Предупреждение от Лондон: Риск от разразяване на ядрена война

Въпросът е как да се рестартира стратегическата стабилност
30 юли 2022 21:50, Елка Василева
222
Предупреждение от Лондон: Риск от разразяване на ядрена война
Снимка: архив, БГНЕС

Пресата във Великобритания коментира предупрежденията на британския съветник по националната сигурност, че липсата на диалог с противниците на Запада създава риск от разразяване на ядрена война.

Още по темата
Лондонският "Таймс" цитира речта на сър Стивън Лъвгроув, произнесена в САЩ, че Западът рискува да влезе в ядрен конфликт с Китай или Русия, защото задкулисните канали за комуникация между съперничещите си сили са се срутили. По думите му през годините на Студената война световните свръхсили са имали по-голямо разбирателство, но прекъснатата впоследствие комуникация означава засилен риск от случайна ескалация на напрежението.

"Трябва да сме честни - стратегическата стабилност е под риск", цитира "Дейли телеграф" думи на Лъвгроув пред вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Той изтъква, че е необходимо "да започнем да мислим за нов ред в сигурността". Според него светът навлиза в "нова опасна ера" със заплахи от генетични оръжия, базирани в космоса системи и лазери.

Ораторът припомни на аудиторията, че през Студената война двата монолитни болка СССР и НАТО, макар да са имали някои тревожни момента, все пак са били в състояние да постигнат взаимно разбиране за своите доктрини, каквото разбиране сега отсъства, продължава вестникът.

Според Лъвгроув доктрините на Москва и Пекин са непрозрачни, да не говорим за Пхенян и Техеран. "Така че въпросът е как да рестартираме стратегическата стабилност за новата ера, как да намерим баланс сред безпрецедентната сложност, така че да няма възможност да се сринем в безконтролен конфликт", заяви британецът.

Делничното издание на "Телеграф" привежда оценка на Федерацията на американските учени, според която Китай сега разполага с 350 ядрени бойни глави, докато Русия и САЩ имат 6257 и 5600 съответно. Но последни прогнози на Пентагона сочат, че до 2030 г. Пекин ще притежава към 1000 ядрени бойни глави, тоест три пъти повече от сега. Освен това се смята, че Китай изгражда най-малко 250 нови ракетни силоза в северозападните си райони, посочва лондонският вестник.

В заключение "Дейли телеграф" изтъква обезпокоителния за НАТО факт, че Китай  купува европейски пристанища, сред които Пирея в Гърция и Генуа и Триест в Италия.

По същата тема "Гардиън" припомня, че миналата година Пекин е тествал хиперзвукова ракета, която обикаля земното кълбо, преди да порази целта си и че Русия и САЩ също разработват такива ракети, които летят с пет пъти по-голяма скорост от тази на звука и могат да маневрират. В речта си Лъвгроув похвали решението на САЩ да се съсредоточат отново върху Китай, но изтъкна рисковете от технологичните иновации. "Имаме ясни притеснения относно модернизацията на  ядрената програма на Китай, чрез която се повишава броят и разнообразява видът на ядрените оръжейни системи в неговия арсенал", цитира вестникът думите на със Стивън.

"Гардиън" припомня едно изявление на бившия британски заместник-министър на отбраната Дейвид Уилямс по повод 150-ия ден от "непредизвиканата и незаконна война" на Русия срещу Украйна. Според него този конфликт пасва на "модела на Русия да действа умишлено и безразсъдно за подкопаването на световна архитектура на сигурността". Уилямс е уточнил, че този модел на поведение включва "незаконното анексиране на Крим, използването на химически и радиологични оръжия на британска земя и постоянните нарушения, довели до сриването на договора за ядрените оръжия със среден обсег".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички *** които подържат ФАЩ,това е страната която изби 60милиона индианци,милиони виетнамци, иракчани,сърби, либийци фашистите от САЩ са избили повече хора от изборите в първата и втората световна война и вие поддържате такава ***?До 1966г.*** във ФАЩ не са имали никакви права и вие ми говорите за демокрация от Фашисти?*** народ слаба държава
155
0
 
0
 
! Отговори
Лондон преди 1 година
Трябва да се изрита като ГСЩ.
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за психиатър сте.
153
1
 
