Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 месеца
За млякото е ясно ,но защо не кажете къде се крие оня дърт канален плъх Боко Тиквата? Липсва ми тази угоена и нагла физиономия...
90
1
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
Геноцидът върху собствения си народ продължава! Територията трябва да бъди зачистена за "новите" заселници-старите колонизатори...!
89
1
 
7
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Колко е ДДС на млякото в Германия и колко е в България?
88
0
 
4
 
! Отговори
М преди 10 месеца
До 89 Не мога да разбераПреди и аз си го мислех същото, но след това осъзнах колко е картелизирано всичко в България и ако някой се опитва да прави така идват едни, които почват да го смазват и най-лошото е, че те са част от самата държава в повечето случаи. Но иначе звучи най-логичното и смислено.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е малка. А пазар за качественото има. От София съм и имаме колега на който родителите му живеят на село. Като се прибира всички му даваме пари да ни взима качествено месо или кашкавал и го плащаме на същите цени като фалшивите стоки от магазина. Ако такива производители имат магазин в София и се разчуе,че е качествено няма да смогват да продават. Особено ако продават и на по-ниски цени както твърдят,че правят. Та да не се оправдават,а да мислят варианти.
86
2
 
0
 
! Отговори
Dim MC преди 10 месеца
Това е заради ши,баните мсита... Не могат да рапират, а се опитват, не могат да пият, но се наливат с алкохол. Поне да пият мляко да тръгне бизнеса на орта?
85
2
 
5
 
! Отговори
Не мога да разбера преди 10 месеца
Оплакват се от ниски изкупни цени? Толкова ли е трудно производителите на мляко и млечни продукти да си направят едно акционерно дружество, всеки да влезе там със лично участие процентно от капитала и да си направят верига магазини в цялата страна за директни продажби? Нещата тука отново опират до това колко разбират от бизнес тези фермери. Как така ще фалират щото някой им купува евтино? В другите държави защо не фалират? Значи тука пак не действат както трябва и не са организирани.
84
1
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 10 месеца
И все се питам:имат ли някакъв шанс някога прекупвачи,преработватели и търговци на животинска е селскостопанска продукция да станат ХОРА и си отговарям:никакъв и никога.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗАКОНЪТ НА ФИЗИКАТА УТВЪРЖДАВА, ЧЕ НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА РАВНО И ПРОТИВОПОСОЧНО НАСОЧЕНО ДЕЙСТВИЕ, ТАКА ЧЕ ФЕРМЕРИТЕ ДА НЕ ПЛАЧАТ, ЧЕ ИМ КУПУВАТ МЛЯКОТО ПО 0,60ЛВ, А ГО ПРОДАВАТ ПО 3,60ЛВ. ОСИГУРЯВАТ СИ КВАРТАЛ-СТРИЙТ ТЪРГОВЦИ И ПРОДАВАТ НА 2,40ЛВ И ЩЕ ПРИБИРАТ ПО 1,00-1,20 ЛВ НА ЛИТЪР!!...
82
12
 
2
 
! Отговори
Търговец преди 10 месеца
Какво е "необичайно високи цени" ? Съвсем сериозно питам. Плащам си данъци, налози, ако има нарушение-глоби, издавам касови бележки и фактури и т.н. На каква цена ще продавам си е единствено и само моя работа.
81
1
 
23
 
! Отговори
Асан преди 10 месеца
Какво мляко бе брат? Всички ,,млечни ,,продукти са направени от палмово масло, сухо мляко и нишестета и са вредни б....оклуци.
80
1
 
9
 
! Отговори
Псевдодържавник преди 10 месеца
Държавата в лицето на КЗК разреши сливане на двата големи производителя и им гарантира монопол, а сега щели да проверяват ценообразуването. Да си го проверят в КЗК.
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз от супермаркет купувам само тоалетна хартия, дори и сапуни си купувам hand made.Мляко, месо, масло, яйца- от местния производител.Сори, държавата едно на ръка, ама и българският купувач е глупав - пълни чантите в Билата, после тича до аптеката, все болен, затлъстял, депресиран. Ами...
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В мае Россия была единственной страной Европы, где цены на продукты питания снизились по сравнению с прошлым годом: продовольственная дефляция составила 1,12%.
77
12
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
По-добре да обеднявам и цените да растат, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ле ле мале кой тyй нещо? Вчера дошла някаква агенция да ме бapа за унyй нещо! Показвам им един литър козе мляко, а те ме питат за колко си продавам дyпeтo! Нямате ли срама им викам, да идвате да проверявате колко се дyпят в моята слaма! Вече две агенции бяха да проверяват моята бизнес слaма и всичките нямаха сpaма да се дyпят за без пари в мойта слaма! А те викат: - Но сега сменихме закона.... и ние трябва да те дyпиме в твоята слaма!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До79 . Има такава приказка АКО . Ако баба ти има перка ще стане въртолет.
74
2
 
0
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До57. Като си се ограмотил по въпроса НАП. А кажи, спортист които го продават или купуват с ДДС ли е ,фактура имали, а кажи като е по целия свят нашия НАП. Регистрацията на фирмите в ЮАР за продажба на оръжие, диаманти какво отчете НАП. Оповестили пред обществото как се движат митниците и контрола
73
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако ни натресат еерото ще струва 2 ЕВРО , при цена 1 ЕВРО в Европа. Само гледайте, овце такива
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имайте предвид, че националната агенция за приходите има право да ви провери и за несъответствие в прихода и разхода. Не може да получаваш 1000 лв, заплата, а да си си купил кола за 100 000 Хил. лв. Ще станете обект на проверка и отиди доказвай откъде я имаш тая кола

Спонсорирани публикации