Вдигат запасите от газ в Чирен до около 450 млн. куб. м

Мисли се за разширяване на съоръжението, каза Васил Щонов
Обновена: 18 сеп 2014 14:27 | 18 сеп 2014 13:05, Миглена Иванова
19
Вдигат запасите от газ в Чирен до около 450 млн. куб. м
Снимка: Investor.bg

До около 450 млн. куб. метра ще бъдат увеличени запасите от газ в хранилището в Чирен. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред журналисти по време на отбелязването на завършването на първи етап от изграждането на инфраструктурата на Икономическа зона София-Божурище.

Запасите в Чирен биха стигнали за около 120-130 дни в случай на спиране на газовите доставки от Русия, допълни министърът. Припомняме, че през първата седмица на септември в хранилището имаше почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини.

Дневно от хранилището обаче могат да се черпят по около 4 млн. куб. метра, заради което се подготвя план за действия при евентуална газова криза, поясни Щонов. 

Още по темата
При спиране на руските доставки на синьо гориво топлоцентралните ще преминат в режим на работа на мазут. Самите централи поддържат запаси от мазут за около седем дни, след което суровината ще им се доставя от друго място.

„В по-дългосрочен план трябва да се работи за разширяване на съоръжението в Чирен, както и да се проучат други находища на газ в страната“, каза още Щонов.

Междувременно той посочи, че продължават преговорите с Гърция за реверсивни доставки на газ, но не коментира кога очаква да приключат те.

Припомняме, че в сряда вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя за това. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза същевременно Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо.

Икономическият министър коментира днес и темата за увеличението на цената на тока от 1 октомври. По думите му допълнителните постъпления в Националната електрическа компания (НЕК) от ръста на цената ще покрият малка част от дефицита в енергетиката. Щонов посочи, че домакинствата няма да понесат цялата тежест от повишението на цената, за което от министерството се подготвят конкретни стъпки. В дългосрочен план се предвижда при ново увеличение на цената на електричеството да се активира специален фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

По повод на протеста на миньорите в мина „Черно море“ Васил Щонов заяви, че Националната електрическа компания и Министерството на икономиката и енергетиката не могат да повлияят за изплащането на заплатите на миньорите.

Министърът припомни, че НЕК е разплащала средно 53% от задълженията си към контрагентите ѝ. ТЕЦ Сливен е получавала по над 70% от задълженията на НЕК към топлоцентралата. Според Щонов топлоцентралата може да се разплати с мината, но решението трябва да се вземе от ръководството ѝ. Щонов допълни, че при получаване на постъпления в НЕК парите се разпределят пропорционално между всички контрагенти на компанията.  

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всяко зло за доброАбе *** няколко топлофикации работят на въглища така че им дрем дали има или няма газ, а другите могат да работят и на мазут както минаха 2008/2009. А нек няма как да бъде спасен щото продава по-евтино отколкото купува.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия се зъби на Русия,но нали си наясно,че ние сме в евросъюза заедно с тях....това означава,че ние ще страдаме
9
0
 
6
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До do 5Аман от хора които си нямат понятие от газ и цени и само дават *** предложения. Разрови се и виж цените ако взимаме газ от друг. Човек трябва да бъде разумен, а не западно наведен.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вместо до си гледаме нивото на газта в скапаните рузурвоари да излизаме от ес по най бързия начин.
7
6
 
6
 
! Отговори
do 5 преди 9 години
Това е страшно адекватна мярка, койято нито Орешарски, нито Борисов взеха! Зимата в България не е дълга. Запасите ще стигнат за няколко месеца! Освен това домакинствата в България се утопляват предимно на ток с изключение на София, разбира се! За хората няма да е страшно спирането на кранчето. Просто е крайно, ама крайно време да се спре със зависимостта от руския газ. Десетки години минаха и до ден днешен не е направена една крачка напред. Дори още по-зависими станахме.
6
0
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
а така, Германия се зъби на Русия а на нас ще ни замръзват партенките
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дефицит в Енергетиката ?- дето нищо не сте строили и на готово ( сульовци са дошли ) да богатеят !
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека вдигат запасите какво лошо или пак ще заиграем на москвич и форд мустанг.
3
1
 
8
 
! Отговори
Чок чок преди 9 години
Що бе нали всичко е точно ???
2
5
 
6
 
! Отговори
всяко зло за добро преди 9 години
Спиране на газа от Русия ще затвори топлофикациите, ще скочи търсенето на бойлери и бързовари за къпане и ще скочи и потреблението на ток, което ще спаси НЕК и без да се вдигнат цените на тока.
1
10
 
20
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 9 години
Васил Щонов - Купи си едно въже , намажи го добре и ходи се обеси някъде ! Не е зле преди това да си хвърлиш дипломата . Все е имало министри дето нищо не разбират от Енергетика , но ти удари тавана (((