Надеждни ли са тестовете за коклюш?

От началото на май цената е 82 лева
Обновена: 29 апр 2024 15:34 | 29 апр 2024 15:29, Инна Ангелова
15
Надеждни ли са тестовете за коклюш?
Снимка: Juraj Varga от Pixabay

Коклюшът продължава да бъде дискутирана тема - от броя на заболелите, ще се въведат ли епидемични мерки в страната до това как и къде се прави тест. Диагностиката и лечението не само на коклюш, но и на повечето заболявания, зависи най-вече от клиничната картина и състоянието на болния.

Лабораторните изследвания за коклюш са два - по PCR метода се правят в първите дни от инфекцията, а серологичните тестове са препоръчителни през втората, третата и четвъртата седмица от началото на заболяването, каза пред Нова тв вирусологът Татяна Николова.

Тя допълва, че бактерията попада в горните дихателни пътища и в първите дни на заболяването,  пациентът е изключително заразен. Изследването за коклюш е с продължителност три астрономически часа. Николава допълва, че от голямо значение е в какъв етап от заболяването е взета пробава, а също така дали болният е пил антибиотици.

“При взимани антибиотици, пробата може да излезе отрицателна, но това ще бъде фалшив резултат”, обясни Николова. Тя обяви, че цената на изследването ще бъде намалена на 82 лева от 1 май, като то дава резултат за три вида бактерии.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн допълва, че при заболяване от коклюш на първо място тряба да се водим от клиничната картина - кашлица, която продължава значително по-дълго, отколкото е нормално.

„Заболяванията от коклюш са коварни с това, че още в края на инкубационният период (3-10 дни), човек може да бъде заразен”, обясни вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея коклюшът започва като обичайно заболяване, но вследствие на него може да бъде увредена повърхността на дихателната лигавица.

Когато това увреждане е настъпило, дори бактериите да бъдат унищожени,  кашлицата ще продължи, докато лигавицата не се възстанови. Антибиотиците и лечението имат значение, когато започнат на съвсем ранен етап”, каза още проф. Александрова.

По думи на д-р Илиев няма опасност от пандемично разпространение на болестта, а най-рисковите групи са новородените и децата под 12-месечна възраст. Той съветва хората да бъдат особено внимателни към контакт с новородени или бременни жени.

Проф. Александрова посъветва жените, които планират бременност да се защитят и да се ваксинират. “В над 40 държави се препоръчва бременните жени да поставят ваксината срещу коклюш в последния триместър на бременността. Проучвания са показали, че ефективността е най-голяма през този период”, допълни проф. Александорва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Здраве
Кои са най-полезните храни за подобряване на плодовитостта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
Do 1. Не бе лабораториите ги преместиха в курника ти. Я провери.
12
0
 
6
 
! Отговори
Майната ви преди 2 седмици
Наврете си "тестовете" по всички дупки!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам колко "точни" може да са PCR тестовете, при положение че конкретно създателят на PCR изрично каза по този повод, че това не е тест и не може да се използва за диагностициране на инфекциозни заболявания. Това е буквален цитат. От създателя на PCR. PCR, който вече е "тест" за всичко.
10
1
 
7
 
! Отговори
Мче преди 2 седмици
Не са надежни. Дават положителни повече от действителните.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вече закачих мартеничката на дръвчето и видях щъркел. за тая година съм си оправил здраветои, макар и с цената на малко ***.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, като си изкашлял дроба , значи имаш коклюш
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Без тестване дори и пЛандемия не става. Бройки трябват, бройки.....
6
2
 
15
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 2 седмици
Дупчи овцете до пълното им ликвидиране!
5
3
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 седмици
Няма никакъв смисъл да се прави тест за коклюш. Ако кашляте повече от 10-на дни това е причината и никакъв тест не е нужен. Няма смисъл и от мерки, коклюшът не е опасен за никого освен за хронично болните и бебетата, но почти няма бебета в бездетна България.
4
1
 
11
 
! Отговори
Маг Витанов преди 2 седмици
Разбира се! 50/50 ези-тура - или имаш или нямаш. За кромид-19 в началото бяха по-smart, отчитаха положително папая, моторно масло, африкански кокошки, кока-кола, кози.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ехаа, ще бъдат намалени на 82 лв! Юруш, народе, на намалението! Само сега, на примоция!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама разбира се! Същите са като за ковид! Кво не ви харесват?
1
2
 
11
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 седмици
откакто преместиха биолабораториите от украйна във ВМА, ще има все по странни и необясними зарази.....