Новите крушки май съвсем не са еко

За производството им се изразходвало повече енергия, отколкото при старите
Обновена: 12 сеп 2011 11:27 | 11 сеп 2011 23:04,
85
Новите крушки май съвсем не са еко

Производството и депонирането след употребата на енергоспестяващите крушки не е толкова "зелено" начинание и за целта ще бъде изразходвана повече енергия, отколкото при спрените от производство традиционни осветителни тела. Това твърди експертът по осветителни тела Луси Мартин пред британския "Дейли експрес".

Възможно е всички мерки на Евросъюза за задължителното въвеждане на флуоресцентните крушки и забраната на 60-, 75- и 100-ватовите може би ще се окаже една от най-големите грешки на Брюксел.

Луси Мартин отдавна се бори за организирането на референдум по въпроса, а не сляпо да се следват спусканите от ЕС директиви. Според нея замърсяването с парникови газове вследствие на производството на новите крушки значително надвишава това на старите. Съхранението на излезлите от строя флуоресцентни тела също се нуждае от повишен разход на енергия. Те трябва да се депонират в специални сметохранилища, тъй като съдържат живак.

При реотановите крушки нямаше подобни повишени изисквания. В крайна сметка може да се окаже, че набедените за неекосъобразни жични ветерани може би ще се окажат "по-зелени" от прехвалените им заместители.

Директивите на ЕС забраниха използването на реотановите 60-ватови крушки, след подобни мерки за извеждането на 100- и 75-ватовите. Но те ще бъдат още в търговската мрежа до изчерпване на произведените количества. Същата съдба ще сполети догодина и 40-ватовите.

Новите заместители са значително по-скъпи от забранените серии, но в никакъв случай не са по-безопасни за здравето. Според проф. Джон Хоук, председател на Европейското дружество за фотодерматология, енергоспестяващите крушки излъчват малки, но опасни ултравиолетови лъчения, които могат да причинят проблеми у хора с повишена чувствителност на кожата.

С по-дълги експозиции има опасност от развитие на рак. Според Хоук старите крушки не трябва да отиват със заповед на бунището, докато не бъдат разгледани всички здравни аспекти при приложението на новите, които въобще не са добре изучени. Те могат да бъдат опасни за децата, особено когато се счупят.

Но в Брюксел твърдо застават зад решението си за подмяната. Според говорителя на ЕС Давид Д'Арси масовото въвеждане на флуоресцентните крушки ще бъде равносилно на изваждането от движение на седем милиона автомобила от движение във Великобритания. Всяко домакинство ще спести 40 британски лири годишно. При старите крушки 95 на сто от енергията се губи в топлина, докато само 5% дава светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
ми преди 12 години
Защо пък ние ги изучавахме като по-вредни от волфрамовите заради съдържащия се в тях живак?.Или злият гении и днес е най-голямият *** във всички видаве земни дисциплини.Стоматологичният стол и машината за почистване на зъби имат така наречения инфарктен оборот.Със слаб народ и държава всеки артист лесно се подиграва-например..Направихме експеримент за това или онова...Докога жителите на България ще са ви опитните зайци- убийци на народа?
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искате еко, си лягате с кокошките и сте готови!
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като искате еко си купувате факли и си слагате халки по стените. Вечер палите факлите и готово!
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еко са, еко са, защото работят 10 пъти по-дълго от другите! Вярно първоначално се влагат повече пари в произвидството им и за да си ги закупиш, но в последствие ти излиза по-евтино.
78
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Явно корупцията в ЕС също е бая издръжлива. Преди всичко "енергоспестяващите" крушки ще те заведат на очен лекар с малоумния си принцип на работа. После като се има в предвид "разделното" събиране на отпадъци у нас, живакът в последните може да отрови скъпоценната ни вода, чиято цена ще се повишава в бъдеще.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целият свят е хванат от МАФИЯТА на ........
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живакът от тях се просмуква в почвата, подпочвените води и трови бавно цели населени места. Това става и с батериите с кадмий и всички подобни силно отровни метали и съединенията им. Липсва тотално политика за защита на населението.-------------- Политика не липсва, но на населението му липсва мозък и хвърля всичко на едно място.
75
1
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
И аз си назидах енергоспестяващи крушки в къщи. Светят си вече година и кусур, без проблем. Е, една трябваше да я сменим, защото майсторите по невнимание са я счупили, но иначе не са ми горяли. За съжаление LED крушките все още са доста скъпи, а и за да си осветиш добре стаята ти трябват няколко. Поне за сега икономически не са изгодни.
74
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На офффцете им промиват мозъка, че спестяват с 'енергоспестяващи крушки'. Е, и колко спестявате? Жокер - 90% от електропотреблението ви се дължи на 'други незначителни' консуматори - печки, радиатори, бойлери, хладилници, телевизори и т.н. Бе-е-е-е
73
2
 
