Коклюш: Кои са симптомите?

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път
31 авг 2017 08:37, Eкип на Puls.bg
2
Коклюш: Кои са симптомите?
Reuters

Коклюш или магарешка кашлица представлява силно заразна бактериална инфекция, засягаща дихателните пътища и белите дробове. Наименованието произлиза от типичната кашлица, която съпровожда инфекцията. Причинява се от Bordetella pertussis, откъдето идва и другото название на заболяването - пертусис.

 
Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Най-застрашени са кърмачетата до 6 месечна възраст, както и децата с нередовен имунизационен календар и неимунизираните. При възрастните заболяването по правило протича по-леко, с неспецифични симптоми, а усложнения рядко се наблюдават.

Кои са симптомите?
 
В началото са налице грипоподобни оплаквания, като хрема и запушен нос, повишена температура, лека кашлица. Това е катаралнят стадий на болестта. Той продължава 1-2 седмици, като по време на него поставянето на точна диагноза е почти невъзможно.
 
След този стадий настъпва вторият, конвулсивен стадий. Характеризира се с разгръщане на типичната за заболяването клинична картина. Кашлицата се засилва и става пристъпна. Епизодите на кашлица са групирани по време на едно издишване, в края на което детето шумно поема въздух – реприз. Понякога е налице повръщане след кашличния епизод. Дишането може да е силно затруднено. Детето е много отпаднало, често дехидратирано, интоксикирано. Това е така, тъй като обикновено приемът на храна и течности провокират пристъп. По време на кашличния пристъп детето може да посинее – цианоза, а в някои случаи и да спре да диша – апнея.
 
Третият, възстановителен стадий се характеризира с постепенно отслабване на симптомите. Пристъпите се разреждат и намаляват по интензитет. Продължителността на този етап от болестта варира, като може да достигне три месеца.
 
При кърмачета под 6 месечна възраст заболяването обикновено протича по различен начин. При тях може да не е налице кашлица, а да се наблюдават паузи в дишането – апнеи. По време на тях дишането спира (обикновено за повече от 15-20 секунди), появява се цианоза (посиняване) и забавяне на сърдечната дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1За аутизъм не знам, но определено има случаи на автоимунни заболявания след противогрипно ваксиниране на тинейджъри
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симптомите на коклюш са диви антиваксъри и БГ ***.Как в 21ви век трябва децата и онкоболните да се притесняват от предотвратими болести, само и само защото един шарлатанин твърдеше, че ваксините предизвиквали аутизъм.