Как да не допуснете дехидратация в летните жеги?

Консумирайте храни с високо съдържание на вода
16 юли 2021 14:55, Михаела Лазарова
3
Как да не допуснете дехидратация в летните жеги?
Снимка: istock

Около 70% от нашето тяло е вода. Водата е основна съставна част на мозъка, другите важни органи, тъканите, костите. Тя играе важна роля в процесите, които се случват в организма ни. Подпомага храносмилането, здравето на ставите, снабдява с хранителни вещества всяка клетка в тялото, елиминира отпадъците, спомага за поддържането на кръвообращението и телесната температура и други. Ето защо добрата хидратация на тялото, която си осигуряваме най-вече чрез консумацията на вода е от съществено значение, особено през летните месеци. Според специалисти, тялото ни се нуждае от поне 2 литра вода на ден. Как да хидратирате правилно тялото си през лятото?

Следете за признаците на обезводняване

Тялото ни е устроено така, че да ни показва, когато има нужда от хидратация. Когато сме редовно дехидратирани, кожата може да е по-раздразнена, сърбяща, чувствителна. Виене на свят, умора, главоболие, също са признаци на дехидратация. Появата на мускулни крампи, учестено дишане, припадък и липса на уриниране, сигнализират, че тялото ни се нуждае от вода или други полезни течности.

Обърнете внимание на цвета на урината

Цветът на урината е показател за това дали тялото ни е дехидратирано. Когато той е блед, подобен на цвета на слама, или още по-светъл, това е добър показател. Тъмната урина е знак, че се нуждаете от повече вода. Тъмножълтият или кехлибарен цвят означава, че може да имате лека до тежка дехидратация. Разбира се, някои здравословни състояние или прием на медикаменти също могат да променят цвета на урината.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ракия. Над 60% вода, ако е от купешката.
2
1
 
4
 
! Отговори
МИШО преди 2 години
БИРАта!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо просто да не пием вода?