Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
13
 
! Отговори
Фики преди 10 месеца
Майка ми си купува директно от производител мляко по 2.50лв за литър. Не е евтина, но е истинско и доставката е включена в цената. Това е начина за малките производители - продажба на дребно, да се организират и да си правят локални мандри за местният пазар.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А НАП защо не провери всички фермери за данъци и задължителни здравни осигуровки?! Данъчните стига да тормозят хората с електронната търговия на сувенири, ами да подгонят тия надценки
69
0
 
5
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До 59 за населението на София-град и Софийска област . По документи можели да е два милиона . В действителност има от цяла България хора, които действат самостоятелно или във фирми. И затова казах , че е половин България. И е нормално да са на заплати. Защото всички програми от ЕС пристигат в София в най големият си процент . В бедния северозапад са програми на Партиини олигарси от земеделието . Но не на частни местни фермери и земеделци.
68
12
 
7
 
! Отговори
Таня преди 10 месеца
Българина е твърде умствено ограничен, че да може да се възползва от свободата си. Той си иска синджира, бай Тодор, ТКЗС-то и да топи комшията пред кварталния милиционер. Затова почти не комуникирам с българи извън обкръжението ми. Твърде смотани са.
67
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До61 . Ограмоти се бе човек.-" НАП имал право да събира всякакви данъци". Казва ти се ДДС / ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ/ ДАНЪК ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ , ДАНЪК ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ , ДАНЪК ОБУЧЕНИЕ КАДРИ / не се събира от НАП Като не си регистриран частник и не ти е правена ревизия нищо не знаеш
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За 1,80/л взимам от млекомат истинско мляко с жълт каймак/сметана. Тия фирмички с шишетата и яките опаковки.... да си го държат по витрините, така или иначе няма да се развали.
65
7
 
11
 
! Отговори
Позитивен преди 10 месеца
Важното е, че кадрите на ДС и ЦК са добре и техните деца и внуци също са добре.
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами тъй де - пазарна икономика- днеска ще те фалирам като съм богат и утре ще стана още по-богат- тая приказка за пазарната икономика е най-голямата заблуда за обикновените хора - тоест наивниците дето се връзват на приказките на евроатлантиците- всъщност тя е е много жестоко регулирана но от богатите
63
4
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 10 месеца
"Оставка и нов народен съд!" - и защо? Преди 3 месеца имаше избори. Какво ревете?!
62
2
 
6
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До64. Какво ревеш за " бай ти Тошо". Да не си КРАЛ повече от мен по негово време. А я кажи какво толкова си крал, че ревеш за социализма.
61
0
 
3
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 10 месеца
До 51 "В България, трябва да има Народен Български Бизнес и Народни Бизнесмени израсли от Народа Български," и ЗАЩО да трябва да ги има? 90% гласувате за НАС. НИЕ смятаме, че трябва да имате евроатлантичвски ценности, а българското да се интегрира с тях.
60
0
 
33
 
! Отговори
Общ работник преди 10 месеца
Аз пък ходя при бай Йордан, който гледа към 50 крави и си продава млякото директно от фермата, на дребно, на момента. Заговаряли сме се и ми е споделял, че толкова много пъти са го лъгали разни преработватели, че се е зарекъл да излива млякото ако трябва всеки ден, вместо да им го даде. За щастие човека успява да продаде всичко на момента. Буквално влизаш в обора, агрегата работи и си наливаш току-що издоено мляко. От години купувам, никога не се пресичало. Да е жив и здрав бай Йордан.
59
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Оставка и нов народен съд!
58
0
 
10
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Лазар е заблуден. Наши млечни продукти с високо качество се продават в скъпи магазини в ЕС овче сирене и кашкавал. Каквото тук няма да видиш. Има и продукти в САЩ. И никои не прави на въпрос от западните страни защо се внасят от България. А повечето се насърчава вноса на тия продукти , но българските фирми немогат да изпълнят КОЛИЧЕСТВОТО което се иска. Защото частни фирми за качествен продукт са много малко , а контрола е висок .
57
0
 
16
 
! Отговори
Фед Красивия преди 10 месеца
Какво се получава:Сладолед купуван на 3-4 лв 2022 г, за 500 гр.Изведнъж става 10,99 и то промо,че иначе бил 13,99. 3-те компонента за цена са надолу.Ток е 3-но лятото надолу,Нафта от 3.00 на 2,40 и мляко дори с по-ниска изкупна цена.Викам на Управителя:"Кажи бе,кажи защо при 3 ценообразувателя на продукта,които са надолу, е 4-но нагоре?".Вдига рамене.Къде е държава,на която точно това и е работата?Само в България ,икономиката,която се учи в Уни-тата не е точно такава икономика.Само революция!!!
56
1
 
3
 
! Отговори
ЗАПОВЕД ! ! ! преди 10 месеца
Да се забрани банковото дело и всякакъв вид търговия ! Специално търговията с право и съд ! Тогава работещите няма да бъдат грабени ! Не е нито сложно нито трудно .
55
0
 
3
 
! Отговори
До Бай Лазар преди 10 месеца
"Защо държавата позволи да влязат толкова западни вериги, " - защото 90% гласуват за това. Затова.
54
4
 
2
 
! Отговори
Един прост Българин преди 10 месеца
Снощи сънувах Бай Тодар.Никога не съм го харесвал,защото нашите си бяха обикновени бачкатори.Както се казваше на времето ,,ОФ".Та Бай Тошо ме направи направо на ,,мармалад".Цял ден ми е криво.А м/у другото да се не хваля,бях най-големият му опунент след 1989.Това което ми каза насън,цял ден ме държи.Пак казвам,аз равявах лично сините байраци по площади и кръстовища.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 13 Населението на област София-град и Согийска област е общо 1,5 милиона, така че няма как да съставлява половината население на България.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, тъпаациии ограмотете си правно-икономическите познания! НАП упражнява всеобхватен контрол в Цял България и в територията на трети страни, когато става въпрос свързани с данъци и осигуровки. НАП има право да събира данъци, такси, глоби и всякакви други финансови задължения към държавата. Всички видове данъци, които познавате ги събира НАП и следователно трябва да проверява абсолютно всеки дали си плаща

Спонсорирани публикации