Над 1000 са загинали, а стотици са ранени при земетресението в Мароко

Опасенията са, че броят на жертвите ще се окаже много по-голям
9 сеп 2023 20:08, Анисия Иванова
17
Над 1000 са загинали, а стотици са ранени при земетресението в Мароко
Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037 души, а над 1200 са ранени, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на мароканското вътрешно министерство по държавната телевизия. Болниците са препълнени. Опасенията са, че броят на жертвите ще се окаже много по-голям.

От Външно министерство съобщиха, че нямат данни за пострадали българи.

Това е най-мощното земетресение в кралството от 120 години. Епицентърът на земетресението бил на около 70 километра от популярния туристически град Маракеш. Трусът е усетен в цялата страна и в съседен Алжир.

Земетресението разтърси страната малко след 23 часа. Епицентърът е в Атласките планини, югозападно от Маракеш. Голяма част от Стария град на Маракеш, който е част от наследството на ЮНЕСКО, вече е превърната в руини.

Жителите на града съобщават за "непоносими" писъци след труса, предаде АФП. Под отломките все още има много затрупани хора. Техни близки отчаяно разравят отломките с голи ръце, надявайки се да ги открият. За хората в Маракеш нощта и денят преминаха в страх, шок и молитви.

Разрушителните земетресения в Мароко са рядкост, затова и сградите в страната не са конструирани да издържат на трусове с голям магнитуд.

"Планините Висок Атлас са се образували в резултат на сблъсък между Африка и Европа. Движенията под тези планини продължават. И точно това се случи снощи. Подобно събитие се случва рядко, на повече от век", обясни геологът Дейвид Ротъри. Обикновено трусовете на плитко са по-разрушителни, отколкото на голяма дълбочина, при която подземната взрива сила намалява, докато избие на повърхността. Бедствието е усетено и в столицата Рабата, а също в крайбрежните градове Казабланка и Есауира.

Спасители се опитват да достигнат отдалечените села в планината. Заради разрушените пътища, сигурно ще пътуват с дни дотам. И най-вероятно ще открият стотици жертви.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че е земетресение", каза по телефона за АФП 33-годишният Абделхак Ел Амрани от Маракеш. "Видях как сградите се движат. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

В социалните мрежи се разпространи видеозапис, на който се вижда как част от минаре се срутва на известния площад Джемаа ел-Фна в историческия град и ранява двама души.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии. Министерството на вътрешните работи заяви, че властите са "мобилизирали всички необходими ресурси, за да се намесят и да помогнат на засегнатите райони".

В селището Амизмиз, разположено недалече от епицентъра на земния трес, спасителните екипи претърсваха разрушените къщи с голи ръце. Около 20 мъже, сред които пожарникари и военнослужещи, се опитваха да отстранят отломките от руините на къща в селището, между които се виждаха парчета от килим и мебели, стърчащи от пролуките под рухналите бетонни подове.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш е призовал за даряване на кръв. По броя на жертвите се очертава това земетресение да бъде най-смъртоносното в Мароко.

Трагедията предизвика вълна от съпричастност. Лидери от целия свят, от Съединените щати до Русия и от Украйна до Израел, изразиха солидарност и предложиха помощ на Мароко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 8 месеца
Вече над 1300.
12
0
 
0
 
! Отговори
NEXT преди 8 месеца
Голям праз.Никой не го интересува за мароканските скакалци.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горките хора! Бог да е с тях!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Камък и глина са строителните материали! Радко явление, но много жертви. Дано няма повече!
9
0
 
0
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ ги правят наводнения , земестрения - в Турция на 100% беше дело на САЩ
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябваше да е в САЩ, а не при горките мароканци :(( Все едно са им малко другите грижи и теглила :(
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А каква степен е?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е много неприятно
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С молитви ако ставаше....
3
0
 
0
 
! Отговори
Кокорчев преди 8 месеца
Добрия Пиздюхин ще им прати жито, но варено.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-20 ли ще помага, Франция или Русия?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трагедия

Спонсорирани публикации