Роботите настъпват – не само ще ни взимат работните места, но и ще ни уволняват

Ще е голямо облекчение за мениджърите - да се прехвърлят вината и лошите чувства от хората към машините
13 фев 2023 07:07, Елка Василева
139
Роботите настъпват – не само ще ни взимат работните места, но и ще ни уволняват
Снимка: Bloomberg

Онези, които изпитват удоволствие в търсенето на доказателства, че се приближаваме към едно дистопично бъдеще, в което хората се управляват от техните господари роботи, трябва да помислят за този възможен кошмарен сценарий: изкуственият интелект не само идва за вашата работа, но ще има пръст в уволняването, пише Bloomberg.

Изкуственият интелект вече е проникнал в множество части от процеса на работата на отделите, занимаващи се с човешки ресурси – от наемане до адаптиране до обучение и оценяване. Не е трудно да се мисли, че в обсебен от ефективността сектор като технологичния, инструменти, предназначени да рационализират вземането на решения, сега си проправят път към съкращенията. Условията тук са подходящи за това: технологичният сектор съкрати близо 42 хиляди работни места през януари – второто по големина в историята съкращаване на кадри за сектора, показват данни на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

Доклад от миналия месец на Capterra, част от изследователската фирма за технологична индустрия Gartner Inc., установява, че 98% от анкетираните ръководители на отделите за човешки ресурси биха разчитали поне донякъде на софтуер и алгоритми, за да намалят разходите за труд в условията на рецесия през 2023 г.

За служителите на почасова заетост това не е нещо ново. През 2021 г. например Bloomberg News съобщи, че Amazon.com проследява всяко движение на своите водачи при доставка с услугата Flex, някои от които са били уволнени чрез автоматизиран имейл, когато алгоритмите на компанията са решили, че работниците се провалят. Информационният поток, който Amazon събира за тези независими изпълнители, е това, което прави възможно алгоритмите да оценяват ефективността. Обемът от данни също така улеснява привържениците на изкуствения интелект да твърдят, че тези инструменти са необходими – има твърде много данни, за да може човек да ги интерпретира.

Доскоро при офис служителите се избягваше толкова интензивно наблюдение, до голяма степен защото не съществуваха данни, които да ги проследяват по същия начин. Но това се променя с нарастващата популярност на оценката за производителност на работната сила и склонността да се следи отблизо не само дали служителите са пред клавиатурите си, но и всяко тяхно натискане на клавиш и щракване с мишката.

Разбира се, едва ли изкуственият интелект просто ще взима решения сам, но вероятно ще се намеси в процеса.

Това може да изглежда като голямо облекчение за мениджърите в отделите по човешки ресурси –шанс да премахнат емоцията от съкращенията и да прехвърлят вината и лошите чувства от хората към машините. Но знаем, че изкуственият интелект не работи така. И има много доказателства, че данните, на които компаниите вече разчитат за оценка на служителите, далеч не са перфектни.

Анализаторът на Capterra Брайън Уестфол посочва, че макар 70-процентен дял от мениджърите на отделите по човешки ресурси да казват, че биха използвали показатели за ефективността при решенията за съкращения, по-висок процент съобщават, че обмислят промяна на оценките на ефективността, защото смятат, че процесът е погрешен. Дори ръководителите на човешки ресурси в проучването на Capterra, които казват, че ще разчитат на софтуер и алгоритми за намаляване на разходите за труд в рецесия през 2023 г., са предпазливи по отношение на технологията. Само половината посочват, че са напълно уверени, че тези инструменти ще дадат безпристрастни препоръки, докато 47% съобщават, че са напълно спокойни при вземането на решения за уволнение въз основа на тези препоръки.

Amazon има и друг пример. Технологичният гигант се опита да изгради автоматизиран инструмент, за да стесни кръга от кандидати за работа. Неговите инженери обучават системата да разглежда данни за хора, които са подали автобиографии в миналото. Но тъй като технологиите са доминирана от мъже индустрия и повечето предишни кандидати са били мъже, жените, които са кандидатствали за технически работни места, са били отхвърлени от алгоритъма. (Reuters съобщи, че Amazon се е отказалa от програмата, като компанията е заявила, че никога не е използвала инструмента за оценка на кандидатите.)

Това е още един казус за това как изкуственият интелект има потенциала да ни накара да забравим, че HR-ите са хора. Днес с готовност признаваме, че уволнението може да бъде едно от най-травматичните събития в живота. Някак си изглежда, че това не е в съответствие с предаването на такова пагубно решение в ръцете на алгоритмите - особено когато отчитаме, че не им вярваме наистина.


