Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища

Дори да имат желание да купят имот, сега мнозина се въздържат
Обновена: 11 сеп 2012 16:48 | 16 ное 2010 10:15,
96
Страхове, които ни държат далеч от пазара на жилища
Снимка: БГНЕС

Много хора мечтаят за собствено жилище, но по една или друга причина не се престрашават да направят първата крачка към покупката. При това в доста случаи причината за това не е липсата на финансови средства, тъй като при покупката на кредит е необходимо по-скоро да имаме постоянен паричен поток за посрещане на вноските, а не голяма сума накуп.

В ситуация като настоящата, когато гаранцията за поддържане на стабилен и постоянен паричен поток е почти никаква, мнозина предпочитат живота в жилище под наем, а не покупката на собствено. Самата дискусия за това кой от двата варианта е по-изгоден е изключително актуална от доста време.

През последните седмици агенции за недвижими имоти и различни анализатори твърдят, че пазарът намира своето дъно и търсенето на жилища се повишава. Дори се появяват и данни за повишаване на цените на имотите, които предизвикват разпалени дискусии относно обективността на пазарните проучвания.

Интересното в ситуацията обаче е раздвижването на банките и вълнàта от промоционални продукти за отпускане на ипотечен кредит. Вече няколко банки отпускат кредити с лихва от около 6-7%, но само за първите две или три години от кредита. Това крие опасност от прекалено нарастване на вноските след изтичане на промоционалния период и едва ли ще привлече купувачи на пазара.

Като цяло данните показват, че в момента изгодни отстъпки могат да се получат при плащане в брой, сравнително добри оферти има и от пуснатите за публична продан имоти. И в двата случая обаче има доста условности, а основната характеристика на този тип покупки е, че парите трябва да са налични наведнъж.

Тъй като това не е масовият случай на покупка, повечето потенциални купувачи се оглеждат дълго, докато открият подходящата оферта както за имот, така и за получаване на кредит. Това обаче може да продължи доста дълго време поради няколкото основни страхове, характерни за пазара на недвижими имоти.

От какво се страхуват купувачите може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека не забравяме какво ни се случи през 1995-98год.Изгоряхме много хора във финансови пирамиди,2007-2010год.отново по нещо ми прилича на бума на финансовите пирамиди,а именно кредитоползвателя не е защитен от алчността на банкерите-те могат да вдигнат лихвите с колкото си искат,затова защото миграцията на птиците не е била достатъчно организирана и носи риск за техния капитал.Видях след едно агресивно поведение на банките ,колко хора останаха край контейнерите,а не след дълго предстои и на друг
26
2
 
10
 
! Отговори
100Е преди 13 години
Познавам строител , които продаде няколко апартамента за по 300 евро на квадрат защото го беше закъсал от към кредити ....и това стана още през 2009г Иначе може всеки да си пише каквито си статии си иска ....но балъците свършиха !
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ипотечен кредит? От българска банка? сега? въобще? ако ви се робува 30на години!
24
2
 
10
 
! Отговори
Винкеланджело преди 13 години
А може ли да се стигне до блока по асфалтов път, без да нагазваш до шия в лай..., така де... в калта. Щот в тези нови манастирски и малинови квартали некои хора си купуват високопроходими джипове 4х4 само за да могат да си стигнат до блока в дъждовно време. Това си е допълнителен разход :)
23
1
 
5
 
! Отговори
я преди 13 години
банките като си сменят лихвата как си искат като си съчиняват постоянно нови и нови такси кой ще се набута с кредит дето никога не знаеш колко ще плащаш следващия месец а мерси викам на таз далавера ... наемите паднаха
22
10
 
3
 
! Отговори
Васко преди 13 години
В много голяма грешка си. Чети и се информирай преди да пишеш глупости! На базата на какво ще станат 300 - 400 евро? Имаш ли представа колко струва санирането на един апартамент? А колко излиза себестойноста му? Май не. Построи жилища за 300 евро и пиши , ще взема поне 5 по 100 квадрата.
21
3
 
14
 
! Отговори
бургас преди 13 години
2008-*** продадох 2-стаен апартамент ЕПК на 14-етаж в Бургас за 56 000 евро.Сега същият апартамент в същият блок струва 35 000 евро. И никой не иска да го купи.Гледам панелките в панелните бургаски квартали вървят по 22 - 28 хил евро. А преди бяха минимум по 40 000.И пак обявите си стоят с месеци....
20
2
 
