Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова

"Не може да подчиняваме образованието на политиката"
Обновена: 30 окт 2013 16:30 | 30 окт 2013 16:30, Веселина Йорданова
83
Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова
Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Образованието е над политиката. Не може да подчиняваме образованието на политиката, напротив,  политиката трябва да е подчинена на образованието, заяви ресорният министър проф. Анелия Клисарова по повод продължаващата студентска окупация в Софийския и други университети в страната.

"Висшите учебни заведения не са място за политика, те са място за образование, но нека уважаваме мнението на всички млади хора", допълни министърът.

Клисарова отново заяви, че студентите имат право да изразяват своята гражданска позиция.

Още по темата
"Живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на другите студенти, които искат да учат, да бъдат в аудиториите", изтъкна още тя.

Министерският съвет прие днес Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Срокът й на действие е до 2020 г., а целта, заложена в нея, е делът на отпадналите от училище да спадне до 11% при 12,5% през 2012 г.

Около 4000 са отпадналите от училище ученици през миналата година. Малко над 600 от тях са отпаднали заради слаб успех, а мнозинството по социални и семейни причини, отчете министърът.

Правителството актуализира и списъците на защитените и на средищните училища в България.

Към досегашните 127 защитени училища са добавени нови девет. Те са в селата Добромирка, Коритен, Габрово, Пасови, Калище, Дрен, Върбина, Габра и Бояново.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

Статут на защитено придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.

Защитените училища получават всяка година допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени 5,530 млн. лв.

Правителството одобри и актуализация на списъка на средищните училища за 2013/2014 г., с която от него отпадат осем от вписаните и се включват нови 11 средищни училища от 10 населени места в 10 общини.

Така общият брой на учениците в новите средищни училища е 2039, като 394 от тях са пътуващи.

С направената актуализация общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 796. Те се намират в 646 населени места на 238 общини.

Средищните училища са посещавани от общо 199 747 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 45 181 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на заблудените и заспали студенти да се пробудят и тръгнат в правилната посока... Ако не го направят, то вече става въпрос за еволюционна изостаналост, поставяща мисленето и възприятията на някои индивиди столетия назад от времето на своето физическо съществуване. Красивият бг парламент днес и високите етажи на властта са догоре с такива проблемни красавици и красавци. Въобще, живеем си красиво. Е тяхното тяхното възприятие. Но?
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, как да учиш? Как да работиш? Как да живееш в тази сбърканата държава, която се управлява от ***, некадърници и национални предатели. Как да приемеш за свои лидери: Орешарски, Станишев, Доган/Местан, Пеевски и прочее нагла измекярска ***?! Как да се примириш с мизерното си и безперспективно съществуване, след като знаеш, че българският модел е тотално сбъркан, а времето тече и животът отминава непълноценно изживян, защото не си случил на страна и на народ. Без борба няма победа!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвсем напротив, нафталиносан мозъко. Политиката преди всичко трябва да има своето почегно кресло във вузовете. Какво ще е това бъдеще на която и да е нация с безлични, бездушни, послушни овчеподобия? Подобно бъдеще може да е само под егидата на бсп. Но няма как - и НЯМА! - да се случи.
62
2
 
15
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Тази *** така ли не разбра, че не може да има свястно образование без свястна политика!
61
6
 
3
 
! Отговори
;-) преди 10 години
До prof.SolomonАбе тя си е читава жената и като лекар и като преподавател и като ректор, вероятно и като министър, ама не случи на началник
60
1
 
19
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Политиката е навсякъде. Защо не и в университетите. Те да не са манастири!?!
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Другарко" Клисарова, навремето Радой Ралин беше възкликнал: "О ужас, в креслото на Вазов седна Папазов" Тази сутрин Ви слушах с отвращение и погнуса. Кой доведе образованието ни до пълен колапс? Нима тези резултати не са в резултат на не адекватните решения на лумпенизирания ни политически елит? Нима нашите студенти нямат право да търсят причинно следствената връзка за това състояние и да потърсят отговорност за това, което и в момента вършите? Или на Вас са Ви необходими зомбита? Жалко за Вас!
58
0
 
