Класната на генерала: Кротък, умен, математик, харесваха го...

Дядо му дал тайно пари, за да отиде в Долна Митрополия
14 ное 2016 15:37, Анисия Иванова
88
Класната на генерала: Кротък, умен,  математик, харесваха го...
Снимка: Bulgaria On Air

Поглед към Хасковско - родният край на ген. Румен Радев. Ще ви запознаем с неговата класна ръководителка и с една от най-близките до семейството му приятелка.

Какъв човек е новият български държавен глава и как се завършва гимназия със златен медал разказа телевизия Bulgaria ON AIR.

Отличник, лидер и перфектен математик - такъв е образът на Румен Радев през погледа на една от неговите учителки. В продължение на 4 години Стефана Сивова е класен ръководител на сегашния кандидат за президент. Първата им среща е през далечната 1979 г., когато 14-годишният Румен става част от нейния клас.

"Първо беше пълен отличник. Беше роден математик, помагаше много на своите съученици. В междучасията не говореха за друго освен за това от кой сборник кои задачи са решили, защото работеха с много сборници от професори, математици, академици. Румен Радев беше много музикален и сега е такъв, свиреше прекрасно на китара. Беше надрастнал възрастта си. Момчетата бяха доста буйни, доста шумни, а той като че ли даваше някакво успокоение. Не е конфликтна личност изобщо, много възпитано момче", спомня си Сивова.

Огромното желание да стане пилот са най-ярките спомени, които изплуват в съзнанието на класната на генерала.

"До такава степен ни беше завладяла тази тема, че като минеше самолет над Математическата гимназия, всички се вълнувахме с много голяма трепет и радост", заяви Сивова.

Летенето било детски блян за Румен Радев - това разкрива Елена Мелникова - дъщеря на руски пилот и близка до семейството на генерала. Именно с нейния баща бъдещият генерал водел разговори за авиация още на 8-годишна възраст.

"Румен задавал такива въпроси, ученик 2-3 клас вече знаел всички видове самолети. Срещу Здравната служба имаше библиотека и от училище отиваше в нея, за да попълни знанията си", разказа Мелникова.

А родителите на Румен Радев не искали той да става пилот, помощ да достигне небесата обаче му дал неговият дядо, разказва Елена.

"Когато родителите му бяха против, когато той завърши със златни медали, нямаше пари, за да отиде в Долна Митрополия. Дядо му тайно му даде пари, за да не разберат родителите му и избяга", добави Елена.

А наред с успехите в ученето, генерал Радев се радвал на внимание и сред нежния пол - признава със свян неговата класна.

В навечерието на изборите г-жа Сивова признава, че се чувства горда, че е дала нещо от себе си на кадидата за президент. И не крие вълнението си, когато споделя, че обича и помни учениците си цял живот.

Репортаж на Михаела Карабельова и оператора Тодор Тодоров:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Ало, класната и родителите - защо на достойнство не сте го възпитали?! Чухте ли какво каза ЗКПЧ_то му пред цяла България. И то ... мълчи! Такова унижение ....!Става и си тръгва_елементарното достойнство го изисква! И този ще ми е президент!
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
примерен ученик , музикант, харесван , обичан комсомолец , израсъл в духа на комунистическото , достоен наследник на дядо шумкар и баща служител на ДС ! е как да не е най подходящия !?
62
2
 
2
 
! Отговори
До анонимен преди 7 години
Би ли дефинирал понятието "гербав", моля.------ГербАв (от политическата партия) Герб, а в дадения случая неговите симпатизанти - гербАви!-;))))))))Предполагам, че това е имал предвид колегата, а не "гърбави".
61
2
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
И как ли тогава е специализирал във Франция?Или не е бил достатъчно послушен на вождовете в БСП та го смачкаха и изхвърлиха!Между другото има прилики между Радев и Гайдарски-и двамата са добри математици,и двамата членове на БКП,а и Радев е практик като Гайдарски.Теоретик няма как да бъде.На бас,че и него така ще смачкате,още от първият ден Йотова го заплаши,че и най малкото движение против партията няма да му бъде простено.Същата участ постигна Гайдарски.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Би ли дефинирал понятието " гербав" - лесно е - с тая дума бабите плашат децата.
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От един генерал, та на друг.
58
5
 
2
 
! Отговори
инфо преди 7 години
До да бе даЧервеният професор Радослав Гайдарски не знаеше нито един западен език,не остави нито един научен труд.Цялата му кариера в здравеопазването и политиката е изградена с помощта на БКП/БСП."Професор-практик",има само в страната на необятните възможности -България.
57
2
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
та исках да кажа, че не сме по-*** от англичаните. или може би англичаните не са по-*** от нас. или и аз не знам как да го кажа точно.
56
9
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
абе смяха се тук когато англичаните гласуваха за brexit и след това изведнъж "баси, кво направихме бе?" *** те не искали това.и сега ги гледам същото. радев, радев, радев, радев, та радев ...и днес към края на деня все повече изкривени лица в ужас "баси, абе кво направихме бе? ДПС и БСП идват на власт!"
55
1
 
7
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
По дефиниция нещо като плазмодий без волевите качества на въпросната твар доколккото ги има.
54
4
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
да не искате да кажете *** Нинова? щото и тя такива ги плещи за него. сега се гласи да става първа политическа сила и да управляват с още един красив левент заедно - Ахмед Доган.
53
3
 
9
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Дотук беше,още отсега го предупреди Йотова,че всяко движение против БСП няма да му бъде простено!А иначе бил независим.Имаше един такъв професор хирург Радослав Гйдарски.И той се хвана с БСП и те го разсипаха!Беше им министър на здравеопазването!В БСП явно за всяка дума трябва да се допитваш до партийният си ментор може или не може да я кажеш!Колко ли ще изтрае не знам за сега изглежда спокоен.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБи ли дефинирал понятието "гербав", моля.
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега имаме мъжкар а вие пак не доволни. Що за хора сте бе?"Доволни сме бе, *** единствено гербавите в сайта.
50
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Че той да не е извънземен бре!?
49
42
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Знаете ли кои стават военни през 50-те г. Селските тарикатчета,дори не тарикати,а елементарни тарикатчета ; ' Каруцар в текезесето или генерал у Софето"! ТарикатЧЕ е защото не дораства до хитрец _ слушка. За службицата що манджа и дрешки дава. Ниво! Излъчването на този е точно такова ,като на селски комунист от 50-те.
48
2
 
49
 
! Отговори
Математик преди 7 години
Радвам се, че един мислещ, културен и възпитан човек застава начело на държавата.Пожелавам му да остане неподкупен и да не се подаде на партийни интриги и страсти.Тогава ще има моята подкрепа.БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
47
0
 
7
 
! Отговори
God преди 7 години
До SchutzstaffelЩот беше шеф на милиционерите. Генерал от МВР е нещо като дървени железа.
46
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МъжкарНяма мъжкар, който си зарязва професията и кариерата за се превърне в политически послушко. Жалко, че чрез този генерал в политическата игра се връщат изритани от нас хора като Р. Овч.
45
0
 
2
 
! Отговори
Август преди 7 години
Помним и класната на Борисов. А като ги погледнеш се чудиш - аз ли съм *** или...