14
 
! Отговори
Мии преди 1 година
Украинска ССР съществува само поради СССР. Преди това - Киевска Русь, а още по- преди Новгородска Русь. ТАКА ЧЕ СЕГА ТАМ СЕ БИЯТ РУСНАЦИ ПРОТИВ РУСНАЦИ, КАТО ЧАСТ ОТ ТЯХ СА СЕ ОБЯВИЛИ ЗА УКРАИНЦИ. ТОЧНО КАТО МАКЕДОНЦИТЕ ДНЕС. РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ МК БЕШЕ НАСИЛА СЪЗДАДЕНА ОТ СТАЛИН, А УССР - ДОБРОВОЛНО.
152
0
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
А, това не е от вчера! Отдавна е така. И няма нищо общо с войната в Украйна. Да вземем например Индия и Пакистан. Две съседни държави, и двете с ядрени оръжия, и двете са враждуващи помежду си постоянно.А е станал някой инцидент, а са се изпотрепали като маймyни по клоновете на дърветата!Едно време беше само НАТО и СССР. Сега Индия и Пакистан са независими и нямат нищо общо с никакви военни блокове.А за Иран, за Северна Корея и други да не говорим!
151
6
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Хитрите ингилизки лисици така прикриват собственото си безсилие пред Китай и Русия...
150
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой говори за сигурност, банда лицемери, която избяга позорно от Виетнам и Афганистан след 20 г. напъни. По-сигурен ли стана света след вашите войни в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия?
149
0
 
8
 
! Отговори
Кютек ще има преди 1 година
Винаги по желание на клиента.
148
5
 
10
 
! Отговори
Е, (да де, ама преди 1 година
да де, ама който търси война, в края на краищата я намира.... А пък тоа "съветник по националната сигурност" на уж "великата" Великобритания, греши: няма да е "ядрен конфликт на Запада с Китай или Русия", ами с Китай И Русия, че и КНДР, нали тъй? Иран & Приятели няма да закъснеят да се намесят (на конвенциално ниво)
147
6
 
13
 
! Отговори
КОМИТЕТ ПО ПОРЪЧКИТЕ преди 1 година
КАКВОТО СТЕ ПОРЪЧАЛИ СЪР, ЩЕ ГО ИМАТЕ !!! WHAT YOU ORDER SIR, YOU WILL HAVE !!!
146
6
 
15
 
! Отговори
"" " преди 1 година
психясали глобалистки комунистки паразитки, точно това искат, да развържат ядрена война за да избият масово Човечеството и да остане техния златен милиард от роби..
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не излязат един срещу друг на бой комика и джуджето и тяхната си компания? вместо да занимават целия свят с техните си патриотизми и простотии.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петарчо да си ходи в Петарч да разправя басни на селския мегдан.
143
4
 
12
 
! Отговори
само логика на гей преди 1 година
Търсиха си боя - сега щяло да боли!
142
13
 
13
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Не, знам защо се мълчи за насилственото вземане на наши шофьори в плен от Украйна и изпращане то им на първа линия. Или щом е Украина това е много добре. Голяма работа че ще ги убият. Защо се потулва есичко, и къде са не пристрастните журналисти.
141
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оти събудихте мечката уе? Ручайте жабетата сега!!!
140
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяка критична ситуация най-висока цена плащат най-простите, който обикновено са и най-бедните. В Украйна зомбираните любители на Путин, които останаха в Крим и Донбас, в очакване на руските освободители ... първи паднаха жертва на същите тези освободители, когато от улицата ги арестуваха и хвърляха на фронта. Същото ще се случи и на българските любители на путин.
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-добре! Светът ще се поочисти от тумора си!
138
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия обича войни с много танкове, да има пехота, битки, героизми, страдания, жертви, разкази за войната, филтрационни лагери за мъчения и т.н. С атомните бомби няма как да изпита това удоволствие.
137
19
 
20
 
! Отговори
Nuclear blast преди 1 година
В Лондон скоро ще имат индиец за премиер, могат да се гордеят с това. Като представител на по-развита цивилизация с далеч по-богата и древна култура в сравнение с англосаксонската, би могъл да помогне на западните държави да заемат по-прагматична и по-конструктивна позиция в отношенията си с Китай и Русия.

Спонсорирани публикации