"Союз ТМА-20" с новия екипаж за МКС тръгва тази вечер

Корабът е в пълна готовност на стартовия комплекс на Байконур
Обновена: 15 дек 2010 15:12 | 15 дек 2010 15:10,
20
"Союз ТМА-20" с новия екипаж за МКС тръгва тази вечер
"Союз ТМА-20" на стартовата площадка на космодрума Байконур. Снимка: NASA/Carla Cioffi

Стартът на пилотирания космически кораб "Союз ТМА-20" с новата експедиция за Международната космическа станция е планиран за сряда в 22,09 ч. московско време (21,09 българско) от космодрума Байконур с ракета носител „Союз“, съобщава за РИА Новости представител на Центъра за управление на полети.

В основния екипаж влизат командирът на кораба – руският космонавт Дмитрий Кондратев, и бординженерите – астронавтът на Европейската космическа агенция, италианецът Паоло Несполи, и американската астронавтка Катрин Колман.

Тяхната орбитална командировка на МКС ще продължи около половин година. След прекратяването на полетите на совалките следващата година руските кораби „Союз“ ще останат единственото средство за превоз на екипажи на МКС в близките години.

За Кондратев това ще бъде първият космически полет. В актива на Несполи вече има един космически рейс в качеството на специалист на полета на совалката „Дискавъри“ по програмата на МКС през есента на 2007 г.

Още по темата
Колман е участвала в два полета на совалката „Колумбия“ – през есента на 1995 г. по програмата Spacelab и лятото на 1999 г. по разполагане на рентгеновата обсерватория „Чандра“. На предстартовата пресконференция Катрин Колман посвири на флейта по молба на журналистите. Тя ще вземе инструмента със себе си на МКС с намерението да разнообразява живота на космонавтите на станцията с музика.

Скачването на космическия кораб с МКС се планира за 17 декември в 23,12 ч. московско време (22,12 българско) на автоматичен режим. Изпитанията на космическия кораб "Союз ТМА-20", който ще закара новия екипаж на МКС, са потвърдили пълната му готовност за полет, съобщава президентът на РКК „Енергия“ Виталий Лопота.

Спускаемият апарат на космическия кораб беше повреден през октомври при транспортиране. Забележките по транспортния контейнер и кораба "Союз ТМА-20" бяха направени при неговото разтоварване след пристигането му с влак от РКК „Енергия“ на космодрума Байконур.

Корабът беше изпратен обратно в РКК „Енергия“, където беше диагностициран и ремонтиран и без произшествия беше върнат обратно на космодрума и поставен на стартовия комплекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
do *** #12-pod OON razbirash cionistkata bludnica Hilari Klinton,nali?
19
1
 
5
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
12- ти много ти е промила мозъка, тая американска пропаганда!!!! Какво стана с прословутите "Шатъли" - 2 гръмнаха и убиха сумати астронавти, другите ще ги претопят за старо желязо! Сега единствената връзка на земята с МКС са руските "Союзи", редно е когато се пише поне малко да се съобразяваме с реалността! Да не говорим, че без гения на немеца Вернер фон Браун, /когото отмъкнаха след войната под заплахи от съд/ американците и досега щяха за лапат пушеците на "Союзи"!
18
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Ехааа Бат Бойко ще я изстреля към космоса само с поглед...
17
0
 
1
 
! Отговори
тотю преди 13 години
Пиши грамотно, г-н Селянски, това е мерило за твоите знания.
16
2
 
2
 
! Отговори
ined преди 13 години
До 6: Ако бяха само руснаци 100% мога да ти кажа, че нямат нужда от флейти и други такива ами от повече водка. Ама с тоя италианец на борда - де да знам ...
15
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Свършиха се нацистчетата да им правят на краварите космически кораби и кво стана!
14
8
 
2
 
! Отговори
сега не преди 13 години
Пак ще летим,но с американски космически кораби
13
2
 
1
 
! Отговори
за 3. преди 13 години
Ти имаш ли акъл бе? Какъв успех им пожелаваш?
12
16
 
3
 
! Отговори
Пазете се!!! преди 13 години
Ръждясалото руско желязо да не се сгромоляса върху главите ви. От ООН трябва да забранят полетите на допотопната руска техника. Путин би спечелил много от предаването на тези "Союзи" за изкупуване на старо желязо.
11
1
 
3
 
! Отговори
Ей оня преди 13 години
То добре че, е тая совалка щото американците чак февруари ще пускат тяхната Atlantis или к'ва е там :D:D
10
0
 
6
 
! Отговори
Боко преди 13 години
Нека да не забравяме и Китай. Те също си имат техен космически кораб и вече изстрелват хора. Тази година пратиха и сонда до Луната, че и снимки прати! Забавното е, че догодина Китай ще изстреля първата си орбитална станция. Американците мотаха проекта за станция в продължение на години и накрая станцията им стана международна. А китайската ще е ... китайска
9
1
 
10
 
! Отговори
чичи преди 13 години
в изследването на космоса винаги е имало успехи и неуспехи.САЩ рано или късно ще възстановят своите програми за истрелване на свои кораби или тип совалки.това е съпроводено с много пари-те ги имат,и дълго време.колкото до руската програма-тя навлезе в период на стабилност и постояност.просто хората работят много в тази насока.успех на новата експидиция.
8
9
 
23
 
! Отговори
СССР преди 13 години
И какво стана сега? Само руснаците имат космически кораб в момента и в бъдещите 10-тина години. Дам доста има да позвири американката докато успеят и те да изстрелят нещо.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Селянски - прочети книгата на С Александров "Космическа колонизация" и ще разбереш какво сме спечелили от космоса
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очаквам,90% от коментарите да са свързани с жената с флейтата на борда,българите имат развинтена фантазия;)))
5
6
 
25
 
! Отговори
Oleee преди 13 години
А някога имахме 2-*** космонавти и космически разработки...Сега може само да гледаме и да цъкаме отстрани.
4
8
 
33
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Една мисъл ми се върти напоследък из тиквата: ако Бойко така или иначе ни нахендри да строиме Белене, поне като клауза в договора с руснаците може да впише 2-3 полета на български космонавти. БАН имат разработки на уреди за космоса, българите първи отглеждаме жито в космоса.. има още какво на дадем на света (и в частност на космонавтиката). А умни и кадърни юнаци ще се намерят сред нашите пилоти на изтребители!
3
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Успех на хората с чиято помощ и двама българи летяха в космоса.
2
5
 
20
 
! Отговори
Армстронгов преди 13 години
Много си прав. Ако при всеки полет извеждаше 10 *** ,с цел да ги остави на постоянна орбита около Земята всички щяха еднозначно да оценят космическите програми с пълно одобрение.
1
52
 
6
 
! Отговори
Селянски преди 13 години
Това е някаде 5000 -дния старт на космическа ракеа в света,какво спечелихме от това?Освен ,че надупчихме озона самърсихме стратосферата с *** и отрови,време е тези ресурси да се насочат към намиране на еко гориво и контрол на раждаемоста в Африка и латинска Америка( за Китай-само трябва да спрем да копуваме кансерогенните им продукти.)