Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят

Проучване на американски институт анализира тази зависимост
9 мар 2024 20:03, Петър Бойчев
274
Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят
Снимка БГНЕС

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

“Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов споделя и коментира новината във фейсбук профила си.

“Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
4
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Кажете истината че жените вече не раждат защото искат да са безотговорни като мъжете. Освен това заплатите в държавата на Шиши са 500 евро на месец, което си е чист геноцид.
243
6
 
1
 
! Отговори
Спасов преди 1 месец
Жените са силно надценени. Много малко са вече ползите от тях.
242
4
 
5
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
До мъжете: Бе, я да хващате черпака и парцала! 271 коментара, основно мъжки, после защо нямало дечица...Защото сте онлайн непрекъснато, пишете безсмислици и си чешете егото с па-ран-ти-и
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма свестни мъже
240
0
 
0
 
! Отговори
Перее готви преди 1 месец
Значи там където мъжът не ходи на работа , където се скапва . Еаботи като пазач и ли си клатикесиите по цял ден.
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** е голям къщовник, готви, чисти пере, пазари пък Айшето само ражда ли ражда. Сега разбрах защо толоз чавета правят. А българския мъж е тип мачо. Той бачка, печели пари, строи къщи и покорява върхове за това децата са на заден план ;)
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Където не ползват предпазни средства при секс и няма аборти е по-вероятно да родиш, след секс.
237
0
 
4
 
! Отговори
до този преди 1 месец
Абе другар, какво общо имаме ние с мюсюлманския свят бе, че да ми ги даваш за пример, самите те не са харесват и ни минават границата от години?
236
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките се развълнуваха, те не чистят, готвят и носят малко пари ама искат 10 деца и 2 любовници
235
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гол крак върху гол крак,кафе +дрога+кола и коняк,а срещу нея на масата,дрогиран rлynak.Това е идеала на съвремната жена,затова и не се раждат деца.
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобно твърдение е абсолютна глупост и няма нищо общо с истината! В Африканските и някои азиатски държави,където е най-високата раждаемост,едва ли мъжете готвят,чистят и дундуркат деца! А държавите със силни икономики се скапват заради ниската раждаемост,която се опитват да решават с милионен внос на м**н**ли,но това изобщо не решава проблема! Напротив,създава огромни проблеми на местните народи! Който не вярва,да погледне какво се случва в Европа,а и в България!
233
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дядо Стефчо 228 - Защо не ни кажеш какво е правил прадядо ти, за да изхрани тези 9 деца? Дали е имал време да поспи поне 5-6 часа в денонощието?
232
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И..... носят пари в къщи.
231
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната фейк новина.
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Do 233 , с лазерните процедури . Тия услуги с китайския лазер ли ги предлагаш ?
229
4
 
10
 
! Отговори
Истинският преди 1 месец
Мъж е Човек! Отговорен, работен, справедлив, уважаващ, с душа! А не мързелив пр ъд лю, който чака жена му са свърши и женската и мъжката работа а той да пише по форумите кви га ддни к...ви били всички жени, с изключение на майка му.
228
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам салон за лазерни процедури и седя и се смея. В България няма мъже, или са агресивни мачо алкаши с миризливи крака като тия долу в коментарите, или идват при мен на пълна епилация ;) И аз живея с Германец от 12 години и няма база за сравнение - нивото е космическо
227
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова мюслимана ще залее и превземе европата а бачкатора бг ще исчезне шото няма време даже за кекс. Така е с демокрацията.
226
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашата пенционер-феминистка са е наспала и с нови сили е зафантазирала неудържимо как навсякъде по земните кълбета мъжете стаат, а само в България не стаат.
225
4
 
22
 
! Отговори
този преди 1 месец
Спрете прахчетата! В мюсюлманския свят мъжете мият, готвят, чистят и лакират ноктите на ханъмата а? Затова имат по 15 деца. Тъпотия+педалщина=0 деца