Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва

Хората и сами могат да се изтеглят от блатото!
Обновена: 4 окт 2019 07:44 | 4 окт 2019 07:10, Елка Василева
107
Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва
Кристоф Полдер. Снимка: Личен архив /Дойче веле

Кристоф Полдер е имал зашеметяваща кариера. Но на солена цена: работел между 60 и 80 часа седмично. До момента, в който настъпил тоталният срив. Поставили му диагноза: бърнаут. Днес той живее в каравана в гората.

Кристоф Полдер има нов живот - далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение - б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и Ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората, разказва Дойче веле.

Той охотно разказва своята история: "Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания". Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си.

Започнал работа на един строеж и живял във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: "Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото". Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? "В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало", казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

"Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения", казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен - стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелил по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

Тоталният срив

Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. "Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето - без всякаква мисъл и воля за действие", разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? "Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното", подчертава той.

Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг - предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

"Бях разочарован от всички книги за бърнаут"

"Успях сам да се излекувам", подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. "Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля", казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание - той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче - "Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута" - е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

"Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: бърнаутКристоф Полдер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от тези многото обяви в Linkedin, като махнем фиктивните, като махнем тези "невъзможните" дето някой се е изхвърлил прекалено без да мисли (които реалната им цена би трябвало да е около 20 000 на месец), като махнем обявите за HR-и и счетоводители и тем подобни, които обаче са тагнати като ИТ заради това, че са в ИТ компании, като махнем телефонистите, като махнем трейнитата, като махнем джуниърите за 1500-2000 лв, накрая колко излизат? ;) И на каква цена? Сметките излезнаха криви, а?
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление, стресът на работното място понякога идва в повече, особено при високите позиции. Жалко за човека. Изчетох коментарите- личи си, че има хора, работещи в добри компании. Особено в IT сектора наистина човек може да намери прекрасна среда. Аз имам среден бизнес, но едно време бях програмист и до ден днешен се виждам с приятели от тези ми години и знам как стоят нещата там. Действително заплатите са огромни- не знам какво ви учудват 5-цифрени суми.
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 000 Евро годишно е една средна заплата за ниска ръководна длъжност. За какъв велик успех става дума? С тези пари, там къща се изплаща с ипотека за 20 години. Тези пари за семейство нестигат.В 21ви век в Германия, ако искаш да живееш като бял, бачкаш като роб.
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се замисля и аз съм срещал хора които казват с неприкрита гордост и самочувствие "Аз съм програмист!" а иначе правят сайтове на Уърдпрес.
73
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До момента и 3те ми работни места са през LinkedIn и съм що годе близко до 5-цифри като заплата, но има още какво да се желае."Аз съм до 7-те цифри! Хахахаха!!!
72
3
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Никой не е казал за IT сектора, че са само програмисти. Още по-долу се писа, че това са позиции от базов телефонен съпорт до високо ниво мениджъри. А ти си просто един дървен философ.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко са фиктивните обяви, само за създаване имидж на фирмата, че уж плаща добре... даже не искам и да коментирам.
70
1
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Никой не говори за български фирми абсолютно никъде. Има спор за големи корпорации (15к+ служители) срещу по-малки фирми. Да не говорим, че в спора участват поне 4-5 души. Това за LinkedIn не съм го писал аз, но ти отговарям. Относно това кое колко си струва в LinkedIn- често се случва човек да получи оферта за нещо базово или пък за нещо, в което е Underqualified. До момента и 3те ми работни места са през LinkedIn и съм що годе близко до 5-цифри като заплата, но има още какво да се желае.
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В момента IT позиции в София само от LinkedIn: 4,221 results"Мда... Понятията на хората за ИТ са различни. Така е. За аматьорите, работа като телефонист в кол център обслужващ фирма занимаваща се с онлайн бизнес, също е ИТ според тях. Мдааа, те ровят в САЙТ за продажба на... парфюми. Ама работят на компютър... и в сайт, нали? ;) Значи според тия хора, те са ИТ специалисти. И програмист за тебе сигурно е всеки който прави сайтчета на Уърдпрес. ;) Хвала, умен си!
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един час да ме няма и гледам човечецът с фантазиите за 10-те фирми в София се развихрил. Драги, първо ще ти кажа, че точно големите фирми плащат под средното. Фирми с не повече от 2000 души worldwide плащат най-добре, защото си отбират кадрите. Примери за такива фирми? Отваряш LinkedIn, както са ти казали хората долу, и гледаш. Същите имат и стотици отворени позиции. Като брой само в София са над 200. В момента IT позиции в София само от LinkedIn: 4,221 results
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Linkedin наистина съм получавал много оферти от компании развиващи ИТ бизнес в България но заплатите винаги са били в рейджа между 1500 и 2800. И затова си работя за чужда компания хоум офис защото условията ме устройват повече.
66
3
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Нещо не ми стана ясно защо подхванахте темата за прорамистьитье ? Дайте да говорим за бъраута, защото имам доста приятели програмисти и никой отттях не е прегорял до момента. В повечете айТи компании има редица привилегии, които целят превенция на този синдроми. Игри в офиса, гъвкаво работно време, 30 дни годишен отпуск и всякакви други. Аз като счетоводител съм срещал много повече колеги изтрещели от работа, отколкото във въпросния сектор за пъти по-малко пари.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Подобни позиции из LinkedIn валят една след друга. Дори няма нужда да кандидатстваш никъде- те те намират сами. Мен ми досаждат средно с по 5 оферти за работа седмично."Личи си, че си някой прекалено млад и самозабравил се. На мен пък в Linkedin ми валят не по 5 ами по доста повече оферти седмично, но като теглиш чертата, не си струват. И са чужди компании. А ти тук убеждаваш хората, че за 1 година = 240 оферти за по 10 000 лв си получил от БЪЛГАРСКИ фирми, ахахаха. И краката отвити...
64
4
 
