Тийнейджърки с родили приятелки се пазят от забременяване

Доколко примерът действа отрезвяващо на момичетата...
6 юли 2016 22:32,
6
Тийнейджърки с родили приятелки се пазят от забременяване
Източник: Reuters
Момичетата, които имат приятели, станали родители в тийнейджърска възраст, е по-малко вероятно да забременеят рано, показва ново проучване. 
 
Изследователите са сравнили две групи момичета – такива с приятелки на тяхната възраст, родили твърде рано и такива, чиито приятелки са претърпели спонтанен аборт.
 
Специалистите са искали да установят дали тези събития са повлияли на избора на момичетата, свързан с правенето на секс, забременяването и дори брака в тийнейджърска възраст. Също така, дали това се отразява на избора им относно училище, брак и семейство, но вече като възрастни.
 
В проучването са взели участие общо 595 девойки, като изследователите са анализирали данните им през няколко години, започвайки от 1994-1995 г., когато са били още деца.
 
Сравнено с тези, чиито приятелки са преживели аборт, тези които имат приятелки – майки, е по-малко вероятно да правят секс, да забременеят или да се омъжат в ранна тийнейджърска възраст, сочат изводите.
 
„Тийнейджърите най-често се учат от грешките на приятелите си. Това е общовалидно“, коментира съавторът на проучването д-р Олга Якушева от Университета на Мичиган, пред Reuters.
 
Освен това, вероятността момичетата в групата на ранните раждания да забременеят, е с 5% по-ниска от тази при групата на спонтанния аборт.
 
„16 от всеки 100 момичета, чиито приятелки са претърпели спонтанен аборт, са забременели, докато при другата група става дума за 11 от 100 момичета“, подчертава още Якушева.
 
В периода 2000-2001 г. - петата година след началото на проучването, момичетата, чиито приятелки са родили, са имали средно 25 полови акта по-малко, отколкото момичетата, чиито приятелки са абортирали.
 
Коефициентите за брак преди да навършат 20-годишна възраст, са отчели 6 процентни пункта по-ниски нива при групата на момичетата с раждали приятелки, отколкото при другите – с приятелки, направили аборт.
 
Бременните тийнейджърки често отпадат от училище или се насочват към алтернативни методи на обучение, което е в състояние да окаже сериозно влияние на социалния им живот.
 
Те често биват изолирани от досегашната им среда и вече не са добре възприемани от приятелите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Объркал се е човекът. Имал е предвид, че мозъците на тия майки им стават на каша. Защото след това не могат да си възпитават децата изобщо. И затова същите тези деца стават *** и тюфлеци. И освен простотия да им капе от главата, за нищо друго не стават.
4
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 7 години
И на снимката - някаква на 40г.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛекарДокторе, а как ще коментираш, че има момичета с по 4-5 аборта, които след това имат здрави деца? Нали уж още при първия всичко е станало "на каша" както много научно си се изразил? Или и ти си доктор колкото аз съм космонавт.
2
1
 
3
 
! Отговори
Безумен преди 7 години
Как тогава абортират и имат по 100 деца ве
1
6
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Всякак млада жена смятаща да се боцка наред и после да обортира просто така нека знае ,че при първият аборт всичките и детеродни органи ще станат на каша и повече НИКОГА няма да има деца.Това не ви е детска градина докторите не са вълшебници ияма такъв филм От 10 абортирали на млада възраст 9 остават пълни инвалиди и губят изцяло детеродни функции превръщайки се в ЖЕНИ кастрати по собствена воля ,които никога в живота си няма да видят дете.Отговорността на ранната бременност е тежка.