Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Дори да имат желание да купят имот, сега мнозина се въздържат
Обновена: 11 сеп 2012 16:48 | 16 ное 2010 10:15,
96
Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища
Снимка: БГНЕС

Много хора мечтаят за собствено жилище, но по една или друга причина не се престрашават да направят първата крачка към покупката. При това в доста случаи причината за това не е липсата на финансови средства, тъй като при покупката на кредит е необходимо по-скоро да имаме постоянен паричен поток за посрещане на вноските, а не голяма сума накуп.

В ситуация като настоящата, когато гаранцията за поддържане на стабилен и постоянен паричен поток е почти никаква, мнозина предпочитат живота в жилище под наем, а не покупката на собствено. Самата дискусия за това кой от двата варианта е по-изгоден е изключително актуална от доста време.

През последните седмици агенции за недвижими имоти и различни анализатори твърдят, че пазарът намира своето дъно и търсенето на жилища се повишава. Дори се появяват и данни за повишаване на цените на имотите, които предизвикват разпалени дискусии относно обективността на пазарните проучвания.

Интересното в ситуацията обаче е раздвижването на банките и вълнàта от промоционални продукти за отпускане на ипотечен кредит. Вече няколко банки отпускат кредити с лихва от около 6-7%, но само за първите две или три години от кредита. Това крие опасност от прекалено нарастване на вноските след изтичане на промоционалния период и едва ли ще привлече купувачи на пазара.

Като цяло данните показват, че в момента изгодни отстъпки могат да се получат при плащане в брой, сравнително добри оферти има и от пуснатите за публична продан имоти. И в двата случая обаче има доста условности, а основната характеристика на този тип покупки е, че парите трябва да са налични наведнъж.

Тъй като това не е масовият случай на покупка, повечето потенциални купувачи се оглеждат дълго, докато открият подходящата оферта както за имот, така и за получаване на кредит. Това обаче може да продължи доста дълго време поради няколкото основни страхове, характерни за пазара на недвижими имоти.

От какво се страхуват купувачите може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, купУвачите, марсИянски, набЪлбукал, запетайки пред че, тирета след изброяване, точки на края на изречения ...Не че не си прав, ама за две-три изречения толкова уникати да натвориш...
86
1
 
2
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
2-3 % лихва на година. Възможност за неплащане в период от една година БЕЗ наказателни такси и лихви. Това са условията на които могат да се вземат кредити. Тези кредити се СУБСИДИРАТ от специални фондове и европейски и национални, защото са за закупуване на жилище. Другото е лъжа и заробване. Не бързайте. Банките ще клекнат, няма къде да ходят.
85
1
 
6
 
! Отговори
Por преди 13 години
Хора - то не са само лихвите - вижте колко струват едни кецове на найк - в САЩ 60$, в БГ - 250-300 лв!! Вижте колко струва един фотоапарат тук - в САЩ 800 $, в БГ - 3000 лв!! Така е - навсякъде ни цакат - затова хората започнаха да купуват от чужбина! За имотите е същото - ТРЯБВА ДА ПАДАТ ОЩЕ ПОНЕ СЪС 50%
84
1
 
8
 
! Отговори
kk преди 13 години
Агенциите да си заврат някъде!Всеки полуграмотен българин като отвори Гугъл,може да види,че само в един град се предлагат да речем 3000 жилища,а се търсят 300!А българинът не купува по две причини.Първата е голямата несигурност от фалит на държавата,а втората високите,или "плаващи", или "незнам" си какви лихви по кредитите,които оскъпяват имота с над 100%.Такива лихви на лихвите няма в света!Както и в бедна страна,няма такива цени!
83
1
 
2
 
! Отговори
по времето преди 13 години
ДА ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ИМАХ ПОСЪБРАНИ ПАРИ АМА НЕ ДОСТАТЪЧНО И ИЗТЕГЛИХ КРЕДИТ 4 000ЛВ. ЗАДА СИ ДОПЛАТЯ АПАРТАМЕНТА, И МИ БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕНО ОТ БАНКАТА ДА ПРАВЯ ВНОСКА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 25ЛВ,СЛЕД ОКОЛО 3 -РИ ГОДИНИ ДЯДО МИ ПРОДАДЕ ЕДНА ХУБАВА КЪЩА ОТ СЕЛОТО СИ И ДОИДЕ ДА ЖИВЕЕ ПРИ НАС ВНЕСОХ ПАРИТЕ НА ДЯДО И ДСК МИ ВЪРНА 160 ЛВ,ТОВА СА ЛИХВИТЕ,КОИТО ЩЯХ ДА ПЛАЩАМ ЗА КРЕДИТА.
82
1
 
