Билки за сърце - да или не?

Кои билки помагат и кои вредят на сърцето?
15 дек 2016 21:28, Eкип на Puls.bg
0
Билки за сърце - да или не?
Източник: Reuters, архив

Нормалната сърдечна дейност е един многокомпонентен процес, който лесно може да бъде нарушен. Съществуват редица заболявания и състояния, които засягат тази система и за които съвременната медицина разполага с отлични медикаменти и високотехнологични процедури.

Както при всички други здравословни проблеми, пациентите в една или друга степен искат да си спестят вредите от конвенционалната медицина, защото те понякога реално са налице. Един от вариантите за това е билколечението. От друга страна много билки въздействат неблагоприятно на сърдечния ритъм и артериалното налягане особено при прекален прием или в опасна комбинация.
 
Какви билки въздействат на сърцето и как можем да ги прилагаме? 
 
1. Билки, които действат благотворно
  • Маточина (Melissa officinalis) – запарка от листата на билката действа успокояващо на целия организъм, а в частност води до леко понижаване на артериалното налягане, забавяне на пулса, успокоение при лека тежест в гърдите. Сходно действие имат лайка (Matricaria) и мента (Mentha).
  • Глог (Crataegus ) – плодовете и семената действат благотворно при пациенти с исхемична болест на сърцето (ИБС), като имат леко съдоразширяващ ефект. Спомага за по-доброто снабдяване с кислород на сърдечния мускул, както и на цялото тяло. Оказва и добър ефект при артериална хипертония и след инфаркт на миокарда. Глогът подобрява сърдечния ритъм при аритмия и тахикардия. Споменава се ефектът му и при атеросклероза. Не бива да се прекалява с приема му поради възможност за лошо въздействие на нервната система.
  • Лечебна дилянка (Valeriana officinalis) – пристъпната тежест и болка в областта на гърдите при стенокардия нерядко добре се повлияват от прием на билката във вид на отвара. Днес съществуват и таблетъчни форми с извлек от нея.
  • Калина (Viburnum) – храсти и ниски дървета с багоприятен ефект върху артериалното налягане, диуретично и успокояващо действие. Понижава нивата на холестерола.
  • Шипка (Rosa Canina) - извлек от плодовете на храста има благотвоен ефект за укрепване стените на кръвоносните съдове. Спомага при артериална хипертония, дислипидемия и други.

Продължението на статията четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Елена Пенева преди 3 години
Здравейте, баща ми страдаше от сърдечна недостатъчност и лекарите го бяха отписали. Моята лична лекарка ми препоръча да му вземем Венус Форте и ние започнахме да му го даваме всеки ден близо 1 година, Той беше отслабнал много и се задушаваше. За 3 месеца пиене всеки ден с Венус Форте започна да се изправя и да става. Баща ми вече 3 години от поставената диагноза сърдечна недостатъчност е жив, здрав и не пие лекарства. От пълен труп, той сега отново е здрав и му се радваме. Има лечение на сърце и то е във Венус Форте. Горещо го препоръчвам на хора с проблеми със сърцето.