Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация

Лидерите остават твърдо зад санкциите срещу Кремъл
17 апр 2023 09:55, Нели Христова
114
Г-7 за разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия: Ще доведе до ескалация
Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на Г-7 се споразумяха да продължат подкрепата си за Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Това стана ясно от тяхно изявление във връзка със ситуацията в Украйна по време на сесията на външните министри на държавите от Г-7 в Япония.

„Г-7 потвърди, че ще запази строгите санкции срещу Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна”, се казва в съобщението, разпространено от ТАСС. Министрите са се договорили също „да укрепват сътрудничеството по отношение на борбата с опитите за заобикаляне на санкциите и да противодействат на доставките на оръжия от трети страни за Русия”.

Във връзка с това японският външен министър Йошимаса Хаяши, който председателстваше срещата, отбеляза значението на "укрепването на сътрудничеството с държавите, включително с държавите от Глобалния Юг". Тези развиващи се държави не се присъединяват към политиката на санкции срещу Москва, като заемат неутрална позиция.

Външните министри на Г-7 осъдиха и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. В тази връзка Хаяши заяви, че това решение "ще доведе до по-нататъшна ескалация на ситуацията.

На 25 март президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по молба на беларуската страна, точно както Съединените щати правят от дълго време на територията на своите съюзници. Москва вече предаде на Минск комплекса "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие. Както съобщи руският лидер, изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия приключва на 1 юли.

Япония ще председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще проведе срещата на върха през май в Хирошима - градът, бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. Срещата на външните министри на Г-7 в Каруидзава се провежда от 16 до 18 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 кой управлява ссср гллуппакк:)) Ти уммствено изостанал ли си ? Преди 1г твоя любим вожд излезе и каза,че иска Нато да напусне границите на бившия ссср ? Кой е той да казва на куп държави в кой съюз ,ще членуват ?Ти осъзнаваш ли ,че тоя не те има за нищо ? Той иска да ти заповядва. Дори не те пита. Човека си искал робите, като теб.
55
1
 
13
 
! Отговори
Япония преди 1 година
купува директно нефт от Русия! От проекта Сахалин 2! На цена над тавана! Защо не санщционират Япония а??
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЛКОЗ МНОГО НАТОВЦИ,А ВАНКАТА ЕДИН. НИЩО ЧУДНО, ЧЕ МУ ВИКАТ БОГАТИР!!!
53
1
 
15
 
! Отговори
Най ме кефи преди 1 година
Когато критикуват, осъждат и санкционират някоя държава, за същото нещо което те ПЪРВИ са направили! Ба си лицемерието!
52
4
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Русия или СССР?? Май ти те знаеш историята!
51
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50, не можеха, защото в периода 1990 - 2010г. Русия беше на дъното, а Запада много силен! Руския възход започна обърни внимание - не с военна сила, а в следствие на добрите търговски и икономически отношения със Запада! За съжаление, както винаги, руския цар в един момент си въобрази че е толкова силен, че трябва да тръгне да превзема съседни земи! Пълно безумие, ама такъв им е комплекса, и не се е променил откакто съществуват
50
0
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Не е фалшива новина! На страницата на хроекта Сафалин 2 маже да намериш тази информация! Но ако предпочиташ, вярвай на западната хропаганда!!
49
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 Може би защото през 1944г русия окупира куп държави - Естония, Латвия, Литва , Беларус, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария , България, Грузия, Армения и тн. Явно си некъвв сополл или чужд гражданин, който не знае историята :))) Когато един път си бил окупиран винаги, ще се пазиш отт тоя враг.
48
5
 
13
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Беларуския народ или САЩ?? Евровайдана в Киев беше спонсориран от САЩ с 8 милиарда долара! Виктория Нюланд я има на запис където признава това! Не е като да е имало референдум в Украйна за Нато и ЕС!! Правят се преврати! От САЩ!
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46, защото е ФАЛШИВА НОВИНА и измислица на руската пропаганда за наивници като тебе, как защо?
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какво САЩ да ни защити ? От Русия ли? Че защо и е на Русия да удрят Хорандия, Белгия, Германия? Че те ако искаха можеха 30г да ги ударят и смелят? Няма логика в думите ти. Има само оправдания на евроатлантическия режим .
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Т.е. ако беларуския народ иска да махне диктатора... той да има ядрено оръжие да ги застреля ?:)) Ясно :)) Отлична филсскаа логика .Това сте вие.
44
5
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
За защита на Белерус от преврати в стил Евровайдан!! Г7 вече опитаха 2020 неуспешно! Ако опитат пак Евромайдан в страна с ядрено оръжие обаче вече са луди?!
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай разположи по границата с Русия още преди няколко години. Покриват Москва.
42
4
 
8
 
! Отговори
Защо не санкционират преди 1 година
Япония, която купува руски нефт от Сахалин 2 директно на цена над -$ 60 ( тавана сложин от Г7)
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви ватенки сме,че гледаме реално?Ни ме боли за Русия ,нито за Беларус ,просто пропагандата и лицемерието на Г7,Нато и ЕС е безгранична.Звучи като по Тошово време,ние сме добрите на нас всичко ни е позволено,Русия е агресори.Ако замените САЩ с Русия,се връщате в социализма.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 От какво да е защити ? Полша и Нато ли? Че защо им е на Полша и Нато да удрят Беларус? Че те ако искаха можеха 30г да е ударят и смелят? Няма логика в думите ти. Има само оправдания на коммунистическия режим . Логично НАТО скоро ще разположи ядрени ракети във всяка държава и какво ?:)) После Беларус пак може да бъде "ударена"
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа няма да свърши добре за Украйна.
38
5
 
13
 
! Отговори
Г7 ги е яд преди 1 година
Че Евромайдана в Минск е отложен завинаги!!
37
4
 
15
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Еми то и Русия слага нюкове в Беларус по настояване и волба на Беларус да дащита на Беларус от Полша и Нато!! Защо тогава Запада опищя махалата? Двоен стандарт а?!

Спонсорирани публикации