Зика щяла да изчезне от само себе си, до 2-3 г.

Следващата голяма епидемия може да се очаква 10 години по-късно
15 юли 2016 20:46,
1
Зика щяла да изчезне от само себе си, до 2-3 г.
Снимка: Архив Reuters

Епидемията от зика в Латинска Америка вероятно ще изчезне от само себе си до две-три години, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от световните информационни агенции.

Още по темата

Авторите му създали математически модел, който показва, че следваща голяма епидемия от зика може да се очаква 10 години по-късно, но междувременно е възможно да има нови случаи на заболяването.

Със сегашната епидемия от зика в Латинска Америка, по-специално в Бразилия, където заразените са над 1,5 милиона, не може да се води борба с помощта на съществуващите в момента средства за контрол, са заключили учени от Импириъл колидж в Лондон.

"Анализът ни навежда на мисълта, че разпространението на зика не може да бъде спряно и че епидемията ще изчезне от само себе си след две-три години", заяви ръководителят на екипа проф. Нийл Фъргюсън.

В момента не съществува ваксина, нито антивирусно лекарство срещу патогенния агент, който се предава главно чрез ухапване от тигрови комари, но също по полов път. Като се има предвид, че вирусът не може да зарази два пъти един и същ човек поради произвежданите от имунната му система антитела, епидемията достига стадий, при който незаразените са прекалено малко, за да продължи предаването на заразата.

"Изследването ползва всички достъпни данни, за да се разбере как ще еволюира епидемията. Това позволява да се прецени каква ще е заплахата в бъдеще", поясни проф. Фъргюсън.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ваксинаепидемияЗика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В момента не съществува ваксина"- :) да бе! Нали руснаците я откриха направо не съществува :)