Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници

Заразата е по-опасна за хората от COVID-19, подчерта д-р Петър Марков
Обновена: 4 мар 2023 14:11 | 4 мар 2023 13:58, Елка Василева
85
Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници
Снимка: архив, БГНЕС

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това заяви пред Нова тв епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков.

Произходът на вируса, който причини тази огромна пандемия през последните вече три години, е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока. Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100 процента политика и 0 процента  наука. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория.

Още по темата
По думите му това изказване в този момент по-скоро трябва да бъде поставено в контекста на отношенията между САЩ и Китай, но не и на нещо, свързано със самия вирус.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса – от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. както знаем Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има рск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, подчерта той.

Доктор Марков коментира и предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора, е високо патогенен. За сравнение, докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60 процента, когато този вирус е в хора”.

Той обясни, че това, което ни пазиу е, че вирусът на птичия грип по-трудно се предава между хора. „Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
90/100 преди 1 година
Стига грип, стига ковид! Искам пандемия от марбург, е6ола, белодробна чyмa. И да се приключва вече.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БИОЛОГИЧНА ВОЙНА
35
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, Ковид наистина се оказа тест за интелигентност. Даде шанс да лъснат ниско-интелигентните конспиратори и привърженици на партия Възраждане.
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова мои познати починаха от Ковид,стойностни хора с малки деца,не знаете какво означаваше това за децата майките,съпругите им,хора на по 35 години..сега отново..
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само простите вярват в ковида, носят маски и са с по три бустера. Кромида се оказа един тест за интелигентност. По маските ще ги познаете
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60 процента, когато този вирус е в хора. - Не разбирам. Обяснете ми, двама на хиляда заразени умират, а леталитета е 60%.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 - специално за ваксизависимите - които се уможряват бързо от четене на няколко последователни думи, а също им е трудно да осмислят значението - ""маските" имат нула, никакъв, несъществуващ предпазен ефект СРЕЩУ ГРИПОПОДОБНИ ВИРУСИ". Не пазят от грип. Не спират коронавирус. Не предотвратяват разпространението на настинка. Загря ли го сега, или да ти го напиша на срички?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24, хах още един луд за връзване! И като се "намалявало населението с инжекции" конспираторе, с колко го намалиха последно, щото всъщност световното население непрекъснато СЕ УВЕЛИЧАВА! През декември чукнахме 8 млрд. души! Къде е намалението?
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктора носи маска, за да не плюне бактерии в отворени рани бре... И да не ти мирише потните психарски подмишници, като се разтрепериш че си хванал птичи грип
28
2
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
До Анонименправят си екпсерименти с хората но хората са про***Сти и не разбират какво се случва ...
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20, брей конспираторе, ами като не помагат тия маски, тия нашите доктори толкова ли са прости, че винаги носят маски? Аз от както ги помня, още от малък, винаги са били с маски, а пък те маските предпазвали 0%?!? За украшение ли ги носят, за какво ли?
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плоскоглавите така и не са разбрали, че конспирациите не се пускат като бомба, а полека се пуска кукичката, мъърда се блесната, хвърля се захранка и така. То и за китайската кихавица първо ни разправяха че не ходи от човек на човек, после ходела, ама не била пандемия, после полека полека...
25
1
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
До ЦИРК НОВА ИЗМАМАнапротив - именно Гейтс го доупсна !
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В лаборатории се създават всички тези вируси, да кажат първо защо се извършва това. Това си е чиста проба престъпление срещу човечеството.
23
4
 
4
 
! Отговори
ЦИРК НОВА ИЗМАМА преди 1 година
Споко бе, никой никога няма да ви "пусне" истински опасен вирус. Щото вероятността да мутира и да стигне и до създателите си е огромна. Нито "ваксини", дори истински, ще работят срещу бързомутиращи вируси като грипните. Така че не се притеснявайте. И на чичо ви Били Професорът по вирусология не му се живее в бункера само за да понамали населението. Населението се намалява с инжекции. Виж, от тях се притеснявайте, скоро ще дойдат новите.
22
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
До Анонимене то и Ковид 19 не беше проблем но виждаме колко народ изтрепа !
21
2
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
хората дето живеят в джунглите от край време ядат маймуни и изведнъж се появи спин , китайците ядат всякакви животинки от както съществуват като народ и изведнъж се появи кивид . дали някой вярва че това са причините ?!
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспираторите вече до толкова са наплашени, че само като чуят за някакъв вирус, и веднага се почва с конспирации, нов световен ред, ваксини и пр. Да бяхте прочели поне статията, да разберете че човека ви казва, че вируса на практика не се предава от човек на човек, ама не - важно е конспирацията да върви! Хахах, чипове, олелей, ще чипират *** от Поликраище, ще разкрият всички му тайни... Хахаахх
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте от понеделник, психарите пак ще се афишират с ПРОВЕРЕНО И ДОКАЗАНО НЕРАБОТЕЩИТЕ "маски", да се пазят от новата настинка. Вече даже големи издания на Министерството на Пропагандата - като Ню Йорк Таймс - признаха, че "маските" имат нула, никакъв, несъществуващ предпазен ефект срещу грипоподобни вируси - обаче празноглавите, както винаги, не се интересуват, не четат, не знаят.
18
1
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
До Анонименте го пускат навскъде вече ! виждате в Китай кво стана ...