8
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Айде още един мислител. Според тебе кое е по-изгодно на една компания- да плаща 2000$ месечно на индиец или 2-3 пъти повече на българин, който ще достави в пъти повече value на бизнеса. То се вижда колко верен е коментарът ти- новите компании у нас са по 10 на месец. Сигурно и цялата Силициева долина и тя ще се изнесе към Индия. Айде не приказвай глупости. Индийците са много, ама много далеч от истината и това всяка компания го знае и неслучайно се набляга на Източна Европа.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно някои хора, които работят в една от 10-те големи фирми в София, плащащи мааалко по-нормални заплати, си мислят, че България е тъждествено равна на Сунгапур, Хонг Конг, Швейцария, Германия или мегаполис като NYp. Пич ти дори и да взимаш голяма заплата, това не значи, че и другите програмисти я взимат. Да, има много ИТ фирми в България, с програмисти които са в пъти по-добри от теб (казвам го щото виждам, че мисленето ти не струва, а то е важно за този вид труд), обаче си бачкат за пр 2500.
62
3
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Не съм човекът, написал коментара, на който отговаряш, но ще те светна. Подобни позиции из LinkedIn валят една след друга. Дори няма нужда да кандидатстваш никъде- те те намират сами. Мен ми досаждат средно с по 5 оферти за работа седмично. Много, ама много си далеч от този сектор и това се вижда. Какво значи някой да ти прател това и онова- отвори и виж, бе, льoльо- в LinkedIn за София има 5к обяви... Само бих те светнал, че, ако си пратиш CV-то в някоя тех компания, ще ти се смеят.
61
4
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
Какво си седнал да обясняваш на хора, които живеят, за да се самозалъгват как в IT сектора пари няма, че са 10 фирмите у нас и как заплатите били по 1500лв., бе човек??? Не се хаби. Имам няколко доста простовати познати, които разправят как съм продавал наркотици и затова съм имал ново жилище и нов автомобил. Нищо, че и двете работодателят ми ги плаща отделно от заплатата. Според други загубeняци само връзкарите взимали пари, а този бизнес е много далеч от подоно фиаско. Това не е държавна работ
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Редовно кадри се крадат за повече пари. Пресен пример- на момиче от моя екип с 5500 заплата нова швейцарска фирма й дава 8к. Голяма компания сме и трудно можем да дадем увеличение повече от 15% на един път- тромаво е."Кажи коя е фирмата, за да пуснат документи още кандидати. ;))) Докажи, че не си фантазьорче! Нали трудно намирате уж, хайде да ви улесним. Пък и колко са според теб тия фирми в БГ? Може би според теб са около 10 000 такива фирми? ;)))
59
6
 
4
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
До до 44Пич, финтирайте колкото си искате, колкото ви душа иска. В крайна сметка някой тегли чертата и вижда колко му струва програмисткия труд в България. Ми няма как да взимате по 3-5К евро на месец и да сте конкурентни с *** джентълмени населяващи индийския полуостров. А пък те са и над 1 милиард, а на всичко отгоре и обрзованието им става все по-добро. Виждал съм и други самодоволни пичове, които да се сгромолясват шумно през годините ... питайте имотните брокери за справка.
58
0
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
Само дето в Индия не е 7$ на ден, а 9-12$ на час, ама, айде, почти си разбрал. Много малко са и Боеинг се изпати жестоко, но това са фактите.

Спонсорирани публикации