Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия

В случай на война Атина ще понесе големи загуби, смята Юнал Атабай
30 авг 2020 13:17, Анисия Иванова
416
Турски военен: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия
Снимка: БГНЕС

„Островите не могат да имат право на континенталния шелф. Следователно няма какво да се обсъжда за Източното Средиземноморие. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите ѝ, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й”.

Това заяви пенсионираният полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай.

Остава неясно в каква посока ще се развие напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, допълва турският в. Star gazette.

Докато Европейският съюз и Съединените щати предприемат инициативи за намаляване на напрежението, Гърция прави провокации една след друга.

Още по темата

По-специално, като стартира четиристранни военни учения в региона, заедно с Франция, Италия и Кипър, Гърция затръшва вратите на дипломацията една след друга.

Според пенсионирания полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай, който коментира събитията в интервю за „Йени Шафак”, Турция и Гърция нямат какво да обсъждат в Източното Средиземноморие.

Гърция няма права в региона

Обръщайки внимание на факта, че Гърция се опитва да получи континентален шелф чрез островите, Атабай отбеляза: „Гърция няма права в Източното Средиземноморие. В този регион тя няма морска юрисдикция, континентален шелф. Според конвенцията за морското право островите нямат право на континентален шелф. Те твърдят, че островите Крит, Карпатос, Родос имат континентален шелф. Но тъй като това не е така, няма предмет за преговори с Турция. ”

Гърция иска да се възползва от напрежението

Експертът припомни, че за да разреши проблема в Източното Средиземноморие, Турция призовава крайбрежните страни на Средиземноморието да преговарят: „Турция предложи да седне на масата за преговори за справедливо обсъждане на проблемите. Но това е отделен въпрос. Гърция прилага агресивна доктрина. Постоянно създавайки напрежение, те го натрупват и след това правят крачка назад или го довеждат до точката, в която могат да се водят преговори. Кажете, мога ли да се възползвам от международната обстановка, за да грабна парче оттук?

Ако Атина ще воюва, те ще претърпят тежки загуби

Гърция се опитва да спечели предимства чрез ескалация на напрежението, но в случай на война Атина ще понесе големи загуби, отбеляза Атабай, цитиран от БГНЕС.

"След придобиването на независимост през 1832 година Гърция не е завладяла нито една от своите придобити територии чрез война. Всичките ги е получила на масата на преговорите и след като вече свикна с това не иска да се откаже от този навик. Ако Гърция обаче създаде фактическа ситуация, която нарушава правата на Турция, Анкара ще бъде готова да започне война.

Турция е привърженик на обсъждането на проблеми чрез преговори, но Гърция иска да говори само за изключителната икономическа зона и континенталния шелф. Междувременно проблемите между Турция и Гърция не се изчерпват само с това.

Във време, когато островите трябва да останат демилитаризирани, Гърция ги въоръжи. Заплашителните опити за разширяване на териториалните води от 6 на 12 мили продължават. Гърция все още използва 10 мили въздушно пространство, когато то трябва да бъде 6 мили. Турция призовава за обсъждане на всички проблеми без предварителни условия, но тук Гърция не прави компромиси. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й.”, коментира експертът по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя психично болен Ердоган днес заплаши с война и Франция защото е на страната на Гърция сам ще се самоубие в скоро време
273
1
 
7
 
! Отговори
ROMA EMPIRE CAESAR преди 3 години
РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ СА КАЗАЛИ: КОГАТО ГЪРЦИТЕ ПРИСТИГАТ И НОСЯТ С ЕДНАТА РЪКА ДАРОВЕ,ГЛЕДАЙ КАКВО ИМА В ДРУГАТА...... ЛИЧНО МИСЛЕНЕ И ПРОСВЕТЛЕНИЕ: КОЙ ЛИ ЩЕ Е НОВИЯТ ТЕРВЕЛ ИЗБАВИЛ АТИНА ОТ ОБСАДАТА? СИГУРНО ЮВИГИ КАН БОКО ИЛИ ЦВЕТАН? ЛЕТО ГОСПОДНЕ Е 2020 ОТ РАЗПВАНЕТО НА ХРИСТА. ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ МНОГО ИЗНЕНАДИ.ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ Е 713/715 ГОДИНА МЕСЕЦ ОСМИ АВГУСТЕЙШИ .... :-))))
272
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този кпек Ердоган отдавна трябваше да го довършат , въобще не го харесвам . Даже като цяло турците не ги харесвам , но честно казано в случая са прави . Не може някакви си островчета да са с предимство пред 1700км крайбрежие
271
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде бе бойко нали си аркадаш с всички най вече с ердоган кажи им да се разберат там нещо и да се кротнат
270
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-ами имали сме 5!!(отделно от цялака ескарда от 300 изтребителя) -------При разпадането на Варшавския договор, в максимума си, България имаше общо 187 военни (не само бойни!). Общо, всичко на всичко 187 - заедно с учебните, транспортните, наблюдателните и пр. Много добре помня, че имаше таблица в някакъв вестник.
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цецо менПоддръжниците са само в главата ти
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мокрите сънища на един болен мозък.
267
3
 
7
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Самият факт, че Ердоган има толкова поддръжници в България, говори за политиката проведена последните 30 години. Хората са объркани и отчаяни.
266
1
 
11
 
! Отговори
От Гърция преди 3 години
Аз по-нахалнои и хитри от византийците не знам! Ако могат, ще глътнат света!
265
1
 
8
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Разбира се че са несравними във военно и икономическо състояние в огромна полза за Турция. Но Ердоган си създаде много врагове и никакви приятели. Така че не ясно как ще се обърне палачинката.
264
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След евреите,гърците имат най голямото лоби в света.САЩ,Европа и Русия са зад тях и евентуално при една война,Турция ще изчезне от картата на света.
263
0
 
28
 
! Отговори
МГГ преди 3 години
Ами доколкото си спомням Гърция така прилапа и нашето Беломорие след ПСВ с помоща на Великите сили тогава.
262
3
 
17
 
! Отговори
Сувлакис Вазелинос преди 3 години
Наглостта заслепява гръцките възприятия и им прожектира в алчните кратуни изкривена реалност в която те са силни и смели бойци които могат да победят Турция. ХАХАХАХАХАХА!
261
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
славянин, ама ти верно си шве(п)с с изтекъл срок на годност. Я кажи по твоята малоооумна логика кои от съседите на България са и приятели? Кажи бе газиран и разклатен швеееепссст
260
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мицотакис май ще последва Никифор.
259
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези пък...Гърците всявали напрежение, че кой взе да превръща всички християнски църкви в джамии?! *** така ги е яд на Гърция, че само простотии вършат. Ама така е, кой ще им обърне внимание като се държат като аборигени
258
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ще да става с Ердоганя, българите ще ходим в гръцко на море!
257
10
 
23
 
! Отговори
Ало преди 3 години
Ердоган май ще последва Кадафи.
256
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ислиямска държава няма място в Европа.
255
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтаят *** за западна тракия, ама не знаят ли че зад Гърция седи САЩ и цял ЕС? Това да не е средновековието, че да се нахлува в чужда държава без другите да се намесят?

Спонсорирани публикации