6
 
! Отговори
правилно преди 13 години
нито един българин да не взема заем от тези нагушени кръвопиици на българска кръв.НАЛИ ИЗЛИЗАМЕ ОТ КРИЗАТА АИДЕ НЯКОИ ДА СЕ ПОХВАЛИ ТОГАВА ЧЕ ЛИХВИТЕ СА ПАДНАЛИ А С ТОВА И КРЕДИТА МУ.НЯМА,НЯМА,НЯЯЯМААААААААААААААААААа аааъъъъъъъууу
81
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 13 години
не бойте се.толкова много жилища се построиха напоследък,че скоро няма да поскъпнат.до 2020 година цените ще са такива.после в софия няма да става за живеене и всички масово ще бягат към по-малки градове.тогава софийското жилище ще е още по-евтино.
80
1
 
13
 
! Отговори
мили ХОРА преди 13 години
НЕ ВЗЕМАИТЕ КРЕДИТ ОТ НИТО ЕДНА БАНКА ДОКАТО БОИКО БОРИСОВ НЕ НИ ВКАРА В ШЕНГЕН,ТОГАВА И НАШИТЕ ЛИХВИ ЩЕ СА КАТО В ЕВРОПЕИСКОТО ШЕНГЕНСКО ПРОСТРАНСТВО.ВЗЕХ КРЕДИТ ОТ БАНКА ДСК ПРИ 6%ЛИХВА ЗАПИСАНА В ДОГОВОРА,КОИ ЩЕ ПОЗНАЕ КОЛКО СЕ ВДИГНА АЗ ВИ ДАВАМ ЖОКЕР 2 ПЪТИ И НЕЩО.ТАКА ОТ 30 000ХИЛЯДИ БГ.ЛЕВА СЛЕД 5 ГОДИНИИМАМ ДА ИЗПЛАЩАМ 27 000ЛВ ПРИ ВСИЧКИ РЕДОВНИ ВНОСКИ.ТАКА ДЕРАТ ЖЕСТОКО НАПРАВЕТЕ СМЕТКА ВИЕ ИЗТЕГЛЕТЕ 5 000ЛВ,ЩЕ ПЛАТИТЕОКОЛО 10 000 ЛВ.
79
1
 
9
 
! Отговори
Por преди 13 години
До Кредитор Как ми звучи ли - 100 Евра на квадрат за сграда която никога няма да се довърши - звучи ми като доброволно дарение с предизвестен край!! Бих купил само с акт 16!!
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преследването на максимална и постоянно увеличаваща се печалба доведе кризата в банковото дело , а оттам и в икономиката . строителният сектор е добър пример за това - знаете какви цени достигна кв.м. преди 2 - 3 години и отколко почна . оттам високи оценки на купените с ипотека жилища , високи кредити и обезценка при срива на пазара . колко непродадени жилища и офиси има у нас ? а колко се търсят ? не е интересно нали , важно е да печелиш .
77
1
 
11
 
! Отговори
Одитор преди 13 години
50 евро на квадрат и си стискаме ръцете!
76
1
 
18
 
! Отговори
mm преди 13 години
Много ме кефи как от днес.бг пускат по няколко рекламни статии на няколко месеца. Според днес.бг и според и прословутите инвеститори и специалисти, цените на имотите се качват от година и половина и всички които не си купуват апартаменти са балъци....същевременно реалността е съвсем различна :) Цените продължават да падат, а там където не падат има стагнация. "Инвеститорите" продължават да губят пари, фирмите продължават да фалират и всички продължават да се лакомят.
75
1
 
19
 
! Отговори
BENI преди 13 години
Как да не се стахува човек да си купи жилище?Новото строителство е толкова некачествено,че след две години трябва да се прави основен ремонт.
74
1
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Куповачите чакат и 2те съсловия (банкерското и на продавачите) да разберат че овчата *** свърши! Кой се набуталнабутал, кой се набалбукалнабалбукал овцете свършиха. Кредити на космически лихви за марсянски коптори са халюцинации на изгладняла, алчна зган
73
3
 
