Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави

Формацията на Мая Манолова привлече избирателите на БСП
323
Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили и на тези избори. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това показват демографските профили от екзит пола на „Галъп Интернешънал“, който бе проведен благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Още по темата

 
БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  
 
Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.
 
А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най- изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    
 
Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.
 
Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
3
 
2
 
! Отговори
Давам акъл преди 3 години
Гл. Прокурор да разследва Нинова , иначе няма отърваване от нея !/от привърженици на БСП / !
251
0
 
6
 
! Отговори
''отличник преди 3 години
До Фактите !Кога Л.Павлова ще върне парите за язовира в Перник ?
250
4
 
4
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
Трябваше да се случи НЕЩО , защо !Не е нормално , държавата да потъва постоянно , ... най-бедна , най-болна , най-неграмотна , и най-КОРУМПИРАНА !Премиера НИ , хвалеше кабинета , даже казваше че има ''отличници'' , а сега ЩЯЛ ДА ПРАВИ ''ЕКСПЕРТЕН'' кабинет , и държавата до Нова година да ''ТРЪГНЕЛА'' НА ГОРЕ !?Има ли логика ?
249
5
 
15
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Нормално за младото поколение да гласува за чалгари, на днешната младеж само чалги и мощни коли им е в главата.....След 10 години като се осъзнаят къде се намират, ще плачат. До сега не бяхме избирали деградирал наркоман, но ето....
248
4
 
3
 
! Отговори
Алфа Галъпов преди 3 години
Славчу ще се прегърне със батя си Боку.
247
1
 
13
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
До ЕнцоДа не стане :"Едно ферари с цвят червен, за тебе УЖ, а ДВЕ за мен......."! :)
246
1
 
2
 
! Отговори
''КОЙ' преди 3 години
,.. предложи Нинова ?Ами ''кой'' , тия *** около нея , иначе и ТЕ си заминават , ако не е Нинова , затова ВСИЧКИ ВЪН !
245
1
 
2
 
! Отговори
ЕнТЕРЕСЕН ВЪПРОС: преди 3 години
''Кой предложи Нинова'' , и ....ЗАЩО ?
244
2
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз като ви казах че тоя вирус ще убие БСП вие не вярвахте :)))) Пак познах. Това правителство няма да го бъде много дълго. Нужни са още много избори докато българина сложи край на илюзиите .Очевидно е че трябва предоговаряне на условията по членството ни в ЕС . И Тръмп направи същото. И каза : По добре да няма договор отколкото лош договор. И това е само една малка час от реформите ;) Щи има още избори.
243
2
 
6
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Нинова е О-Л-И-Г-А-Р-Х , а ни баламосваШЕ , за социална ''справедливост'' !Тя е най-големият враг на БСП , защото е ВЪТРЕШНИЯТ враг .Въобще не и пука за БСП като партия , напротив , ТЯ РАЗЦЕПИ БСП , И ПРОГОНИ ДОСТА ОТ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП ..., ЗАТОВА :НИНОВА ---ВЪН ОТ БСП !Нали ''уШ'' щеше да си подава оставката на предишните избори , Е , ...ОЩЕ Я ПОДАВА !
242
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биволичката няма да подава оставка! Ох да е жива и здрава! И само така до пълното изтребление на бсп!
241
0
 
5
 
! Отговори
ми що бе? преди 3 години
Нали не бяха пpocтитутки и миячи на улици, сега можем свободно да бегаме на запад без да ни разстрелват на кльона на границата, нали работехме на запад все престижни професии?
240
2
 
3
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 3 години
Изниква НОВ въпрос :Кой предложи Нинова ???Нинова се датътри от СДС , и ''КОЙ'' я предложи за лидер на БСП , не е ясно / за сега / , НО ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ , както се разбра , че Станишев предложи Пеевски , а не Манолова !
239
1
 
8
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 3 години
До АнонимеННали се хвалеШЕ че пенсионерите са в БСП , а сега обратното , ама при Боци , всичко е за 2 часа , после обратно , а след 4 часа още по-обратното , не с еучудвам !Сбърка че ПОДСЛОНИ СДС , кой ''обича'' СДС , затова са с 0. 001 % .., и заради СДС , ГЕРБ прогони електората си !ФАКТ !
238
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Фактите !АБСОЛЮТНА ИСТИНА !! НИНОВА МЕ ОТВРАТИ ДО ЕНТА СТЕПЕН С ПОВТАРЯНЕТО НА ВСЯКА ГЛУПОСТ КОЯТО КАЖЕ РАДЕВ, ЧЕ БСП ИЗГУБИ ЕДИН ГЛАС МОЯ!
237
1
 
5
 
! Отговори
Енцо преди 3 години
От чалга ерата на КуКу Бенд и в известната им песен се пееше - Едно ферари с цвят червен, едно ЗА ТЕБ едно за мен, ми допадаше че все пак още тогава се сещаха че не е лошо и за МЕН да има ферари :-) ... докато някои които не мислят за мен, няма и да го изпеят. Имаме си едно такова, нашенско - Който пее зло не мисли ... та ако ще и балканско да е...
236
2
 
2
 
! Отговори
до 234 преди 3 години
Както са казали римляните дайте шоу на народа и той ще е доволен.Кой се интересува от мозък, самия ти повече ли четеш научни материали с ясни доказателства, или повече се четеш и гледаш шоу изпълнения???Просто си отговори на себе си , ние знаем отговора.
235
5
 
6
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
Мая М. не привлече , а Нинова прогони електората на БСП , И ''ТЕ'' НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДАТ !
234
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕЛЕКТОРАТА НА БОРИСОВ 80% Е ОТ ПЕНСИОНЕРИ!!!!
233
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е в подобна позиция на дядо Симо през 2001. След като го избраха едвам се накани да стане МП и замлъкна като ученичка.