Защо Украйна иска военни самолети от Запада?

Има усложнения и неясни неща около предложението
7 мар 2022 17:00, Елка Василева
128
Защо Украйна иска военни самолети от Запада?
Снимка: архив, БГНЕС

През уикенда в частен видео разговор с американски законодатели украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаяна“ молба към САЩ да помогнат на Киев с още бойни самолети за борбата му с руската инвазия и запазването на контрол върху въздушното му пространство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон е дал "зелена светлина" на идеята и понастоящем „много, много активно“ обсъжда предложението, съгласно което съседната на Украйна Полша ще достави на Киев няколко изтребителя съветско производство, като в замяна получи американски F-16, за да компенсира липсите, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Обаче около това предложение има много неясни неща и Полша в публичните си изяви съвсем не е ентусиазирана, главно защото Русия предупреди, че Москва ще възприеме подкрепата за ВВС на Украйна като намеса в конфликта и този, който оказва такава помощ, ще стане обект на ответен удар. Официалните коментари от НАТО и членката на ЕС Полша само потвърждават, че преговорите по темата продължават.

Защо Украйна се нуждае от военни самолети?

Военновъздушните сили на Украйна използват съветските изтребители МиГ-29 и Су, за да бранят своето небе и територия от започналото на 24 февруари военно нашествие на Русия и призовават за още самолети, за да могат да продължат дългосрочно мисията си. Украинските военновъздушни сили са далеч по-малочислени от мощните руски ВВС, но украинските пилоти продължават да извършват бойни полети и твърдят, че нанасят поражения въпреки повтарящите руските военни заявления, че са потиснали въздушната мощ и и противовъздушната отбрана на Украйна.

Защо бойните самолети да не са от САЩ?

Военните пилоти в Украйна не са обучавани да летят на американски изтребители, но би било лесно да се справят с МиГ-29, които в момента са на въоръжение в членките на НАТО Полша, България и Словакия.

Украински пилоти ще могат веднага да полетят с руските самолети Миг, но Полша не е склонна да се раздели със значителен брой от самолетите си, без да е получила нови, с които да ги замени. Произвежданите в САЩ F-16 са основата на ВВС на Полша, която сега модернизира въоръжените си сили.

Какъв е отговорът на Полша?

Блинкън каза, че има „зелена светлина“ Полша да прати самолети в Украйна. Обаче полската реакция е сдържана. „Що се отнася до изпращането на самолети, мога само да повторя, че не са взети решения по този въпрос“, каза правителственият говорител Пьотър Мюлер. Той отхвърли твърденията, че Полша може да допусне украински военни самолети на свои летища. Русия твърди, че Румъния и някои други неназовани страни приемат бойни самолети на Украйна.

Същевременно Полша подкрепя Украйна както политически, така и нейната териториална цялост и суверенитет, а също и в хуманитарно отношение, като отваря границите си за бежанци от държави извън ЕС.

Защо Полша не поема твърд ангажимент?

Въпреки подкрепата си за борбата на Украйна Варшава е изправена пред ключово и трудно решение дали да предостави свои самолети на Украйна. Русия предупреди съседите на Украйна да не приемат нейни военни самолети на своя територия и казва, че Москва може да възприема това като „намеса във въоръжения конфликт“. А това може да означава започване на военни действия. Думите на Русия може да бъдат смятани за по-общо предупреждение да не се оказва помощ на украинските ВВС.

Освен това Полша граничи с руски ексклав Калининград и има дълга граница с руския съюзник Беларус. Отношенията между Варшава и Москва са в ниска точка, откакто през 2015 г. на власт в Полша дойде дясно правителство.

Други съображения

Един от главните проблеми е къде ще бъдат базирани тези МиГ-ове, ако бъдат предоставени, защото те не могат да бъдат на територията на НАТО. Не е ясно също дали Украйна ще е в състояние да ги съхранява и обслужва в продължителен период от време предвид военните действия на нейна територия.

Другият въпрос би бил как да бъдат изпратени самолетите в Украйна. Полските пилоти, които са и натовски пилоти, не могат да летят с тях до Украйна, без да рискуват да намесят НАТО в конфликта. А пристигането на украински пилоти в Полша, за да откарат самолетите,  също може да създаде подобни проблеми.

Има и забавяне в производството на F-16, което означава, че страните, които евентуално ще се лишат от своите изтребители МиГ и Су, ще трябва да чакат известно време, за да запълнят липсите.  Сенаторът Марко Рубио обобщи ситуацията с думите: "Има усложнения покрай това. Не е толкова лесно те да бъдат предадени. Трябва да летят дотам. Трябва да бъдат дислоцирани някъде на земята. А руснаците изстреляха между осем и дванайсет ракети по летище в Западна Украйна. И това е просто част от стратегията да бъде премахната възможността за разполагане на тези самолети", каза републиканецът от Флорида.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбрах , тези миг 29 за украинския военноисторическия музей ли са , след като вече нямат летища ? А до колкото разбирам руснаците да въвели в Крим ПВО системи С500 което прави миг29 един високотехнологичен ковчег ...
100
6
 