8
 
! Отговори
Оркестър Златен Уй преди 13 години
Все повече хора с ипотечни кредити остават без домовете си. С повече от 100% са се увеличили търговете за жилища, купени с банков заем. Какви са тенденциите на пазара на така наречените имоти втора ръка подробностите от Рада Домусчиева, която следи темата:Данните показват рекордно увеличение на продажбите на имоти, които са били купени с кредит, станал непосилен за собствениците. С продажбата на търг длъжниците опитват да изпреварят съдия - изпълнителите и все пак да спасят част от вложените в имота пари.Цените на тези тип имоти са с 20 на сто по-ниско от реалните на пазара. Един луксозен апартамент в центъра на София от 80 квадрата например се продава за 160 хиляди лева. Нещо което преди година би било напълно невъзможно.Но като се има предвид, че през септември необслужваните кредити са стигнали рекордни нива от 4 милиарда лева, очевидно тенденцията е тези продажби да се увеличават. А тегленето на кредити продължава като най-масово се търсят кредити между 10 и 30 хиляди евро.Най-големи кредити се теглят в София и Варна, по-малки - в Бургас и ПловдивАнализът на консултантите показва рекордно увеличение на продажби на имотите втора ръка в сравнение със същия период на миналата година.Това е над 100% увеличение, като се има предвид, че през третото тримесечие на 2009 г нямахме възможност да отбелязваме така мащабно данни. А извадката, която ви дадохме, е за търгове през съдебно изпълнение не включваме търговете, които се продават от държавата и от НАП, където също във връзка с кризата има увеличение, коментира Георги Палпурин, консултант по имотни сделки.Само в централната част на София в диаметър от километър около НДК се продават 10 такива имота.Самият факт, че кризата се измества към най-интересните зони, тук не се обслужват кредитите, показва че тези имоти не могат да бъдат продадени преди принудителната продажба, допълни той.Практиката показва, че такъв тип имоти се продават с по 20-25% на сто по- евтино.Средните цени започват от средно 400 евро на кв.м. Като стигат на нива малко над 600 основно за малките апартаменти, а за по - големите имоти пада драстично цената има сделки на 450-500 евро, каза още Палпурин.Наш екип обиколи няколко такива имота в централната част на столицата. На улица Любен Каравелов, например, четиристаен апартамент се продава за 160 хиляди лева. Жилище от 50 квадратни метра до руски паметник се продава за 100 хиляди лева.В момента банките не отпускат кредити за купуване на такъв тип жилища - които веднъж са ипотекирани и загубени и предстои да станат собственост на банката. Предлагат обаче по-ниски лихвени проценти за ипотечните кредити.Прогнозата на експертите е, че тази зима ще бъде повратна за имотния пазар и през март или април търговията ще се стабилизира
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив. Да имаш собствен имот те прави независим. Планът след 1989 беше в рамките на 10 години българите да си отчуждят частната собственост. Само че плана не успя. Българинът е свикнал да живее в собствено жилище и това го прави свободен и независим от заробващите кредити. А американците, които дойдоха тук през 1991 да правят "реформи" искаха точно това - българина да загуби частната си собственост, за да го заробят.
71
7
 
2
 
! Отговори
Кредитор преди 13 години
Бихте ли си купили апартамент в сграда с акт 14, която обаче за момента е замразена и не се работи. 100 евро квадрата, как ви звучи!
70
1
 
12
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Че във връзка с по-долния ми пост искам да допълня.Дали в България или в чужбина винаги печели този,който има креативни идеи и мисли правилно.Не е задължително да изкарваш 2000лв и 1000лв да даваш за ипотека само и само да живееш в центъра на София,Пловдив и т.н.Така,че моят съвет е:мислете правилно,не робувайте на стадния принцип и бъдете индивидуалисти и ще спечелите.
69
1
 
18
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 13 години
Благодаря на всички които са написали коментари Наистина бяхме тръгнали да купуваме защото си мислихме че пазара се е успокил , но явно има какво още да се желае Още веднъж ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
68
1
 
6
 
! Отговори
козльо козлев преди 13 години
изрично забранявам да се плюе по най-видния аристократ и водител на България-Гоце Фон Сирищник!