Приходите от нощувки с ръст от 5% спрямо март

Почивките на българите намаляват, на чужденците – растат
Обновена: 11 юни 2012 15:51 | 11 юни 2012 15:37,
7
Приходите от нощувки с ръст от 5% спрямо март
Снимка: Ройтерс

 Приходите от нощувки през април достигат 29,8 млн. лв., или с 5% повече в сравнение с март 2012 година, сочат данните на Националния статистически институт.

Отчетено е с 4,7% намаление на приходите от почивки за българските граждани, докато при външните туристи има ръст от 16,8%.

Като брой нощувките през април са били с 14% повече спрямо март 2012 година. Отчетени са 656 хиляди нощувки, като най-голямо е увеличението в нискокатегорийните места за подслон с 1 и 2 звезди (22,6%), а най-малко - в тези с 3 звезди (4%). Статистиката показва, че има ръст от 2,2%  при нощувките за българите и 17,2%- при чужденците.

Пренощувалите лица в средствата за подслон и местата за настаняване се увеличават с 10,8% в сравнение с предходния месец и достигат 305 хиляди.
Относителният дял на българите спрямо всички пренощували е 66%, като по-голямата част от тях (70%) са предпочели средно по две нощувки в хотели с 1, 2 или 3 звезди. Чуждите граждани са предпочели хотелите, като 70,5% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди, като средният брой реализирани нощувки от чужди граждани е 2,5.

Общата заетост на леглата през април 2012 г. възлиза на 19,6%, като най-висока заетост е имало в хотелите 4 и 5 звезди - 23,9%, следвани от тези с 3 звезди - 18,8%. Най-ниска заетост на леглата се наблюдава в средствата за подслон и местата за настаняване с 1 и 2 звезди – 15,6%.

Заетостта на леглата като цяло се увеличава с 0,3 процентни пункта в сравнение с предходния месец, като само при средствата за подслон с 4 и 5 звезди тя намалява с 5,1 процентни пункта. При останалите категории от 3 звезди и 1 и 2 звезди, заетостта на леглата се увеличава съответно с 3 и 0,3 процентни пункта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НСИтуризъм 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Пидал преди 11 години
Аааа, не обиждайте посланника! Ваше превъзходителство, ние сме зад Вас!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте писали за американския посланник! С какво ви е виновен? Не стига, че в този сайт започнаха да обновяват новините веднъж дневно, ами и вие с мръсните си коментари оаквате пейзажа! Аман!
5
0
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
DNES.BG - пишете за туризма, но не сте обективни! Защо не пишете за костуването ми в Албена? Защо не пишете, че станах рекламно лице на българския туризъм? Защо не пишете, че 90 % от туристите са граждани на САЩ! Кой мислите, че привлече тези туристи в страната ви?! Как 24 часа и Труд отразяват това, което правя за страната ви, а вие - не!Бъдете обективни и отразявайте нещата такива, каквито са!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Кон Цесио Нер преди 11 години
Вижте на снимката къде са "постоянните" и къде "случайните" чадъри. При нас пак всичко е обратно.
3
1
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Хайде почнаха ежегодните "врътки" бързайте свършиха местата вище другите вече дойдоха.В края на сезона няма приходи лош сезон няма да плащаме данъци.Българина си ходи където му изнася и това НЕ Е родното мутренско сборище наречено черноморско крайбрежие.Като почнат да се цепят разни продажни журналисчета с платени репортажи сякаш няма други канали за информация. Тука минаваме да си кажем само мнението. Да им вярва човек на приказките трябва яко да е слънчасал. Ае баста ...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А приходите от данъци растът ли или и хотелиерита са като лукоил на балансова загуба?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално, почва сезона, идват чужденците, за сметка на това българите обедняват и намаляват като клиенти.

Спонсорирани публикации