14
 
! Отговори
200Е преди 13 години
Нереално високи банкови лихви , както и нереално високи цени на кв.м ...извиняваите , но на тези цени може да се купи в Германия или Англия В Бг реално кв.м излиза около 200 евро - това означава че на около 300 може да има някакъв оазар , но реален кв.м не 0.80 на 0.80 Никои нормален няма да тегли кредит в момента ! Никои нормален няма да купи жилище в момента ! Това е повече от ясно !
19
2
 
11
 
! Отговори
панелка преди 13 години
Помнете ми думата: следващите 2-3 години панелните жилища ще достигнат цени от порядъка на 200-300 евро и то в "хубавите" софийски квартали като Младост, Люлин, Дървеница и т.н.некачественото ново строителсвто ще е от порядъка на 300-400 евро!В момента са около 600 евро
18
1
 
23
 
! Отговори
Винкеланджело преди 13 години
Жилища, строени по време на криза... Все се чудя колко ли строители са икономисали от желязото и бетона... и от каквото още може да се икономиса...Най-сигурно е да си го построиш сам, стига да имаш място и пари.
17
1
 
19
 
! Отговори
... преди 13 години
Ейй ама наистина са огладнели тия брокери и "строители" ей!!! Не знам коя по ред статия им е това, че разбираш ли пазарът е стигнал дъното и ей го вна разбираш ле утре другия ден почва големата лапаница с огромните цени ей!!! Ама нема народа го е казъл гладна кокошка имотен бум сънува!!!
16
4
 
2
 
! Отговори
Кредитор преди 13 години
Става въпрос за 5 апартамента в сграда с акт 14.Някои от апартаментите са с дограма и окабеляване, останалите са само на зидария.Търга още не е насрочен, в момента се прави още опис на последните 2 апартамента. Обаче супер мудно е всичко най-вероятно търгът ще бъде обяв2ен в началото на 2011
15
1
 
25
 
! Отговори
Брокен Брокер преди 13 години
Требе да съм луд да се набълбукам с кредит от Бг банка. Не може да им се има доверие. Щом са толкова отчаяни да пускат реклами на кредити, значи нещо не им е чиста работата.
14
1
 
3
 
! Отговори
Por преди 13 години
до КредиторДай повече инфо за този търг - 210 евра на квадрат е добра цена!
13
1
 
22
 
! Отговори
Por преди 13 години
Добре де - ще паднат лихвите до 5-6%, всички ще тегляд заеми като луди и след година-две лихвите отново ще скочат до 10-11%!! Разбираш ли защо хорта се страхуват - няма гаранция че банката няма да си вдига лихвата колкото иска! Виж, ако цените паднат драстично риска ще намалее доста - едно е да вземеш кредит от 60 000 евра - съвсем различно ще е ако е 20 000 евра! Затова квадрата не трябва да е над 400 евра.
12
1
 
10
 
! Отговори
Кредитор преди 13 години
ЧСИ = частен съдебен изпълнител.Те продават имотите на търгове на доста по ниски цени. И пак няма много желаещи междудруготоЛично аз имам вземане от 1 фирма, което съм обезпечил с 5 апартамента на акт 14 в Ман. ливади.Понеже длъжника спря да плаща, сега се подготвят документите за търга.Оценката е 210 евро на квадрат, ако има желаещи да заповядат ;)
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цената трудно ще падне до 300 евро. Може да е толкова ако се очакват бомбардировки. Виж, лихвите да станат около 5-6% е доста по-реално и ефекта върху джоба на купувача ще е същия
10
2
 
13
 
! Отговори
Винкеланджело преди 13 години
Едно време ги правеха със здрава арматура и яки противоземетръсни шайби. Сега сичко е пунт и пластика...
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е,не всички се страхуват,де. я погледнете "веселото село" и другите му подобни "селища от закрит тип"
8
1
 
20
 
! Отговори
por преди 13 години
Напълно съм съгласен с колегата под мене - не виждам как ще има бум в покупките при условие че кредитите са най-скъпите в европа, отделно на всеки е ясно че печалбата на инвеститорите все още е в рамките на 300% дори след понижението на цените - българина мрази да го цакат!! Да падне квадрата до 300 евра и може да има някакво раздвижване!!