна информация за здравословно хранене може да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 6Точно така е.Ако ще се пие кафе, преди това или пък заедно с кафето трябва да се хапне нещо, дори да е само една бисквитка. Иначе, рано или късно, стомахът се уврежда тежко.Още по-вредно е, когато сутрин на гладно се пие кафе, съпроводено с пушенето на цигара.
5
1
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
До АнонименКафе на гладно ??? Голяма грешка !
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично предпочитам да си поспя повече и да пропусна закуската, едно силно кафе е предостатъчно. Нито съм дебела, нито болна, а през целия ден ми е леко, защото не съм започнала да се тъпча от сутринта, особено с тежка храна като яйцата.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж статията е за това колко важни са протеините, а на снимката са само храни, които съдържат основно въглехидрати. Всичката ви е такава.
2
1
 
22
 
! Отговори
българин преди 8 години
Щом закуската трябва да съдържа протеини (т.е. белтъчини), защо на снимката няма НИТО ЕДИН източник на протеини? А, dnes.bg?А диетоложката, която пише по въпроса, ще запитам, защо да няма пържоли на закуска? Или наденици, примерно? Та даже и кюфтета (бургерът какво е)? Точно на закуска човек може да си позволи поглъщане на повече калории, защото ще има възможност да ги "изгори" през деня. А кожата на пуешкото и пилешкото съдържа достатъчно мазнини, от които бягате като от огън. Да я белим ли?
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече ни писна от рецепти за всеобщо щастие и благополучие. Как не го разбраха някои хора това, че такива не съществуват.