Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация

Лидерите остават твърдо зад санкциите срещу Кремъл
17 апр 2023 09:55, Нели Христова
114
Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация
Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на Г-7 се споразумяха да продължат подкрепата си за Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Това стана ясно от тяхно изявление във връзка със ситуацията в Украйна по време на сесията на външните министри на държавите от Г-7 в Япония.

„Г-7 потвърди, че ще запази строгите санкции срещу Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна”, се казва в съобщението, разпространено от ТАСС. Министрите са се договорили също „да укрепват сътрудничеството по отношение на борбата с опитите за заобикаляне на санкциите и да противодействат на доставките на оръжия от трети страни за Русия”.

Във връзка с това японският външен министър Йошимаса Хаяши, който председателстваше срещата, отбеляза значението на "укрепването на сътрудничеството с държавите, включително с държавите от Глобалния Юг". Тези развиващи се държави не се присъединяват към политиката на санкции срещу Москва, като заемат неутрална позиция.

Външните министри на Г-7 осъдиха и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. В тази връзка Хаяши заяви, че това решение "ще доведе до по-нататъшна ескалация на ситуацията.

На 25 март президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по молба на беларуската страна, точно както Съединените щати правят от дълго време на територията на своите съюзници. Москва вече предаде на Минск комплекса "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие. Както съобщи руският лидер, изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия приключва на 1 юли.

Япония ще председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще проведе срещата на върха през май в Хирошима - градът, бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. Срещата на външните министри на Г-7 в Каруидзава се провежда от 16 до 18 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брутния продукт на G7 е повече от два пъти по-голям от тоя на БРИКС, а те има да хранят 4-5 милиард души.
95
0
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тия до 7 не могат да броят, та са се изтъпанили 8.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само БРИКС ще ги оправи тия!!!-:)))
93
0
 
14
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Тези за м.а ло.ум.ни ци ли ни имат.Защо не кажат колко американски ракети с ядрени глави има о къде.Нямат срам.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Склерозирали ***!
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега какво? Ще ни купуват по европрограни памперси и ще ни карат да ги носим ли? От тези санкции срещу Русия го отнесохме най-много ние. В Южна Европа е суша и добивите на земеделска продукция ще са малки. Защо ли да не санкционираме Русия за това?
90
0
 
22
 
! Отговори
соломон паси преди 1 година
Тези цивилизованите, демократични св...ине единствено - поне за сега-- ги спира ядреното оръжие защото Световното зло наречена Америка тая *** от престъпници и убийци губейки доминирането си на --Световен жандарм става по-зъл, агресивен, неконтролируем, непредсказуем враг който застрашава Световният мир тая чума която докато съществува няма да има ни мир ни спокойствие за човечеството .
89
3
 
26
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
Значи, за тия наглеци разполагането на ядрени бомби на американците на територията на европейски държави на хиляди километри от тях е нормална работа,а ако това стори Русия,то се създава опасност за мира по света?Е ,по-голямо двуличие беше само признанието на Меркел и Оланд,че минските преговори са били само прах в очите на световната общественост!
88
25
 
3
 
! Отговори
човек преди 1 година
И в този сайт , руската пропаганда е ужасно нагла, но ако си нормален човек ще знаеш правилния отговор. Аз помня кога се развихри инфлацията, кога започнахме да работим само за оръжия, кога ми увеличиха данъците, кога света стана по несигурен и бъдещето е очернено от изявления, че ще натисне някакво джудже ядреното копче, ако не му се подчиним. ТОВА СТАНА СЛЕД КРИМ НАШ И ОСОБЕНО СЛЕД НАПАДЕНИЕТО НА ПУТИН НАД УКРАЙНА. И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...ДОКАТО Е ЖИВ ПУТИН ТАКА ЩЕ Е .
87
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрийте се клоуни.
86
4
 
29
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
А и все още не разбирате причината поради което бе проведена войната в Украйна, много напредна процеса на присъединяване на Украйна в НАТО, САЩ щеше да разположи тактически ядрени оръжия на границата на Украйна-Русия, както това прави Путин сега в Беларус, и се сещата че Путин има огромни задръжки да го използва именно заради радиацията която го следва, САЩ са на милиони километри недосегаеми от него, без никакви задръжки биха използвали ядрено оръжие ако Украйна бе тяхна.
85
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно тия "загрижените" от Г-7 атомните бомби на краварите по базите им в Европа за шишарки ли ги броят?
84
0
 
14
 
! Отговори
е преди 1 година
Малей,много народ има за трепане!До Анонимен
83
2
 
31
 
! Отговори
6 преди 1 година
Путин,защитавай народа си!Историята ще ти е признателна за това!Искат цял свят да живее по хамерикански!Ами ,да направят Латинска Америка по тяхному-колко века вече са съседи,а са "богат-беден!"
82
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй ли? Клоуни хахахахаххаахх
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В понеделник в Швеция започнаха най-големите международни военни учения от 25 години насам "Аврора 23". Те ще продължат до 11 май, в маневрите участват още САЩ, Великобритания, Финландия, Полша, Норвегия, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Дания, Австрия, Германия и Франция.А това какво е?
80
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе написах че в европа има даста атомноо оръжие на сащ и веднага триете - що бре - нали си е истина
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
неграмотно краваршингтонско джендърче - фашистите вече са победени и руската армия е в берлин май месец - бомбите в хирошима са пуснати август месезц след ката руската армия беше разбила квантунската японска армия в китай
78
0
 
27
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
Така ще е.... Ако 97-*** бяхте приели Русия в НАТО и ЕС, сега щяхте да сте Г8 и единствения ви проблем щеше да е Китай.... Сега целия свят ще се изправи срещу нас..... Още помним как подигравателно Кенеди се смееше на Гурбачов, е вече не е смешно. Запада не може без Русия, но света може без запада. Из реалностите на 2023г....
77
1
 
14
 
! Отговори
Употреба преди 1 година
На ядрено оръжие над цивилно население е военно престъплетие! Във всяка война, по всяко време! Няма нито легално, нито морално оправдание!!