Диктаторите в модата: Луи Вюитон

Разберете повече за историята на френския дизайнер
20 фев 2016 12:45, Криси Табачка
15
Диктаторите в модата: Луи Вюитон
Снимка: Уикипедия

Дизайнерът и предприемач Луи Вюитон е роден на 4 август 1821 година в малко селце в планинския регион Юра във Франция. Произлиза от семейство от отдавна установена работническа класа, предците на дизайнера са били дърводелци, фермери и шапкари. Баща му, Ксавие Вюитон, е бил фермер, а майка му – шапкарка.

Майката на Луи Вюитон умира, когато той е само на 10 години, а малко по-късно баща му се жени отново. Легендите говорят, че доведената майка на Луи Вюитон е била толкова сериозна и сурова, че е била достойна за ролята на мащехата в Пепеляшка. Упорито и вироглаво дете, дизайнерът страда заради своята доведена майка и отегчен от провинциалния живот, Вюитон решава да избяга в столицата – Париж.

В първия ден на пролетта през 1835 година, на 13-годишна възраст, Вюитон напуска дома си и пътува за Париж... пеша. Пътешествието му отнема повече от две години, в които си намира временни работни места, колкото да изкарва за храна и отсяда буквално където намери. След близо 470 мъчителни километра, дизайнерът пристига в Париж през 1837 година на 16-годишна възраст в разгара на индустриалната революция, която дава почва за крайности – внушаващо благоденствие и крайна бедност, бърз растеж и опустошителни епидемии.

От работническа класа до голямата слава

Тийнейджърът Вюитон е взет като чирак в работилницата на един успешен опаковчик наречен господин Маршал. През 19 век в Европа опаковането и изработването на кутии е било изключително уважаван и изтънчен занаят. На бъдещия дизайнер му отнема само няколко години, за да утвърди репутацията си сред най-високата аристократична класа като един от най-добрия в сферата.

На 2-ри декември 1851 година, на 16-годишна възраст, след като Вюитон пристига в Париж, Луи Наполеон Бонапарт организира преврат. Точно една година по-късно той приема титлата император на французите под царственото име Наполеон III. Втората френска империя се оказва особено благодатна за младия Луи Вюитон. Съпругата на Наполеон III наема именно дизайнера като личен опаковчик, изработващ персонални кутии и му поверява да „опакова най-красивите дрехи по изискан начин“. Именно императрицата се оказва „отворената врата“ за успеха на дизайнера към елитната кралска клиентела, която ще търси неговите услуги до края на живота му.

Още за Луи Вюитон четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BarniВсеки има право на лош вкус, разбира се, но ти направо прекаляваш и злоупотребяваш с правата си. Преяждаш с права, де юре.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ситата градска тиква да каже колко е часа по личният му Филип Патек, за да си сверя Ситизена( гражданин означава), щото по книжка му дават 1 сек. на 30000 години и може малко да е мръднал в последните три-четири.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная как си с диферЕнциалните уравнения, баце, но с правописа определено не се справяш.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напомням на анонимните борци за комплексарщина и снобария и на почитателите на качествени малайзийски и филипински реплики (с други думи ментета), че Луи Вюитон НЯМАТ официален представител и магазин в България.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Баце, имат чанти по 30-40 хил евро и хората ги купуват като топъл хляб.А човека по-долу ти е казал ЗАЩО струват толкова пари.Защото са по-скоро произведение на изкуството отколкото чанти.Така е и с часовниците на Патек Филип и Аудемар Пиге.Но за гладна селска тиква като теб тези неща са като диферинциално уравнение за май*муна.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименbecause is made to perfection
2
0
 
2
 
! Отговори
Мюмюн от Атака преди 8 години
Любимата марка на нашия първи и неговата девейка Деси .....
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо една дамска чанта на Луи Педерюитон струва 1000 евро? Да не би сама да се пълни с пари?

Спонсорирани публикации