17
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
А кадъната Клисарова ние пък не я искаме нито в политиката нито в науката . ДНЕС И Е ПРАЗНИК НА КЛИСАРОВА ХЕЛУИН ЗА ТОВА ЛИ ТАКА СЕ Е МАСКИРАЛА НА СНИМКАТА ?Тая за ръководител на чистачки не бих я назначил тия за министър я сложили ужас ? Няма нито интелект нито визия . Като я видя по ТВ-то всичко мъжко заспива у мен ! А като я чуя да говори ми действа като разхлабително .
57
0
 
19
 
! Отговори
Гларус преди 10 години
"Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова" или как да си произведем незаинтересовани от положението на страната студенти ,които да не се месят в слабите решения на правителството.
56
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 10 години
Студентите в момента протестират срещу правителство което взе заем за да бъде той изяден и изпит от "гласоподавателите" му!Това е най големият подкуп даван някога у нас!Протестират срещу преподаватели станали професори само защото родителите им са били ятаци,партизани или са заемали високи постове в БКП.Такива"професори"са влизали без приемен изпит в университетите!В днешните времена лекциите на някои от тях са неактуални.Така,че студентите са прави.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА, ***, КОКОШКО!
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам изрично да подчертая, че всяка политическа партия, която се опита да яхне студентските протести, ще ги убие. Не трябва да се политизира енергията на тези млада хори, които се борят с порочните политически нрави и с искане за възстановяване на обществения морал. Именно затова считам, че студентите имат пълното право да искат оставката на правителството като използват всички законови начини и методи, но ГЕРБ не е разпространявала декларация в подкрепа на ,,Окупацията. Борисов
53
2
 
9
 
! Отговори
Aneliq преди 10 години
Спомняш си БОНСС, Вапцаров, М.Палаузов, Черните ангели- все учащи се, които се бореха за социализъм и ни го НАТРАПИХА! Та младите не могат да бъдат оВЦЕ.СТОЛЕТНИЦА се нарича БКП/БСП- гордее се с терористите от 1923, СВ.Неделя, все млади, ученици- питай Ст.Данаилов.А и в МУ Варна БКП/БСП беше силна под твое ръководство.Та не карай младите да живечт като ***.Младите нЕ ИСКАТ политиката на Орешарски, Станишев, Доган, ЕвразияТова е, Клисарова. Не :"диалог'- преливане от пусто в празно.ОСТАВКА
52
3
 
24
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Защо комунистите през 1944 избиха интелигенцията на България? Защото се страхуваха от хората с ум които не позволяват да бъдат водени за носа, използвани и манипулирани. На тях им трябваха ***, страхливи работещи без да мислят човешки същества, нямащи право на собствено мнение и глас,Клисарова ВЪН от България !!!!
51
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиката вън от ВУЗ-овете, зове министър Клисарова.Мафията вън от парламента, зове народа.
50
2
 
30
 
! Отговори
Егон преди 10 години
Как, г-жо "министър" ще коментирате думите на Ректора на УНСС Страти Стратев, при това професор, към студентите: "Като не ви харесва в България емигрирайте, но не пречете на колегите си."? Това ли е отговорът, който всички търсим? Само тогава ли няма да пречим да се донаядете хубавичко? Безочие и безсрамие! ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ВИ!!!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Trqbva da se zabranqt vuzovete, a vishistite v lageri! Na komunistite ne im trqbva ymen narod.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Студентите ,които искат да учат СА в аудиториите.Политика е всичко,навсякъде-това е нормално и така трябва да бъде в едно цивилизовано общество,а диалог,a propos, най-добре се провежда tete a tete.
47
0
 
20
 
! Отговори
смок преди 10 години
Олигархията вън от политиката, другарко Клисарова!Не може да подчиняваме държавата на мафията.
46
0
 
7
 
! Отговори
ДО 49 преди 10 години
Той гругаря Орешарски че няма да измъти нищо няма ,ама ще направи само едно голямо л*йно накрая и ще се покрие ,и тая госпожа от снимката да не е сестрана Екатерина Михайлава и Цецка Цачева ---------много си приличат

Спонсорирани публикации