Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници

Заразата е по-опасна за хората от COVID-19, подчерта д-р Петър Марков
Обновена: 4 мар 2023 14:11 | 4 мар 2023 13:58, Елка Василева
85
Птичият грип е мутирал, вече се предава и между бозайници
Снимка: архив, БГНЕС

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това заяви пред Нова тв епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков.

Произходът на вируса, който причини тази огромна пандемия през последните вече три години, е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока. Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100 процента политика и 0 процента  наука. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория.

Още по темата
По думите му това изказване в този момент по-скоро трябва да бъде поставено в контекста на отношенията между САЩ и Китай, но не и на нещо, свързано със самия вирус.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса – от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. както знаем Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има рск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, подчерта той.

Доктор Марков коментира и предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора, е високо патогенен. За сравнение, докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60 процента, когато този вирус е в хора”.

Той обясни, че това, което ни пазиу е, че вирусът на птичия грип по-трудно се предава между хора. „Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
12
 
! Отговори
Др. Антъни Маркучи преди 1 година
Този нов, ужасяващ вирус, се получил в събота срещу неделя, в резултат на снoшeнието между ухански прилеп и тракийска кокошка, след посещение в кръчмата "Двата смока". Няма нищо общо с моите лаборатории.
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички конспиратори страдат от ефекта на Дънинг - Крюгер: толкова са глyпави, че даже не могат да осъзнаят колко са глyпави! Вярват във всякакви ала-балистики, и ги приемат за верни, като дори не могат да се замислят дали това не са пълни глупости
55
4
 
7
 
! Отговори
Значи трябва да преди 1 година
унищожите всички диви и домашни птици, включително птичите ферми, и да произведете ваксини срещу грип при норки и тюлени. А ние ще се храним с брашно от насекоми и печени такива, докато грип не го налази и тях. Който оцелее после, ще мине на водорасли.
54
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 починал на 1000 заразени, но само във ваксинираните държави бе България сега Омикрон са 15 починали на 1000 заразени.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно - ще изкъртим 2-3 пейки и ще го преодолеем и него
52
8
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В България от грип умираха по десетина човека на година. От Ковид-19 в началото умираха 5% от заразените, а сега с Омикрон и ваксините около 1,5%. Колко ще е смъртността в България от птичи грип само бъдещето ще покаже.
51
5
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Подлудяха отново!
50
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Голяма глупост си написал но явно това те прави от "готините" в квартала :)
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като чета коментарите явно тук хората се информират главно от днес бг защото това е новина която се развива още от миналата година с инцидент в Камбоджа където малко момиче умря от въпросния вирус и след изследвания се оказа, че вируса вече е бил в бозайници преди да зарази човек. За сега няма сведения за предаване от човек на човек но това го дели няколко мутации. Мен ми е ясно, че няма значение какво ще кажа вие както винаги знаете по-добре:) ай наздраве :)
48
0
 
0
 
! Отговори
ДО 48 преди 1 година
До АнонименТО ПЛЪЗНА вече ...КОВИД 19 КОВ Е
47
4
 
4
 
! Отговори
ДО 47 преди 1 година
До Луд конспираторПро***Ст СИ много ...самият факт че ГЕЙТС се меша в СЗО и говори за вирусите трябваше да ти светен лампаичката че нещо не е наред ...но кой да мисли българино , тъ***па нация сме и това си е . жалко за БГ
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи много искам да плъзне нещо много сериозно само за да ви гледам сеира на всичките многознайковци :)
45
10
 
8
 
! Отговори
Луд конспиратор преди 1 година
Хахах, и пак старчока Гейтс им виновен на конспираторите... Че той Гейтс е на доизживяване, я избута още няколко годинки, я не, за какво му е да пуска вируси, да редуцира населението, и не знам си какви още ала-бализми, на които вярват само най-първобитните хора - т.е. вие конспираторите?!?
44
3
 
2
 
! Отговори
Ужасно Ужасена преди 1 година
УжасТ!Ам'чи сИга вече се овъртяхме до подмишниците.......
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и ковида се предваше по котки и по водата от тоалетната. Смешни сте бе, трролове.
42
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно търсят повод да избият кокошките, че иначе кой ще им яде буболечките и червеите
41
2
 
12
 
! Отговори
bl преди 1 година
Я, ами те са си го написали в прав текст: 2 на 1000 нормална смъртност, тоест 0.2%. И за да влезнат в бройката на останалите 59.8% им помагат да умрат в болницата.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид 300, маймунска шарка 2023, Ковид 19-20-2043, маймунски грип 500 и птичи грип 383. Господи, помагай!
39
8
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
пускат вируси трепат хора а българина жули ракия и не му дреме за нищо ! жалко за БГ
38
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Без човешка намеса, при тези вируси, не ми говорете. Животински хормони в растителния свят се инжектират отдавна, отделно разработка на биологични оръжия и.... изброяване до безкрай