Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва

Хората и сами могат да се изтеглят от блатото!
Обновена: 4 окт 2019 07:44 | 4 окт 2019 07:10, Елка Василева
107
Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва
Кристоф Полдер. Снимка: Личен архив /Дойче веле

Кристоф Полдер е имал зашеметяваща кариера. Но на солена цена: работел между 60 и 80 часа седмично. До момента, в който настъпил тоталният срив. Поставили му диагноза: бърнаут. Днес той живее в каравана в гората.

Кристоф Полдер има нов живот - далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение - б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и Ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората, разказва Дойче веле.

Той охотно разказва своята история: "Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания". Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си.

Започнал работа на един строеж и живял във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: "Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото". Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? "В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало", казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

"Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения", казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен - стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелил по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

Тоталният срив

Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. "Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето - без всякаква мисъл и воля за действие", разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? "Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното", подчертава той.

Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг - предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

"Бях разочарован от всички книги за бърнаут"

"Успях сам да се излекувам", подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. "Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля", казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание - той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче - "Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута" - е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

"Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: бърнаутКристоф Полдер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"чакам писането на код да стане толкова сложно като реденето на пъзел с 20 части"Дори и да стане така., винаги ще има нужда от остонски програмисти, които да създават парчетата пъзел, които ще редите. Един колега - пишман програмист разправяше как нямало нужда да знае как работи функцията и какво прави а само какви данни приема и какви връща. тогава го разбрах що за програмист е. Ако трябва да промени нещо или да напише нова фунционалност - не може.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не приятелю, чакам писането на код да стане толкова сложно като реденето на пъзел с 20 части."Прав си, но наполовина. Иначе и за Наков си прав и за козметичките си прав. И за неговите преподаватели с нулеви умения си абсолютно прав. И т.н.Обаче коденето никога няма да стане лесно като редене на пъзел. В момента разни повърхностни езици като например Python дават подобни на твоята идея с пъзела решения, но за качествен код за сложни и скъпи системи това не е достатъчно.
55
2
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
Абсолютни глупости, казани от човек, който няма никаква идея за този бизнес. Редовно кадри се крадат за повече пари. Пресен пример- на момиче от моя екип с 5500 заплата нова швейцарска фирма й дава 8к. Голяма компания сме и трудно можем да дадем увеличение повече от 15% на един път- тромаво е. Едвам я задържахме с няколко бонуса и малко увеличение. Ако имаш познати рекрутъри, питай ги какво чудо е. Стотици фирми, надпреварващи се кой ще вземе добри кадри. И точно големите плащат малко...
54
0
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Аз мога да ти кажа при нас как е- голяма фирма. Плаща се овъртайм и хората редовно злоупотребяват с него, защото един програмист лесно може да финтира кое колко време е отнело. За 16 часа работа само един ден- неделя да ъпгрейдна една система за 15мин и да наблюдавам какво се случва през деня, взимам 1800лв. чисто. Откъм заплати при нас- 2200 за junior студент. 3500-5000 са средно ниво и вече 6-7-8 и нагоре хората с по-голям опит. Има дни с по 10мин работа има дни и с по 16 часа. Според зависи.
53
3
 
5
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
До Ретро адидас тарикатНе приятелю, чакам писането на код да стане толкова сложно като реденето на пъзел с 20 части. То не е толкова далеч този момент. За това в момента Наков бълва "програмисти" на килограм, повечето от които са бивши имотни брокери или козметички, които не знаят какво е модул. И "преподавателите" по програмиране нямат и 1 година професионален стаж, ама имат много снимки в Инстаграм с лаптопи по някакви плажове и фитнес зали. Радвайте се още известно време, както казах ...
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Залъгалки как имало 10 фирми са несериозни. Има стотици и брутален недостиг на кадри."Глупости. Кадри има, пари няма. То всеки от нас може да си отвори ИТ фирма и да иска да е шефче и да иска 20 бона собствена заплата и разни келемeта да го гледат в устата и да изпълняват прищевки за 600 лв нетна месечна заплатка, ама маймуни с трици не се ловят. Реално големите фирми които плащат, наистина са около 10.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЕС обмислят да отворят ИТ пазара на труда за Индийчета,Пакистанчета и прочие гладни много милярдни тълпи дето се кефят на 300Е заплата и безплатна таванска стая в Банишора..."Пазарът на труда и в момента е отворен. Чуждите големи фирми в България и в момента наемат чужденци, ако преценят, че местните кандидати не ги превъзхождат. То друг е въпросът кой ги прави тия преценки, ама хайде. Пък и много от тия фирми имат офиси в различни точки на света. И хората работят онлайн пак заедно.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е събрал е достатъчно пари за да си живее в каравана в гората до края на живота.. Тея дето сме бърн аут и нямаме пари какво да правим?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Wow, гледам жесток спор за IT и овъртайм. Не съм човекът, с когото спорите, но той е абсолютно прав. В София към днешен момент има стотици IT компании и в сектора работят над 50000 души (от базов телефонен съпорт до високо ниво мениджъри). Залъгалки как имало 10 фирми са несериозни. Има стотици и брутален недостиг на кадри. Относно овъртайма- плаща се по 1.5 през седмицата. 40 часова работна седмица, по 1-2 часа овъртайм на ден и ето ти едно 2000+ лв. месечно. При командировките е най-сладко.
48
0
 
