Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия
Обновена: 11 яну 2023 09:18 | 11 яну 2023 07:03, Елка Василева
105
Първият екологичен бензин шокира – струва 2800 евро за литър
Снимка: архив, БГНЕС

Двигателите с вътрешно горене си отиват според плановете на Европейския съюз, но в търсене на алтернативни източници за тях се разработват въглеродно неутрални горива. Вече има няколко компании, включително Porsche, които работят по такава технология, а на пазара се появи и първият бензин от тази категория. Но цената му е... 2800 евро за литър, съобщава Testcoches, цитиран от Automedia.bg.

Производител на екологичния бензин е Zero Petroleum, британска компания за синтетични горива без изкопаеми петролни продукти, основана от родения в Кения инженер Пади Лоу. Той е работил в екипите на „Макларън“ и „Уилямс“ във Формула 1 и също така се занимава с компютърни науки.

На сайта на Zero Petroleum е обявено, че имат първото въглеродно неутрално синтетично гориво, което може да се използва в двигатели с вътрешно горене и освен това, което е още по-важно, без каквито и да било модификации в механиката.

Според обясненията на производителя по време на производствения процес на това синтетично гориво се улавя въглерод от атмосферата. И когато това синтетично гориво се изгори, CO2 се изхвърля обратно в атмосферата, но ключът е, че това изхвърляне е по-малко от количеството, което е уловено при производството на продукта. Ето защо балансът е неутрален.

Zero Petroleum нарича този процес петросинтеза – индустриална версия на естествения процес, който е отнел до 600 милиона години, за да създаде изкопаемите горива, които консумираме в момента.

Най-големият проблем е цената, но въпреки това Кралските военновъздушни сили на Великобритания използваха това гориво през ноември 2021 г., за да постигнат световен рекорд за първи полет, задвижван от синтетично гориво. През юли 2022 г. Zero Petroleum влезе в ново партньорство с военните, за да се премине към масово производство на устойчиво авиационно гориво. Това гориво вече се предлага на пазара в 20-литрови туби, всяка от които е на цена от... 50 000 паунда.

Очевидно е, че в момента комерсиализацията на това гориво не е фокусирана върху обикновените потребители, допълва Testcoches. Според уебсайта на Zero Petroleum целта им е масово производство от 2027 г., когато въпросното синтетично гориво ще е достъпно за всички, а цената ще бъде 3 паунда за литър или дори по-малко.

В момента всички проекти, които се изпълняват около въглеродно неутрални синтетични горива, имат един и същ проблем - производството е изключително скъпо и това прави крайните цени също така определено невъзможни. Но тези компании смятат, че ще могат да намалят разходите до такава степен, че зареждането с такива горива да струва практически същото като бензина и дизела днес.

Синтетичните горива се произвеждат с помощта на възобновяема енергия (вятърна, слънчева) и ефективни индустриални процеси (улавяне на въглерод, електролиза, термични реакции) и не трябва да се бъркат с биогорива или горива, произведени от отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ПУСНЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЦ ЗА БРАУН-ГАЗ!...
79
0
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Най скъпата чешмяна вода в България струва 0.005 лв на литър. Водородния двигател който преубразува водата във водород и кислорд и я използва за гориво е създаден и патентован още преди 30 години.
78
0
 
6
 
! Отговори
Гегата преди 1 година
Изсичат и горят Амазонка-белия дроб на планетата.Без Амазонската гора няма гълфстрийм нама течения и няма усвояване на въглерода.Амазонската гора спешно трябва да бъде обявена за Свтовна собственост и защитена с бойни дрони които да стрелят на место секачи и подпалвачи! И без това Амазонка е на индиянците колонизаторите и бандитите се чустват все още там като дошли да грабят ,а не да пазят и творят.Целия Свят да натисне икономически Бразилия ,ако не спрат погрома -война!!!
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ПУСНЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ ВИЦ ЗА БРАУН-ГАЗ!...
76
0
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Абсолютна измама е този бензин. Бъдещото гориво е водород от вода. Тези ще се гръмнат, ако разберат за това.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимат въглерод за производството и след изгаряне се изхвърляло по-малко от взетото но баланса бил неутрален? Тука някой лъже. Не може нещо да е неутрално при това положение. Неутрално би било ако не се променя количеството на взетия и изхвърления въглерод.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От въглеродния двуокис в атмосферата се хранят... растенията. Значи ще улавяме и отнемаме храната на растенията. Гениално!!
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се чудят как да направят така, че това гориво да струва 3 паунда на литър, да измислят как средната работна заплата да стане 60-70 милиона и готово хахаха ... Тогава никой няма да има проблем да си плаща... :)
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът от ден на ден става все по-смехотворен ! Логично накрая ще стане трагичен !
71
4
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Само не плюеш властта а? А като властта прави глупости какво - или пак навеждаш главицата . Точно комунистите ни фалират на няколко пъти , това е и една от причините Живков да иска да сме част от СССР .
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
охшеомра... за каруца ли да събирам и магаренце
69
1
 
2
 
! Отговори
Препоръчвам преди 1 година
Да изгледате документалния филм "Кой уби електрическата кола?" за да разберете, че целта никога не е била екологичност, а печалба. Печалба от всичко и дори най-голяма от консумативи и резервни части. Можете да го намерите в сайта dokumentalni по името.
68
1
 
13
 
! Отговори
Да... преди 1 година
И какво му е екото при положение, че за производството на един литър са изразходвани суровини, енерги и не знам още какво за няколко хиляди. И това се пробутва като революция. Революционни са простите и ефтини решения. Всичко друго е тъпизъм
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз карам дизеларата на горело олио за 50 ст литъра. Където мина мирише на пържени картофки. А тия ми се хвалят с бензин който струва 50 000 паунда за 20 литрова туба. Е много голема евтиния направо си карат без пари.
66
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Зареждаш 1000 литра от тоя ЕКО и дълговете ти в милиони отиват 3-4 рода напред - надалеко...
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80-те години, мечтаехме да дойде 2000-та година, щото бяхме убедени, че тогава всеки ще си има поне летяща кола, а през ваканцийте щяхме да почиваме на Луната и Марс. Сега вече сме 2023-та и за летене никой вече и не мечтаем и само се молим след време да имаме поне някаква кола. А космоса? ... очевидно е затворена вече книга!
64
3
 
8
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Поредната изгъзица
63
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна има разработена технология. Но не я патентоват и пускат, защото трябва да я "пусне" голяма корпорация за много пари. Иначе на този който я е открил, може да му се случи случка. Или на семейството му...
62
3
 
6
 
! Отговори
Z преди 1 година
Даа.. а ние ядем колците с доматите! А енергиятята за този "процес" от къде идва? Само не казвайте от слънце вятър! В тази връзка за промишленото производство на 1 литър (условно) екологичен водород се изразходват ... 10 литра петрол !!! щото оказва се електролиза за промишлени цели - не става! Та и тук накрая ще се окаже нещо подобно. И ка'т искат екологично - да садят рапица и да правят метанол. Промишлената му цена беше 30ст. и по-екологичен от него няма , ама ... нЕма далавера за Нашите хора
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та каква разправяте, демокрация, равенство, свобода, а. По социалистическо време беше далечпо свободно и демократично, само да не плюеш власта и нямаш ядове. Сега се завръщат насилствените неща, но наложени демократично,голямата лъжа на запада. 1 капиталист, а всички останали роби.