Подобни материали четете на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един момент,катоавтоматизират всичко, няма да им трябват клиенти и протребители, просот зщаото, ще могат да имат всичко, когато и където си посикат, произведено от техните машини. Един вид - 99% от популацията ще стане "ненужна", поне за тях. И виждате, че кампанията е започнала - "прекален мног сме", "земята е пренаселена", "ок е да ямаш деца", "40% от популацията е гей", "ще ядете само буби", "ще работите до 75, че да умирате бързо" и т.н.т.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 104 - Да, точно ...
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Теория на конспирацията!" ............
93
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С ЧатЖиПиТи първо ще намалее бройката на хората създаваще текстово съдържание. Защото за час мога да генерирам 100 различни статии с няколко зададени ключови думи. Нуждата от голям брой програмисти също ще спадне. Ако преди един програмист е писал 1000 реда код на ден, сега ще може да пише 2000 реда, защото нещата, които ги е ровил в stackoverflow, сега вече се генерират автоматично и то доста коректно. Тествах го с Java, JS, C, Powershell .. на 95% дава верни програмни кодове.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимият ми върпос - "Къде се виждате след 5 години?" - Правиният отговор преди 15 години беше, че се виждаш да работиш с тази комания, защото си влбен в тях, едва ли не и си готов на саможертви. Е, повечето хроа не са пасли трева и се научиха, какво да казват. Сега, след 10 годии зкаъснение и множество алгоритми и прочие, вече HR-a "поумня" и очавак да кажеш, че търсиш "добро кариерно развитие, по възможност с тях" - Нали - по0мекия вариант на "сакам да съм ви робче".
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо платените тр..ове бълващи коментатори ще изчезнат, а след тях пишещите и държащите микрофони ***. Сайтчета като този сами ще разбират посоката на вятъра и ще пишат винаги политкоректно и без човешка намеса.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента кандидатие за работа се търсят кандидати, котио да са "лоялни", демек зависими на макс. Никой не иска кандидати, които са в перфектно финансово състояние! Ако ценят, че имаш средствата, просто да ги напуснеш, когато нещо не ти е на кеф, не те наемат. Що за пародия е това?
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първо, за да "уволниш" някой трябва да са спазени някои изисквания от кодекса по труда." - Ще съкращават наред, ще дава милиарди в компенсации, но до 2-3 месеца, ще "избият" загубата, а до 2-3 години ще фалират масово,когаот се окаже, че няма кой да купува ...
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моемтна се чудят, как да оставят хроата без работа ... после ще се чудят, как да мислят нова икономика, че да им върви ... всичкото. Кел файда, че правиш 100 млн. телефона, ако ако 95% от клеинтите ти са останаи без работа и ровят в пръстта за да търсят коренчета, че д ан умрат от гла :)
87
1
 
1
 
! Отговори
а преди 1 година
след свръхусложняването има и такъв етап. между другото блумбърг не е редно да пише така.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До програмист - благодаря ти, че работиш за автоматизиране на системата и подсигуряваш, че правителствата в Европа ще ни въведат базов доход. Работата не е за простолюдието ние ще си почиваме и ще се наслаждаваме на плодовете на твоята работа. Успех с квото и да правиш.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВЕРНО ЛИ? на сто %? : Естествено лелката :) Вече има онлайн приложения, с които лелката от гишето ще стане ненужна.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ми дават базовия доход и да не дуднат много. Безработен човек не можеш го уволни.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а зелените човечета с рогцата, кога?
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще хвърча бот глави май, грабвам батата и ги почвам
81
1
 
6
 
! Отговори
Лудит преди 1 година
ЦРУ /ми6 с бели ръкавички в стил масонска ге. сбирка ви убива чрез технологиите , вие сте лабораторни мишки ,а се мислите са прогресивни хаха
80
1
 
9
 
! Отговори
РОБОТИТЕ НАСТЪПВАТ! преди 1 година
ИДВА КОМУНИЗМА ДРУГАРИ! Нали тогава беше така - всички са еднакво ефективни, беземоционални и неутрално доволни!
79
3
 
2
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ? на сто %? преди 1 година
До Програмист: ОСВЕН ТОВА в областта на евристиката вече има даоста серозно натрупване. 90% от тривиалните програмистки задачи за шаблонирани и няма нужда от такива като теб останалите 10% са за по-гениални хора дето се занимават с математическо моделиране и математическо програмиране които май не са от твоя ранг?!
78
0
 
1
 
! Отговори
а преди 1 година
примерно криптовалутите може да имат бъдеще но много от хилядите конкретни такива нямат и в някакъв момент ги закриват. до този момент според проверката в търсачката има 1729 официално прекратени криптовалути.
77
2
 
3
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ? на сто %? преди 1 година
До Програмист: "Той няма да ме замени скоро" - то и "Лелката" на гише няма да я замени скоро - социална политиа! Въпроса е кого ще замеми пръв - ТЕБ или "Лелката"?

Спонсорирани публикации