21
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Това е поредното доказателство, че така наречената "зелена политика" не е нищо повече от цинично пране на пари под покривалото на т.нар. "зелено бъдеще"... Зелените екотерористи трябва най-сетне да излязат от черупката си на невежество, да признаят абсурдността на зелената политика и да се откажат от нея...
72
1
 
7
 
! Отговори
lowforce преди 12 години
Истината за енергоспестяващите крушки е, че са тотални ***. Нищо не светят, а и гърмят прекалено бързо, защото китаеца е слагал каквито елементи е имал под ръка в упрявлящата им верига. Това поне важи за евтините де. Ако си намерите истински Phillips от някъде, взимайте - имам една такава, свети вече от 10 години почти, вярно беше много скъпа, но се е изплатила многократно, и няма нищо общо с ОСРАМ и други ШЕН ДЖЕНГ ***
71
6
 
10
 
! Отговори
steff преди 12 години
в Щатите се продават LED крушки, които имат консумация под 2W, а светят колкото 25W. Това е около 95% икономия на електричество. Не отделят никаква топлина. Струват около $6 парчето. Имат 25 000 часа гаранция. Ние постепенно оборудваме цялата къща с такива.
70
1
 
11
 
! Отговори
байЮрдан преди 12 години
Всичко е въпрос на пари,в случаят става въпрос за много пари.Така че,тук интересите с крушките са чисто финансови,много ги еня европеиските чиновници за вредата от тия крушки.
69
3
 
22
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
а добрутру,чак сега ли почнахте да зацепвате,че тия *** нищо не спестяват, а цялата истерия е некой хитър търгаш да си напълни джобовете на гърба на наивните хорица...
68
1
 
14
 
! Отговори
ами преди 12 години
Ами то всичко е еко и храната и водата и дрехите та тия смотльовци определят правилата!Някой пак *** пари от тази работа!Баба ми едно време само такива крушки е използвала а пък природата ми се чини че е била по съхранена!
67
1
 
27
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Мисля да се запася с повечко крушки от *старата генерация* и да ги ползвам вместо новите. Добре ли е?
66
0
 
2
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 12 години
Има енергоспестяващи крушки с гаранция от 1 до 5г.Не се заблуждавайте че пише 5 yars.Това е срок живот който не е гарантиран.Да приемем че клв/час е 1 лев и една лампа свети 1 час на ден.Сметнете колко годишно спестявате с 1 крушка от 75 вата срещу 14 при положение че новата е с годишна гаранция и 10 пъти по скъпа.Калкулирайте така че обикновенната да я смените веднъж годишно.Затова в къщи съм със енергоспестяващи е-27 LED купени през два месеца.
65
1
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Ако някой има съмнения относно "Планираното остаряване" или не му се рови в google-тоето ви линк към въпроса: "защо горят крушките?"youtube/watch?v=TTKd_gHwAIcА иначе аз съм фен на новите технологии и преди 15-тина години пръв си купих "ЕКО" крушки. но като любопитна джаджа. За ползване - не стават - и най-добрите: Кожата изглежда като на мъртвец, доматите са "странни" а здравето, очите, главоболието, екологията - изобщо не ми се споменава!
64
2
 
22
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Потърсете поредицата купи, хвърли, купи в ютуб и ще видите истината за крушките и за много други стоки - политиците работят за заробването на хората и за това корпорациите да трупат милиарди на гърба на хората. Светът се управлява от престъпна шайка - за щастие няма да е за дълго.
63
1
 
11
 
! Отговори
Шопа преди 12 години
Язе си купувам халогенни. Много са скъпи, към 15тина лева, ама светят отлично. А другарите от ЕС да си таковат таковато.

Спонсорирани публикации