Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави

Формацията на Мая Манолова привлече избирателите на БСП
323
Отлив на гласовете на младите от ГЕРБ, пуснаха бюлетина за Слави
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили и на тези избори. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ и близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС. Това показват демографските профили от екзит пола на „Галъп Интернешънал“, който бе проведен благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

Още по темата

 
БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  
 
Сред най-младите гласоподаватели победител е ИТН. Неговите гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.
 
А откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“? Най- изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хиляди потенциални гласове. Други около 60 хиляди гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „ИТН“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.    
 
Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.
 
Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Излязоха да гласуват около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕ СЕ СПРЯХТЕ ЦЯЛ ДЕН ДА РЕКЛАМИРАТЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ГАЛЪП!!!
231
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като казах, че познавам една много голяма група хора гласували за Цеко Шестака, забравих да кажа, че познавам изключително малък брой хора гласували за ГЕРБ.
230
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм вярвал колко *** народ има в тая държава как може за един чалгар да гласуватТиквата съсипа България а дългия ще ни закопа още повече много проста нация МУТРИ ВЪН!ББ и всички от ГРОБ и целият оркестър на дългия вън!Който е против БСП е национален предател
229
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам една много голяма група хора от моите познати в САЩ и въобще в западните държави, които са гласували за Републиканци за България, партията на Цеко Шестака. Не познавам хора гласували за Черепа. Само един е гласувал за Слави. Има 2-3 гласували за Мая. Никой не е глаувал за ВМРО, да не говорим за Възраждане, БНО-та разни и т.н. В средата ми няма хора които гласуват за Атака или други подобни партии хранещи се с омраза.
228
3
 
4
 
! Отговори
Заблуденo детенце преди 3 години
Tази Държава е пред фалит Догодина идвам да си купя вила за без пари
227
3
 
7
 
! Отговори
Горан преди 3 години
То и за Горан Брегович може да се каже че е чалгар, ама Сърбите знаят как да си обгрижват и уважават звездите.... Установил съм отдавна че като народ по неизвестни причини (може би сме много мачкани), имаме сбъркани ценности .... Честните се смятат за мутави будали, а се ценят мошенниците тарикати които се пререждат на светофарите и надминават в аварийната лента....
226
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгари!А колко мозък има един чалгаджия?
225
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите спряха да гласуват за простака и мисирките, и една умна кърджалийска.. и почнаха да гласуват за чалгаря.. Прогресираме :)))))
224
4
 
10
 
! Отговори
ДеЖаВю преди 3 години
ДеЖаВю ли имам или съм сънувал. Преди 10 години като дойде Бойко му предричаха че до 5-6 месеца ще падне и се чакаха предсрочни избори а има няма 10 години изкара.... Та и сега някакви надежди ... говежди ... То колелото се беше завъртяло и се сърдехме че Румъния ни дърпа назад, но дойде царя който хал хабер си нямаше за какво става дума и турихме кол в спиците та сега гледаме гърба на северните ни съседи....
223
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път се убеждавам, че трябва да се забрани гласуването в чужбина! Значи поколението, което израстна с "Едно Ферари" започна да гласува. Страх ме е да си помисля какво ще се случи, когато дойде поколението "Азис"!
222
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още се чудим кой би гласувам за ГЕРБ. Ама вече разбирам.Това са хора, които се препознават в думите:толуп, ***, аз съм *** ама и те са прости, лош материал, ***,. Винаги ще има такива, но се надявам като се стопли малко, да започне да работи мозъка им на повечето.
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 220 хубаво ще направят коалиция ,ама нямат достатъчно гласове да им мине правителството . Ще им трябва мълчаливо или явно съгласие на поне 1 от другите 3 партии
220
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бях се притеснил, че има изтичане на мозъци от България за чужбина, но след вчерашния вот се успокоих......няма изтичане на мозъци!"Абсолютно съм съгласен! Ако имаше мозъци в чужбина, сега ГЕРБ щяха да бъдат вече изметени и никой нямаше да е гласувал за ВМРО, БНО, Възраждане, Атака, НФСБ. Воля и тем подобни смешници.
219
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях се притеснил, че има изтичане на мозъци от България за чужбина, но след вчерашния вот се успокоих......няма изтичане на мозъци!
218
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202 Ако хората са искали промяна , защо тогава са гласували за Иванов и Мая - та те са стари комсомолци , от 100 години обикалят около или са били във властта. И Татяна Дончева ли е лице на промяната
217
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Бойко се провали с държавата, ама пак има баламурници да му гласуват...
216
0
 
3
 
! Отговори
ВНС преди 3 години
До Референдума? 186 Ама Плевналиев не им ли поряза половината точки на референдума така че останаха само: 1,3 и 5-та :-) Та ако сценаристите си наложат 6-те точки които още някога обещаха, ако не са ги забравили .... ще са направили нещо полезно ..... което на никой до момента не му е стискало да направи. А ние се понаучихме да помним през годините... че парен каша духа.... :-) Пък не сме и чак толкоз лош матРиял ....
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Трънски *** 196 Освен едночасовото предаване , което последните години се крепеше на Краси Рядков , в какво друго е успял , изключвам разните риалити проекти . Управлението на една държава е друго нещо С телевизията си се провали
214
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Е как Слави да каже нещо--Та той сега диша пудра и носът и очите са му разширени--Трябва му време да разбере в каква 'каша" се е забъркал!!
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега трите нови партии в парламента трябва да направят коалиция, Мая каза че освен със Слави и Христо Иванов няма с друг кой да разговаря.