Леща – важен източник на жизненоважни вещества

С нея си набавяме и нужната ни фолиева киселина
4 дек 2015 19:15,
4
Леща – важен източник на жизненоважни вещества
Снимка: Reuters, архив

Лещата е храна с богато съдържание на важни за организма хранителни вещества, включително калий, цинк, ниацин и витамин К. Тя е особено богата на фибри, постни протеини, фолиева киселина и желязо.

В количеството от една чаша леща се съдържат 16 г фибри, което е 63% от препоръчителното дневно количество. Част от фибрите са разтворими, но в лещата преобладава неразтворимата им форма.
 
Това подпомага храносмилането и може да понижи риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на гърлото и хранопровода. В допълнение, храните, богати на фибри, са полезни срещу инсулт, развитие на сърдечни заболявания, диабет, високи нива на холестерола и кръвното налягане.
 
Една чаша сготвена леща може да осигури 18 г протеини, като в същото количество се съдържа по-малко от 1 г мазнини и никакъв холестерол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А след консумация - обогатяваме атмосферата с биогаз
2
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЕЩИЧКАТА Е ИДЕАЛНА ЗА ВАС,И БЕЗ ТОВА НЯМАТЕ ЗЪБИ ЗА ПЪРЖОЛИ А МОЖЕ И БОБ ДА ЛАПАТЕ ДА НЕ Е ТОЛКОВА ПОСТНО.
1
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неща леща! Предпочитам пържоли.