1
 
! Отговори
Да му я дадем преди 2 години
Иван Костов ми е любимец но той се нуждае от народна любов и истинска обич
99
5
 
22
 
! Отговори
Владислав преди 2 години
Нито съм русофил нито русофоб въпреки, че има за кво да съм против руснаците. Аз съм българофил и гледам само българския интерес. Колкото и да съм ***,недочел,малък (89г съм роден) знам едно. Бедна,ограбена и надупена България няма военния капацитет да се защити от съседна Гърция камо ли срещу една от великите сили в света. Моето мнение,че Украйна сама е виновна за положението си,както и България. Когато не гониш интереса на държавата си, а своя личния така става.
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава им дайте зенитни комплекси....
97
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние плащаме милиарди за остарели F-16, а то било достатъчно само да си ги поискаме.
96
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да влизат САЩ и да свършва мача .
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво е състоянието на полските самолети МИГ, но на нашите 40+ годишни бараки състоянието им е плачевно. Стават само за полицейска дейност - и то не много екстремна полицейска дейност. Словашките мисля са дори още по-зле.
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да запали глобална война в Европа.
93
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие нормални ли сте? Коя държава ще си оскати военовъздушните сили за да подари самолетите си на Украйна? И не знам каква "зелена светлина" дават задокеанските плазмодии, само че си правят сметката без кръчмаря. Бати наглеците.
92
0
 
3
 
! Отговори
рр преди 2 години
предаването се казва болшая игра може да видите записа
91
11
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До АнонименЛошото е че те и руските самолети нещо много падат в Украйна!!
90
4
 
36
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Забелязвате ли как сащ се опитва да направи още една война в европа. За пореден път доказват какви диктатори са! Искаме война ама да е за сметка на някой друг! Поляка явно ще излезе умен човек за разлика от другите. Дано ЕС спре да играе по свирката на сащ и дано България да не е замесена!
89
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Е няма по *** въпрос !!! Защо изкали украинците самолити ами сигурно ще пръскат срещу вредители по житото !!
88
1
 
15
 
! Отговори
до Ба@си преди 2 години
точно преди час казаха по руските медии че ние ще доставяме самолет руснаците отеиегираха пуст посмеят
87
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа не ние не сме лоши хора, няма да даваме скапани самолети на които им отказва техниката и превръща момчетата летци в жар птици. Последния път загубихме пилот заради такъв дефектирал самолет. Сори Зеленски, но ще трябва да чака да ни докарат новите джиджи биджи самолети. Ако му е много зор, можем да му дадем чертежите им и да му покажем как да ги сгъне на самолетче. Че и ние с такива хартиени ще се пазим от руснаците, ако влезем в тая война!
86
3
 
11
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До пияница мистик - между впрочем, това за индикациите също е пълна глупост. В навечерието на "Пустинна буря" Кувейт сваля доста цените на барел петрол. Това пряко удря иракския износ. Апропо, иракските представители са водили разговори с Америка, която им дава "уверение", че няма да се намесва в спора между арабските държави пряко. Добави и отколешните търкания - Кувейт е обособен от иракски земи от Британската империя. Така че, хайде да не е "без индикации, а?
85
2
 
23
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Анонимен 89 - има 100 причини поради които не можем да си дадем самолетите. Първо, имаме общо 3 които могат да летят. И обещание за нови. Нашите 29-ки, както скоро разбрахме са без системи "свои-чужд". Как точно ще решат въпроса украинците? Не е необходимо при масивното спътниково наблюдение да търсиш опознаване - ще ги видят руснаците веднага. Против съм да ме вкарват във война с Русия. Ако ни нападнат Америка няма да си мръдне пръста специално за нас - не ни вярват. Така че, не.
84
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен89 кво плашиш с война, идеята беше да продадем самолети а не да участваме в конфликта. само че братската държава е против да накярим модерно оборудване, а и прецедента спазари да ни правят миговете за 180 милиона, ако не помниш. коги си слуга и си наведен е така става. праиш кво ти каже господарката, иначе лукойл и р.овч дигат цените.
83
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде без тия. В мига в който дадем самолет вече влизаме.във войната. Нали разбирате, че руснаците няма да гледат с любов самолет, който ги обстрелва! Освен това всеки самолет има срецифики, които показват чий е и това значи че все едно ние воюваме с Русия. Това последното автоматично й дава право да атакува нас и да сметне че сме й обявили война. Америка да даде самолети, от години обучават украинците. След като за нея това не е проблем. А ние имаме само 2, логично е да пазим нас си! Бедни сме!
82
5
 
1
 
! Отговори
В. до Пияница преди 2 години
Пълни глупости пишеш. Вземи намери книжката Посланикът на Морис Уест. Цялата виетнамска игра ще ти стане ясна. Между другото между някогашният президент на Виетнам, заменен от ЦРУ с марионетка и днешният президент на Украйна, назначен от ЦРУ разликата е от земята до небето.

Спонсорирани публикации