17
 
! Отговори
Ретро адидас тарикат преди 4 години
"НАдявайте се още малко да продължи тази истверия с програмирането ."А после кое ще встъпи? Хвърлянето на салфетки ?!? Не мисля :DПрограмирането, драги ми Смехурко, е продължителен процес, който не приключва със завършването на продукта, тъй като всеки ден нещо се променя и са нужни актуализации.Отделно е повече от очевидно, че IT сектора неминуемо навлиза във всяка друга сфера със все по-сериозни темпове. Ти си чакай пак да станат модерни анцузите и застраховането.
47
1
 
0
 
! Отговори
Джоко Росич преди 4 години
До Тираджия МагистърАми на модела Боинг (забравих му номера) дето пада докато лети, софтуера са го правили в Индия ИТ та с 7$ заплата на ден...
46
2
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
До Тираджия МагистърТо вече този процес се наб;юдава. Поради едни други причини все още има някакъв бизнес кейс да се пише софтуер в България, но нещата бързо се променят. Вече не сме "евтина дестинация". Започнат ли тия отворковци като този по-долу да гояорят за спортни коли, бонуси, и пинг-понг, и вече ги пише бегали. Индийци, пакистанци, и всякакви други бързо ще ги отнесат. Да не говорим, че там имат и по-квалифицирани кадри.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Толкова са ми омръзнали самодоволните ви разсъждения на вас програмистчетата, които сте 0,01% от хората в България, че повече не ми се слуша."Не всички програмисти са на високи заплати. На високи са 3 типа хора.1-ви тип: Тия които много знаят и могат и случайно или неслучайно са били на точното място пред точните хора.2-ри: Смешници с връзки и мазници и актьори.3-ти: Разни частични комбинации между другите два типа.
44
1
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
До ИвановНе го слушай тоя бе. Вероятно става въпрос за някоя малка фирма програмисти, които работят за западни клиенти. Правят между 5 и 10 бона на месец ако има работа. Нещата там вървят към насищане в световен мащаб, кьораво и сакато вече учи за програмист. За момента все още са изгоден ресурс, но скоро ще станат скъпи и бизнеса ще се премести бързо към по-евтини дестинации. Тогава тия отворковци ще пропеят друга песен.
43
2
 
8
 
! Отговори
Тираджия Магистър преди 4 години
До ИТЕС обмислят да отворят ИТ пазара на труда за Индийчета,Пакистанчета и прочие гладни много милярдни тълпи дето се кефят на 300Е заплата и безплатна таванска стая в Банишора...
42
1
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Баце, къф е тоя овъртайм 4-5 бона? Тогава заплатите ви да не са по 20 бона? Имам познати в ИТ сектора, но такива заплати даже и там няма. Малко прекали с фантазиите.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом имаш подобен род работно време, значи не си ОК. Най-малкото щеше да споменеш, че е ненормирано... ако беше такова. И щеше да споменеш точно защото ти се иска да се изтъкваш, при положение ако не беше фантазьорче. Значи в най-добрия случай си робче на каишка.
40
7
 
6
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
"Не те разбрах какво искаш да кажеш. Не знам кое е небивалица за теб- това е моят живот. ..."Оффф, циркаджио, хайде отивай някъде другаде да ги разправяш тия приказки. Толкова са ми омръзнали самодоволните ви разсъждения на вас програмистчетата, които сте 0,01% от хората в България, че повече не ми се слуша. Събрали сте се в 10-тина фирми в бизнес парка и сте хванали за шлифера някоя западна оргнизация, и вече сте богове. НАдявайте се още малко да продължи тази истверия с програмирането ...
39
1
 
14
 
! Отговори
Споко преди 4 години
Щом сме тука в работно време значи сме ОК.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда... Някой с 5000 лева от овъртайм над заплатата си, която вероятно е 5000 лв в такъв случай, е седнал да чете такива залухани сайтчета. Хехехехеее!!! И вместо да се забавлява с "приятелите" си, да разцъква джага и PS, да си ходят на гости, да са на маса, хапко-пийко, приятелска оpгия, почивка на Малдивите или т.н. вместо това чете депресиращи и дори очевидно глупави според самия него статии. Хайде моля ви се... Човекът от статията е имал психичен проблем. Но очевидно и вие имате!

Спонсорирани публикации