Никакви бурки вече във Франция

Влезе в сила забрана за носене на дрехи, покриващи лицето
Обновена: 11 апр 2011 14:40 | 11 апр 2011 10:10, Елка Василева
158
Никакви бурки вече във Франция
Снимка: Reuters

Във Франция влезе в сила закон, който забранява на хората да скриват лицето си, когато са на публично място. Това се отнася по-специално за мюсюлманките, които носят бурка.

Съгласно новите нормативни правила всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, намираща се на улицата или в парка и е облечена с дреха, закриваща лицето й, може да бъде глобена със 150 евро.

Хората пък, които принуждават жените да носят дреха, закриваща лицето й, ще бъдат наказвани още по-строго – с до две години затвор.

Позицията на правителството е, че скриването на лицето на публично място е в противоречие със самото устройство на Франция. Освен това тази практика принизява статута на жените, което е несъвместимо с френското разбиране за равенство, пише ВВС.

Още по темата

Жители на страната като цяло, включително и мнозинството мюсюлмани, са съгласни с тези аргументи. Онези, които се обявяват против – малък брой ислямисти и такива, които са за свобода за всекиго, едва ли са в състояние сериозно да повлияят върху общественото мнение.

Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка.

Според критиците на президента Никола Саркози неговата позиция по този въпрос е изключително популистка и че по такъв начин просто се опитва да спечели по-голяма подкрепа от избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Францияпаранджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
32
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Другарки и другари управляващи, виждате ли, че и националното законодателсво е валидно! А вие ни мислите за боядисани врабчета и ни залъгвате "ЕС това, ЕС онова...." Така че, ВИЕ СТЕ НА ХОД - да прилагата НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТОВО спрямо БЕЗКОНТРОЛНО размножаващите се в НАРУШЕНИЕ НА НК ***.Сега ТРЯБВА да пратите по дяволите РОМСКАТА ТРАДИЦИЯ и да ПРИЛОЖИТЕ ЗАКОНА спрямо тях, така както се прилага за всички български граждани!НО НЯМА ДА СТАНЕ - ИДАТ ИЗБОРИ ;)Алъш-вериша с гласовете, а?
67
0
 
13
 
! Отговори
моден дизайнер преди 13 години
Навлизането на модата на минижупът се свързва с името на френския дизайнер Андре Куреж така че не виждам как бурката щеше да се задържи във Франция....
66
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2000 жени във Франция с бурки? Може, но това са ханъмите на тлъстите петролни емири и шейхове които идват за преговори с правителствоти и техните забулени ханъми ги разкарват даже със охрана из скъпите бутици в центъра на Париж и никой не смее да ги закача. А френски мюсюлманки едва ли има които да носят бурки - само плашат гаргите франсетата, така и така християнството губи почва, а все повече и повече расте броя на мюсюлманите, просто са смешни с тоя ненужен закон, никой не носи бурка!
65
0
 
8
 
! Отговори
съвет преди 13 години
sweden, теб те е налегнала депресията, характерна за този регион. Ела си на слънце!
64
0
 
39
 
! Отговори
Дона преди 13 години
Когато искаш да живееш в Европа,ще се съобразяваш с традициите на страната.Ние като отидеме в мюсиолманска държаваходиме с дълъг ръкав и ни се казва че трябвада се съобразяваме с техните традиции.Като искат да си носят бурките да си отидатот там където са дошли.Хем правят демонстрации,хем искат да живеятв уредена страна,а получават и социалнибез да работят ,живеят като безделници.Поздравявам французите.
63
1
 
18
 
! Отговори
Питон 357 преди 13 години
Подай `и пръст на тази *** и тя ще ти захапе цялата ръка. Французите са си господари в държавата и те налагат реда в нея. Ние може само да се учим от тях, от тяхната демокрация, от техния начин на живот и от тяхното разбиране за изконна християнска цивилизация.
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си припомним,какво е казал Волтер:" Не ми харесва това,което говориш,но ще си дам живота, за правото ти да го кажеш!!"Toва е демокрацията!Защо се намесват в нашето управление на страната ни?Новини на турски?Там защо няма новини на арабски?Или попска им работа,не ме гледай какво правя,слушай ме какво ти казвам!
61
0
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Евала ,наистина евала на Франция. Живея в Дания и има доста от тия забулените с както аз го наричам "каски" ,и направо ме влудява.Не съм расист,но за бога живеем в 21 век,не в 14ти.То забулено от всякъде мумии такива,дано повече страни последват примера!!!
60
0
 
10
 
! Отговори
ллл преди 13 години
До 49 Какво си се НАДЪХАЛ толкова БЕ , каквато религия иска да преобладава, АЗ съм си и ще бъда такава каквато си искам, ХРИСТИЯНКА........ върви да се "снимаш"
59
5
 
5
 
! Отговори
sweden преди 13 години
evropa bilo demokraciya bilo vsi4ko e lija i izmama te samite si nyamat demokraciya do v4era ne znaeha da se kipyat tiya evropeyci we ne 4e krasivo da sa mnogo no i vseki si ima sopstvena kulturaa
58
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я да видим,дали няма да ги посети Ал Кайда???Това е нарушение на ЧОВЕШКИТЕ им права!
57
1
 
19
 
! Отговори
Маквикар преди 13 години
Браво на галския петел! Започна да кукурига, плътно, с мъжки тембър и оглушително. Криворазбраната толерантност доведе до тези аномалии в християнските общества. Бурки ли, ще ви дам едни бурки! Ще пиете от извора на истинската цивилизация с открити, незабулени лица и с респект към изконните човешки ценности и демократичен дух!
56
1
 
23
 
! Отговори
петре преди 13 години
Сега остава да забранят и аналния секс и край с мюсюлманите :)
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приветствам!!!Всяка държава си има правила и своя култура и е нахално да налагаш правилата и особеностите на държавата,от която си дошъл.
54
3
 
25
 
! Отговори
ДО 51 преди 13 години
ТОЧНО В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ИМА,В РАЗГРАДСКИТЕ СЕЛА СТРАШНА РАБОТА,ЩЕ СЕ ОПАЛШИТЕ АКО МИНЕТЕ ОТ ТАМ,ИСПИРИХ,КУБРАТ ТЕЗИ ГРАДОВЕ СА УЖАС НА УЖАСИТЕ.СТРАХОТИЯ...
53
0
 
23
 
! Отговори
до 49 преди 13 години
МЕЖДУ ДРУГОТА АМУДЖА ПРАВ СИ МНОГО *** ИМА В ЕВРОПА И СЕ РАЗВЪЖДАТ КАТО ***.ЩЕ СА МНОЗИНСТВО СЛЕД ВРЕМЕ.
52
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Франция ги забранява,а елате в родопите да видите ония заблудени овце как ходят.Те даже не се знаят какви са ама ходят с шалварите.
51
6
 
5
 
! Отговори
Валя преди 13 години
Аз съм от Северна България и не съм виждала жени с бурки в БГ - има ли такива?
50
19
 
15
 
! Отговори
KAPO преди 13 години
В България трябва да се приеме обратен закон - някои жени да бъдат задължени да си покриват лицето и тялото с бурка - например Искра Фидосова, да си скрие свинската физономия и тройна брадичка.
49
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Никакви бурки вече във Франция" - смешници, това джудже саркози се чуди какво да измисли. 2000 жени били с бурки. И само заради тия 2 хил жени са приели цял закон, 2 хил от 65 милиона. Каквото и да правят исляма е религията на бъдещето, християнството си изшълни ролята и сега неумолимо запада и до 2050 исляма ще е преобладаващата религия в повечето страни в западна в Европа.