Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Известният ни лаборант заврения зет Пепеляшко, докарал чуждите вериги давайки куп облекчения, терени и т.н. да даде обяснения, въз основа на своите анализи и изправен пред съда. За него трябва да се назначи специален прокурор
110
1
 
4
 
! Отговори
Висша преди 10 месеца
ЦЕЛ на все добронамерени спрямо Рогът на Амалтея- и от вътре и от вън. В кои нормални общества има подобна политика. От практика припомням Нигерия- войната в Биафра заради...петрол 70-те на миналия век. Петрол, и не само,-бол, а труповете по Нигер към океана бяха безброй. Мизерия и разкош. Трето хилядолетие-ето къде сме ние и то в центъра на цивилизацията.Причината е разпознаваема. Нека всеки сам прецени от територията , наречена държава- избори, бюлетини, власт, предатели плячкосване и грабеж .
109
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да фалирват, стига са чакали помощи от държавата! То не бяха еврофондове, помощи за това, за онова....стига вече! Рисковете на професиите!
108
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още като скочи цената и спряхме да купуваме , оказа се , че можем и без млечни продукти . Да си ги държат
107
5
 
22
 
! Отговори
Киро парцала преди 10 месеца
Нали вноса трябва да върви, имаме си спогодби, а и България трябва да се ликвидира.
106
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това в магазините не е мляко, производителите купуват мляко само за да имат договор с ферма, после си бъркат отровите.
105
1
 
29
 
! Отговори
СеСмеПърви преди 10 месеца
Ние бяхме на първо място в Европа по брой на овце на глава от населението. --- Сега пак сме на първо място на овци от населението... :)) Я глей как захлебиха ППДБ дори смело ни казаа това родата ти (и капитала) да са от ДС (бивши) си е чисто предимство.... И умните и красиви овце блеят - ДА да да
104
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имате грешка в магазина се продава консистенция направена от сухо мляко, така че от техния продукт, предното мляко е само 50 процент от продуктите предлагани в магазините, а до колкото знам магазините имат готовност да продават пресно мляко, с нула процента в него пресно мляко, но още не се е стигнало дотам
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен123 преди 10 месеца
Млякото не е Българско,,,,,има внос от други държави.
102
1
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 10 месеца
Язека си имам 2 кози и кога ги доим си пием даже директно от тях мляко. Да продавам,може,ама по 1,20 - 160лв. и не на прекупвачи!
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само едно мога да ви кажа, не купувайте, ако купите нещо което е с лошо качество, върнете го и направете скандал плюс сигнал до КЗП и КЗК, това е решението.
100
0
 
1
 
! Отговори
Xaxaxa преди 10 месеца
До ЗАПОВЕД ! ! ! - тогава работещите няма да имат какво да работят и ще измрът като пилци, щото са прости
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСИЧКО Е от палмово масло - защото сте роби какво млеко искате ?????кой ви бръсне за хора
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Асенка Василева ТИ СИ ИСТИНСКИ ФАШИСТ И ИМЕТО ТИ Е Х.... -НАЛИ БЕ ЩЕРЕВ
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 96 Тези цени в Холандия за разни фермерски пазари ли става дума или в супермаркетите.
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХАМЕРИКАНЦИТЕ ИМЕННО с това започнаха нашето робство !!! ТКЗСта имаха 15 милиона едър рогат *** и животните в един спряха да едът (нарочно уволниха работниците за да няма кой да ги храни )да пият и да едът защото им извърлиха храната и спряха поилките (СЕГА СМЕ С ДВА МЛН едър рогат д-к ) а това месо и месни храни !!! мляко и млечни храни (имахме най добрия в света балкански къшкал и кожа и кожени изделия ИЛИ ТОВА Е РАБОТНА РЪКА - СЕГА ТОВА ГО НЯМА И НЯМА ДА ГО ИМА ! А КАК ИЗБИХА СТРАНЖА
95
2
 
26
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Бил съм няколко пъти вече в Холандия. 10 яйца там са 1,50 Е. Тука ако пуснат 10 яйца за 3 лв., ще се избият кой да ги вземе... Кашкавал Гауда - 15,60 Е килото. Тука кашкавал от такова качество е над 35 лв. И други цени ми направиха впечатление, храната е на съвсем приемливи цени, но там правителството мисли наистина за хората.
94
5
 
16
 
! Отговори
Асенка Василева преди 10 месеца
Аз пия само юнашко мляко, направо от биберона!
93
1
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Патрик Смитьойс (холандец, живеещ в България от 25 години) си го каза кратко и ясно: В Холандия годишната печалба от 1 декар земеделска земя е 3 000 Е. Тука у нас годишната печалба от 1 декар е 150 Е - 20 пъти по-малко. Там хората си гледат масово овце, крави, кози, но нямат такива прекупвачи да им извиват ръцете. Защото имат закони, които се спазват. А ние? Ние бяхме на първо място в Европа по брой на овце на глава от населението. А сега? През социализма имаше и хубави неща, не само лоши.
92
5
 
15
 
! Отговори
Капиталист преди 10 месеца
Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева? - Господа това се нарича пазарен механизъм тоест капитализъм... Всяка голяма верига може да си позволи да определи цените по които купува и по които продава... Гадно е но съвременния капитализъм не е и няма да бъде социален.

Спонсорирани публикации