Тактика или неизвестност: Защо партиите мълчат след изборите?

Поведението на партиите е инфантилно, посочи Максим Бехар
43

Едва 2 дни след изборите голяма част от партиите направиха своите първи коментари за резултатите. Единствено победителите от ГЕРБ чакат окончателните резултати от вота, за да направят обръщение към избирателите.

"Поведението на партиите е инфантилно. Живеем в три Българии - на ГЕРБ, на "Продължаваме промяната" и на "Възраждане", а те нямат допирателна помежду си. Ако не се договарят да излязат от политиката и да има експерти в правителството, които да извадят България от кашата, ще трябва да си стоим в пашкулите и да чакаме да стане чудо, което няма да се случи", заяви PR експертът Максим Бехар в ефира на "България сутрин".

По думите на политолога Светлин Тачев партиите са запазили мълчание, за да прецизират какво ще кажат.

"Изказването на лидерите на "Продължаваме промяната ни върна към предходните избори. След него много трудно може да се състави правителство между първите политически формации. ПП-ДБ нямат възможности за маневри - единият им изход е да се колаборират с ГЕРБ или да продължават да застъпват своята анти ГЕРБ позицията.  Състоянието в самата коалиция не е добро", смята той.

Още по темата
Гостът допълни, че "Продължаваме промяната" биха могли да спечелят от потенциалната си изолацията при евентуална коалиция между ДБ и ГЕРБ.

"Експертно правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС означава нови протести", прогнозира той.

Според социолога проф. Боян Знеполски, сметките за експертно правителство са чисто математически, но въпросът е дали зад математиката стоят реално съгласие и общи ценности.

"Няма коалиция между ПП-ДБ. Има две групи от хора, които са се срещнали и непохватно са си обединили имената. Политически вероятно имат сходни точки, но икономически имат огромна пропаст. "Продължаваме промяната" е лява партия в икономически аспект, а ДБ е по-консервативна. Обединява ги омразата срещу ГЕРБ, което е деструктивно. Трябва да има експертно правителство", подчерта Бехар.

Тачев пък е на мнение, че едва след местните избори ще може да се говори за стабилизиране на страната.

"Разделението и омразата между лагерите в момента трудно биха могли да бъдат преодолени преди края на местния вот. Нужно е правителство, но от политологична гледна точка има други фактори, които влияят на това дали ще има правителство. Въпросът е дали те мога да ги обединят, за да действат заедно, или това ще им навреди електорално", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

За разлика от своите събеседници, проф. Знеполски мисли, че основна е моралната и ценностната криза. "Има битка на егото на политическите лидери, но и реални ценности различия", смята той.

Тримата събеседници коментираха дали е възможно да бъде сформиран редовен кабинет. Според Тачев "това Народно събрание трудно би могло да състави такъв". Проф. Знеполски вижда възможност само при колаборация между първите две политически сили, а Бехар прогнозира, че до 3 седмици такова ще бъде излъчено.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щот ще вземат заплати до дледващите избори Би трябвало да не получават заплати докато не съставят правителстео
35
0
 
0
 
! Отговори
ьааьаь преди 1 година
Защото всички са за растрел на стардиона. Хайде, че трябва да пойм тревата
34
1
 
1
 
! Отговори
1 от народа преди 1 година
Изборите не бяха спечелени!!Бяха купени!!!И сега какво??????????
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Отложено правосъдие! Киро и Кокорчо изиграха поредния си номер: Още сега те заявиха,че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, което означава, че те не само ще бламират ББ за кабинет, но с гласувнето "въздържал се" на 37-те депутати от Възраждане ще бламират евентуалния свой кабинет и сетне този на К.Копейкин. Т.е. отива се на 6-ти избори.Така че виновни за провала на 49-то НС и за разсипването на нови около 100 млн.лв на вятъра са не само ПП-ДБ, но и Възраждане. Това хората трябва да помнят.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гузен негонен бяга.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономическите проблеми НЕ са влизане в евозоната и в Шенген, Икономическите проблеми са ВСИЧКИТЕ СПЪНКИ, които се създават за каквато и да е стопанска дейност. Точно от ЕС ни натрапват ограниченкия и забрани, които вредят на ВСИЧКИ сектори, Или изисквания, които увредиха из основи обществото. Вместо държава на базата на производство, влязохне в система, която се управлява от печалбата на банки, даже извън ЕС. Вкл. медицината, вкл, образованието, всичко. Направиха ни врагове на всички, вкл, в ЕС
30
1
 
9
 
! Отговори
Отложено правосъдие! преди 1 година
Борисов има интерес от съставянето на правителство, за да се представя като евро-атлантик и да потули вината си за 12-годишната корупция при неговото управление. Така той ще заблуди само част от избирателите си , но ще дойде ден, когато след края на войната в Украйна, Военният трибунал ще занимае с него.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво да кажат? Пак празни приказки ли? Да се разбират помежду си и да се захващат за работа. С медии не ти трябва да се занимаваш, защото 1 казваш, то друго излиза
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли ? Защото пък виновен им е , народа !
27
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
при 40 процента изб активност при 100 000 не подкрепям ....... какво да се обаждатизбори на есен отвратени сме от всичко едни и същи 30 години и чакат да раздаватпорции и траншове от ес
26
6
 
4
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Си казаха позицията.Те не мълчат и не чакат инструкции от Козяк.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че кризата е в ценностната система. Но това не е приемане/ неприемане на "евроатлантическите ценности" , както плямпат. Защото това, за което населението е харесало Запада, не е това, което е Западът на практика в момента. И не вярвам, че и на пишешщите се за последователи евроатлантици им харесва диктатът и унижението, което ни се налага от Вашингтон и Брюксел в ЦЕЛИЯ спектър на живота.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Максим Бехар беше щатен журналист във вестник "Работническо дело". За тези, които не знаят, това беше официалният ежедневник на Централния комитет на Българската комунистическа партия. Примерът му , че в софийските скъпи ресторати всичко било резервирано с месеци наред, полазва колко е далеч от състоянието в страната. София НЕ е България. Не знам другаде, но в нашия областен град хората масово ходят по анцузи. На хиляда един има елегантно облечен. И не мисля, че крайно грубият тон е простим!!!
23
0
 
11
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 1 година
От всичката говорилня се разбра,че за всичките крадливи 12 гса виновни ПП.Не мога да повярвам,че голяма част от българите са късопаметни.Трябваше само една четка на КПП и влизахме в Шенген-думи на ББ.За тези 12 спокойни год.къде сме в ЕС?Защо гласувалите за ББ се примиряват с беззаконието,жестоката корупция и мизерен живот?Ама като опре до тях-скачат,че сме скапана д-ва.Никой не коментира ДПС.Защо?Нали и те са много "опитни"?Не мога да си представя мин.пред. в ЕС да има езика на ББ.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаА , друг път , след избори , Баце в НДК - хвалби , ''бисери'' , ... !!
21
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 9: като е да гласуват задкулисно може да са коалиция, но като е да поемат отговорност и да управляват и да изпълняват обещания и вече, видиш ли имали неразрешими разделителни линии! А да гласуват заедно като им изнася нямат разделителни линии, като е да се срещат в зайчарника и да си редят схемите няма разделителни линии! Да правят коалиция тоалетна хартия и да си носят последиците! Звезден отбор: Меси на политиката на балканите + защитницата на козичките + русофил + бизнесмен Лафка
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме Зеленски да произнесе реч , и да състави Бг-правителство , от наште нищо ново !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ревем , за Митрофанова :" Като няма мира , на ти секира'' !
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ще се мъчим с ново правителство , ама временно !
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме назначения от сащ !