ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"

Според тях, това е риск за сигурни доставки през зимата
20 авг 2022 13:25, Петя Славова
296
ДБ за газа: Служебното правителство се опитва да върне "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка". Това се казва в позиция на "Демократична България" (ДБ) във връзка с действията на служебното правителство, изпратена от пресцентъра на ДБ.  

Още по темата

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", заявяват от ДБ.

В позицията се казва още, че с действията и бездействието си служебният кабинет "връзва ръцете" и на следващото редовно правителство. Затова от ДБ настояват служебното правителство в спешен порядък да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала.

Друго искане е да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, както и да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България, дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

Друго спешно действие, което от ДБ посочват в позицията си, е издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон.

ДБ настояват и да се потърси възможност за суапови сделки за внос на природен газ от Алжир, включително чрез износ на зърно, както и за план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
0
 
! Отговори
Вариант преди 1 година
Щом Германия,Италия,Гърция,Унгария и други страни купуват руски газ с рубли, започваме преговори за добри условия с Газпром и вероятно ще успеем(Русия ще ни използва като пример за други страни).Може би ще постигнем най-добри цени в сравнение с цените на другите доставчици,обременени от посредници.И най-забавна ще е реакцията на посредниците,съдружници на наш гръб с харвардмошениците, купили газ и терминални места за да ни ги продадат прескъпо,ще са им ненужни. Ще им търсят сметка.
222
0
 
0
 
! Отговори
Цаца преди 1 година
За НАТО философите, обърнете внимание на това, че НАТО е отбранителен съюз а не нападателен.В случая с Украйна, НАТО е подстрекател, защо ние да сме част от това. Ако ни нападне някой, да идват да помагат, ама да ни карат и ние да сме подстрекатели нема нужда.Нека има газ, пък нека е руски.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
256 Зависимостта от Русия е факт, но тази със САЩ не е. Ние сме партньори с американците по линия на НАТО и трябва да браним тази позиция. Като не разрешим, Вашингтон да ни инсталира продажни некадърници ПП, във властта.
220
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те искат да заменим една евентуална зависимост с друга. Каква зависимост имаме от Русия след като и гоним дипломати вече толкова пъти, последния път не е за повтаряне. Зависимост имаме от САЩ и ЕС но за да прикрият това повтарят зависимост от Газпром , жалки и смешни.
219
0
 
6
 
! Отговори
(НЕ)ЗАВИСИМОСТ преди 1 година
Хайде многознайковците от ДБ да обяснят как замяната на зависимостта от Газпром със зависимостта от Шеврон (от доставката на втечнен газ като цяло) променя нещо за нас, за България. Не е ли точно ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА намаляване на ЗАВИСИМОСТТА? Тоест да получаваме газ и от Газпром и от Шеврон? За цените тук дори не говорим...
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се надраска една грамофонна плоча и повтаря едно и също до безкрай - Зависимост от Газпром, зависимост от Газпром, зависимост от Газпром
217
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хареса им да подпират безгрижно шперплата за по 15 бонки на месец.
216
0
 
1
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Ако е така много хубаво.
215
1
 
2
 
! Отговори
Лицемерчетата преди 1 година
от ДБ гласуваха за този президент , а сега се правят на ощипани.По всичко личи,че диверсификацията ще се прави след изборите.От ГЕРБ.
214
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война се оказа, че донякъде предизвика положителни промени. Десетки години хората от нашия блок се отопляваме на централно парно , което в БГ е изградено по руски модел- скъпо и вредно за здравето. А и дори да си изключиш радиаторите, пак плащаш. ДСМ. Сега масово хората си купуват климатици и съвременни и ефективни уреди за отопление и не ни трябва руска газ! Руската газ е изцапана с кръвта на убитите от Путин невинни хора.
213
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА БОЙКИКИ И ДРУГАРЯТ ПРОКУРОР ЩЕ ПРИПОМНЯ ДРЕВНАТА ФРАЗА "PECUNIA NON OLET"...
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неее, връщането на Газпром не е волята на българския народ! Някои русофили само как обичат да се изживяват като "българския народ"......не е истина
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не ни пука Ристьо , който не знае какво е работа, какви ги обявява!!! Тези може изобщо да не влязат в парламента този път. ДАНО!
210
1
 
3
 
! Отговори
руска газ...може преди 1 година
но единствено ако е гарантирана с депозит.....от злато, което изнесоха от България каскетите.
209
6
 
11
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Газ има. Осигурен е. Крайната цена обаче никой не иска да плати, защото е непосилна за 99% от поребителите. 1% са вресльовците от ДБ. Техните приходи не са изкарани с работа...
208
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите от България и всички български граждани имаме право на мнение. Искаме Руска газ от Руски доставчик по всички законови правила.
207
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг народа си иска руска газ от руски доставчик, а не руска газ но от другаде!
206
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено задокеанските трролове са особено активни заради часовата разлика са активни тук сега и винаги има поне един дежурен да слага минуси тук и сега но българите от България също имаме право на мнение.
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто ви моля да разберете че това е волята на българския народ е важно.
204
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям ДСБ и ген.Атанасов, но не подкрепям ДБ. Моето мнение е автентично и се заклевам че никой не ми плаща, казах каквото мисля.